- 31 October 2024
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman The Wizards of SoNoRo Festivalul SoNoRo – Ex libris
Institutul Cultural Român va găzdui duminică, 10 noiembrie 2024, ora 11.00, concertul „The Wizards of SoNoRo”, susținut de bursieri ai programului SoNoRo Interferențe. Violoniștii Filip Cușmir, Lois Muntean și Ștefan Șimonca-Oprița, violoncelista Ioana Movileanu, pianistul Daniel Dumitrașcu și Noemi Onucu – voce sunt tinerii muzicieni care vor concerta în Sala Mare a ICR. Evenimentul se va desfășura cu participarea violistului Răzvan Popovici.
Ediția din acest an a Festivalului SoNoRo este inspirată de tema Ex libris, fiind programată în perioada 1-17 noiembrie 2024, în București și Cluj-Napoca, unde vor avea loc 21 de concerte și două întâlniri SoNoRo Talks – Ex libris. 40 de artiști vor fi prezenți la această ediție.
Programul concertului
Vincenzo Bellini (1801 - 1835)
Ah! Non Credea Mirarti din opera La Sonnanbula
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 -1791)
Duo în Sol major pentru vioară și violă, KV 423
Gaetano Donizetti (1797 - 1848)
Ah! Tardai troppo... O luce di quest'anima din opera Linda di Chamounix
Antonín Dvořák (1841-1904)
Terzetto în Do major pentru două viori și violă, op. 74
Introduzione. Allegro ma non troppo
Larghetto
Scherzo. Vivace — Trio. Poco meno mosso
Tema con variazioni. Poco Adagio — Molto
Giuseppe Verdi (1813-1901)
Caro Nome din opera Rigoletto
Filip Cușmir (vioară) este elev al Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca în clasa a 12-a și în același timp student al cursului pregătitor la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. Pe parcursul anilor s-a bucurat de îndrumarea profesorilor Diana Blaga, Nicușor Silaghi și Anna Gutowska, participând la numeroase masterclassuri cu artiști precum Liviu Prunaru, Remus Azoiței, Valentin Șerban și mulți alții. Pe filiera muzicii de cameră a făcut un mare pas înainte, aflându-se printre bursierii SoNoRo Interferențe de anul acesta, iar în august 2024 a participat împreună cu Trio Brielle, la ACMC 2024 alături de cvartetul Arcadia, obținând bursa oferită pentru ediția viitoare. A concertat de mai multe ori alături de Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica de Stat Oradea, iar în 2023 a făcut parte din proiectul Concertgebouworkest YOUNG, concertând sub bagheta lui Andrés Orozco-Estrada la Amsterdam și Berlin.
Lois Muntean este elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, unde studiază vioara cu prof. Cristina Dan. Într-o permanentă căutare de perfecționare ca violonist și muzician, Lois a participat activ la diferite cursuri de master cu violoniști și muzicieni renumiți, cele recente fiind cele conduse de prof. Friedman Eichhorn (aug.2024), Mihaela Martin (Berlin 2024), Kirill Troussov în Musikverein – Academia Juliei Fischer (2024), Suyeon Kang (2023), Ioana Cristina Goicea și Sebastian Muller (2023). Lois a câștigat un număr impresionant de premii în România și în străinătate. Doua dintre cele mai importante sunt Premiul I la Concursul International Kloster-Schöntal Germania și Premiul I la Concursul Internațional „REMEMBER ENESCU”. De asemenea, în 2024 este bursieră la SoNoRo Interferente. În prezent, Lois cânta la o vioară realizată de maestrul lutier Ioan Bic din Timișoara.
Violonistul Ștefan Șimonca-Oprița, născut la Arad în 2000, este un student român cu recunoaștere și premii internaționale. Este masterand și absolvent al HfM (Universitatea de Muzică, Saarbrücken, Germania) și absolvent (2019) al Colegiului de artă „Sabin Drăgoi” din Arad, România. Studiază vioara cu David Grimal (creatorul orchestrei Les Dissonances) și muzica de cameră cu Krzysztof Chorzelski (membru al cvartetului Belcea). A studiat vioara cu Artemiu Șimonca, Mihaela Tomescu și cu alți profesori din România, Marea Britanie, Germania și SUA. De asemenea, a fost solist al Orchestrei Filarmonicii PKF din Praga (2017, dirijor Leoš Svárovský) și solist al mai multor orchestre naționale din România și a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Ungaria, Marea Britanie, Germania, Luxemburg, România și alte țări. Din 2017 este membru (ocazional și concertmaestru) al orchestrei Les Dissonances, creată de David Grimal, cântând împreună în multe turnee în Franța, Belgia, Italia, Spania, România și alte țări.
Născută într-o familie de muzicieni, Andreea Ioana Movileanu se dedică studiului intens al violoncelului de la vârsta de nouă ani, în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte „Iosif Sava” din București, sub îndrumarea prof. Ani-Marie Paladi. În prezent este elevă a Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti” la clasa prof. Ștefan Cazacu. A obținut numeroase premii dintre care amintim: Premiul I la Concursul Internațional Master of Strings 2021, Premiul I și Premiul Special la Concursul Internațional „The Violin Doc” International Festival 2021, Premiul I și Marele Premiu al Palatului Național al Copiilor la Concursul Național de Interpretare Instrumentală, secțiunea corzi grave (2013); Premiul I la Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu” (edițiile 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021); Premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (edițiile 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 și 2019); Premiul I la Concursul Național de Violoncel „Alexandru Moroșanu” (2016); Premiul I de Excelență și Marele Premiu la Concursul Național „Iosif Sava” (2017); Marele Premiu la Concursul Național de Violoncel „Alexandru Moroșanu” (2017); Premiul Special și Marele Premiu la Concursul Național „Victor Giuleanu” (2019); Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Instrumentală „Tudor Dumitrescu” (2019); Premiul I Special și Premiul Special al Fundației ACCUMM la Concursul Național „Iosif Sava”, ediția 2016, secțiunea muzică de cameră; Premiul I la Concursul Național GRADUS AD PARNASSUM, secțiunea muzică de cameră (edițiile 2016 și 2017). Acestora li se adaugă și apariții scenice în formații camerale diverse, precum și participarea în cadrul Orchestrei Naționale de Tineret începând cu anul 2017.
Daniel Dumitrașcu este proaspăt absolvent al studiilor de licență, studiind la Academia Regală Daneză de Muzică din Copenhaga cu Emil Gryetsen și cu Maestrul Viniciu Moroianu la Universitatea Națională de Muzică din București. Daniel a început să cânte la pian la vârsta de șase ani, obținând rezultate notabile de la o vârstă fragedă, precum Premiul I la Concursul Internațional de Muzică din Franța (Paris, 2009) sau Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Interpreți de Muzică Grand Music (Paris, 2012). În iulie 2022, revine în capitala Franței, debutând la renumita Salle Cortot în cadrul Academiei Internaționale de Muzică din Paris. Daniel și-a făcut debutul ca solist cu orchestra la vârsta de 16 ani, alături de Orchestra Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, cântând sub bagheta unor dirijori precum Tiberiu Soare, Cristian Spătaru, Riku Okamoto și Alexandru Ganea. De asemenea, Daniel susține constant recitaluri solo de pian sau muzică de cameră, urcând pe scene din România, Franța, Italia, Grecia, Austria, Olanda, Danemarca și Germania. A înregistrat recent la Sala Radio, alături de clarinetstul Petru Pane, cele două sonate pentru clarinet și pian op. 120 de Johannes Brahms.
Noemi Onucu, studentă în anul I la Universitatea Națională de Muzică din București, a obținut încă din liceu numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, precum Concursul Național de Interpretare Vocală „Elena Botez” 2022, acesta oferindu-i oportunitatea de a fi colaborator cu ONRI, unde cântă și acum. În urma acestui premiu de colaborare, Noemi a cântat în diverse recitaluri, concerte și gale în cadrul instituției și a debutat cu roluri precum: Barbarina în opera „Nunta lui Figaro”, Frasquita în „Carmen”, Zaïre/Fatime în „Les Indes Galantes” și Gianetta în „Elixirul dragostei”.
Tinerilor bursieri li se alătură în concert violistul Răzvan Popovici, care s-a născut în Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt.
SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, precum Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care workshopurile SoNoRo Interferențe s-au desfășurat în România, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni.
Mulţi dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, în cadrul unor instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zürich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la concursuri importante din întreaga lume și au obținut rezultate remarcabile, câteva exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță – Premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski” din Moscova (2015), a lui Ștefan Cazacu – Premiul al III-lea la secțiunea Violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” (ediția 2020-2021), a lui Valentin Șerban – Premiului I la secțiunea Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” (2021) sau a Mariei Marica – Premiul I la secţiunea Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” (2022).
Detalii despre întreg Festivalul: http://www.sonoro.org/