Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi redacţia revistei Foaia românească organizează, în perioada 6-9 iunie 2016, Caravana culturală pentru copiii români din Jula, Micherechi, Bătania şi Chitighaz. Şcolarii şi preşcolarii din cele patru localităţi din Ungaria se vor putea bucura la începutul lunii iunie de spectacole de teatru în limba română și ateliere după următorul program:
- 7 iunie, ora 9.30 - Jula, sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria
- 8 iunie, ora 10.00 - Micherechi, Casa de cultură
- 9 iunie, ora 10.00 - Bătania, Școala generală românească „Lucian Magdu"
- 10 iunie, ora 10.00 - Chitighaz, Casa de cultură
Spectacolul de teatru Fluierașul buclucaș (Distribuție: Alexandru Popescu, Alina Dumitrelea, Cosmina Dobrotă - actori ai Teatrului Excelsior din București; Text: Cosmina Dobrotă și Bogdan Niță, Muzica: Marius Gagiu, Regia: Cosmina Dobrotă) este un spectacol interactiv, plin de muzică și culoare, de inspirație folclorică, realizat într-o cheie actuală. Muzica este pretextul pentru întâlnirea cu îndrăgitele personaje ale culturii tradiționale românești, Făt-Frumos și Sfânta Joi, care se vor lua la trântă încă o dată cu răul, întruchipat de niște zmei moderni, mamă și fiu, proprietari de păduri.
Spectacolele de teatru vor fi urmate de scurte ateliere de limbă și artă teatrală. Metodele actoriceşti utilizate (exerciţii de dicţie, de mimică, de mişcare scenică) vizează atragerea copiilor spre această formă de manifestare artistică, dar şi dezvoltarea abilităților de comunicare în limba maternă și apropierea de limba română, la vârsta la care jocul este încă cel mai la îndemână mijloc de comunicare. Teatrul reprezintă instrumentul cel mai atractiv pentru copii, care astfel participă mai intens şi intră în contact mai direct cu limba română, fără vreun efort deosebit, descătuşându-și imaginaţia şi energia.
Proiectul Institutului Cultural Român continuă seria de anul acesta a caravanelor culturale destinate copiilor români din vecinătatea României, acoperind astfel tot arealul locuit de români din jurul frontierelor.