- 4 April 2025
- Etichete ICR Film Coroana României Tunis
Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada României în Tunisia, organizează pe 26 aprilie 2025, începând cu ora 17:00, la Institutul Francez din Tunis, proiecția filmului documentar Coroana României, regizat de George Grigoriu. Evenimentul face parte din programul clusterului EUNIC Tunisia și se va desfășura în prezența doamnei Rajae Essefiani, directoare generală a misiunii Wallonie-Bruxelles la Tunis și președintă EUNIC Tunisia, precum și a domnului Liviu Jicman, președinte al Institutului Cultural Român și al EUNIC Global.
Documentarul oferă o incursiune captivantă în cele mai importante momente istorice care au condus la evenimentul Încoronării din 15 octombrie 1922. Filmul reconstituie contextul istoric pornind de la Unirea lui Mihai Viteazul din 1600, Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza (1859), urcarea pe tron a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (1866), Războiul de Independență (1877–1878), transformarea României în regat (1881), participarea României la Primul Război Mondial (1916–1918), până la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și, în cele din urmă, Încoronarea suveranilor României Întregite din 1922.
Documentarul Coroana României evidențiază rolul și semnificația Încoronării în istoria României, prezentând-o atât ca o reafirmare a tradițiilor dinastice de sorginte bizantină, cât și ca o conectare simbolică la marile case regale ale Europei.
Un element central al filmului este COROANA – simbolul regalității și al suveranității naționale. Într-un context în care vechile coroane ale voievozilor s-au pierdut în negura timpului, filmul aduce în prim-plan mărturii iconografice și documentare despre existența acestora. Publicul va putea redescoperi coroana Regelui Carol I – folosită și de Regele Ferdinand în 1922 –, precum și pe cele ale Reginelor Elisabeta și Maria.
Coroana României abordează, de asemenea, un subiect îndelung discutat: a fost sau nu o încoronare sacră în 1922? Întrucât ceremonia religioasă s-a desfășurat în afara bisericii, iar coroanele au fost așezate pe capetele suveranilor după modelul napoleonian, și nu potrivit tradiției ortodoxe românești, acest aspect continuă să suscite dezbateri în rândul istoricilor.