- 15 June 2021
- Tags ICR ICR Viena Mihai Eminescu Dialog academic
Un dialog academic, intitulat „Eminescu~Ipotești~Viena~Berlin~Ipotești”, între dr. Iulian Costache, autor al cărții „Eminescu. Negocierea unei imagini” (2008) şi diplomat, actualmente ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Berlin, și dr. Florin Oprescu, de la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena, autor al cărții „(In)actualitatea lui Eminescu” (2010) va avea loc marți, 15 iunie, ora 19.00 (ora Austriei) pe paginile de Facebook ale Rumänisch / Română. Institut für Romanistik. Universität Wien, ICR Viena şi Ambasadei României la Viena.
Dialogul, înregistrat în limba română şi difuzat cu subtitrare în limba germană, este prezentat de Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena, în parteneriat cu ICR Viena şi Ambasada României de la Viena.
„Dialogul are ca temă modul în care poate fi «internaționalizată» literatura lui Eminescu și efectele prezenței sale la Viena și Berlin asupra formării sale intelectuale. Dezbaterea este una care încearcă și să găsească legătura dintre spațiul public și figura eminesciană sau să surprindă modul de operare al culturii europene în privința culturilor naționale. Este un dialog despre integrarea și interconectarea literaturilor pornind de la exemplul eminescian. Nu în ultimul rând, se pune întrebarea în ce măsură a făcut Eminescu diplomație culturală în cele două mari capitale.” (Florin Oprescu)
Dr. Iulian COSTACHE este lector dr. la Facultatea de Litere a Universității din București și diplomat, actualmente ministru consilier în cadrul Ambasadei României la Berlin. Predă cursuri de literatură română, cu specializare pe secolul al XIX-lea, și cursuri de relații internaționale. Autor al volumului „Eminescu. Negocierea unei imagini”, Cartea Românească (2008), care a obținut premiul Academiei Române, premiul revistei România literară, premiul revistei Manuscriptum, premiul revistei Observator cultural, premiul Salonului International de Carte, Chișinău. Volumul a fost, de asemenea, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor, precum și ca finalist al domeniului literatură în cadrul premiilor interarts Prometheus. Cetățean de onoare al Ipoteștiului. A publicat studii de critică, istorie și teorie a literaturii în volume şi reviste de specialitate din ţară şi din străinătate. În cadrul misiunii diplomatice de la Berlin, alături de echipa Ambasadorului Emil Hurezeanu, a inițiat și este responsabil al proiectului unei platforme de cooperări academice româno-germane, ce cuprinde inclusiv rețeaua specialiștilor din domeniul studiilor românești. Pentru activitatea diplomatică a primit titlul Cavaler al Ordinului Naţional Pentru Merit.
Dr. Florin OPRESCU este în prezent lector abilitat la Institutul de Romanistică al Universității din Viena. În anul 2011 a beneficiat de stagii de cercetare și de perfecționare la Universitatea Paris IV, Sorbona și la Universitatea din Viena, iar între 2010 și 2012 a avut o bursă de cercetare post-doctorală cu tema „Literatură și canon”. În anul 2017 a obținut abilitarea (Privatdozdent) în domeniul „Literaturi romanice”, la Universitatea din Viena. A publicat volumele de exegeză: „Model şi cataliză în lirica românească modernă” (2007); „(In)actualitatea lui Eminescu. Izomorfismele canonului literar” (2010); „Romanul românesc și morfologia puterii” (2018) și „Power and Literature. Strategies of Subversiveness in the Romanian Novel” (2018) și mai multe articole științifice. A editat volumele: „Identități și alterități socio-istorice în Uniunea Europeană”, Ed. Petrea Lindenbauer, Florin Oprescu, Camil Petrescu, Dumitru Tucan (EUVT 2017) și „The Culture of (Im)Pudicity. The Romanian Case”, Eds. Petrea Lindenbauer; Michael Metzeltin; Florin Oprescu (Peter Lang, 2018).
Proiectul marchează comemorarea a 132 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu (1850-1889).
Foto credit: „Memorialul Ipoteşti − Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu” (Casa copilăriei lui Mihai Eminescu-Ipotești)