Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2018 au fost decernate, luni seară, la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Institutului Cultural Român. Amfitrion al serii a fost Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.
Seara a debutat cu acordarea Premiului Naţional al Uniunii Scriitorilor pe 2018 lui Andrei Pleşu de către ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz. Premiul pentru Debut a fost acordat Irinei Roxana Georgescu pentru volumul Noţiuni elementare, apărut la editura Cartea Românească, 2018, lui Mirel Taloş pentru Colecţionarul de nuduri, carte apărută la editura RAO, şi lui André Ferenc pentru Szotagadó, editura Jelenkor, 2018 (propunerea Comisiei pentru minorităţi). La gala de la TNB au fost acordate două premii „Mircea Ciobanu”, aflate la ediţia a IV-a. Astfel, premianţii au fost Constantin Mateescu pentru întreaga activitate şi Andrei Novac pentru volumul Prin închisori şi prin libertate, editura Cartea Românească, 2018.
La categoria Premiile pentru literatura în limbile minorităţilor au fost acordate recompense pentru: Ferencz Imre, cu volumul Válogatott Versek - titlu în limba română: Poezii alese, editura Hargita, Miercurea Ciuc, 2018, şi lui Zoran Vuxanovici cu Фрагмент - titlul în limba română: Fragment (poezii).
George Volceanov a fost câştigător al Premiului Cartea de traduceri pentru volumul W. Shakespeare - Regele Lear, apărut la editura Tracus Arte.
Premiul Cartea pentru copii şi tineret a fost acordat Adinei Rosetti pentru Povestea kendamei pierdute, editat la Arthur, iar Premiul Cartea de teatru lui Radu F. Alexandru, pentru Ultima dorinţă, apărută la editura Polirom.
Premiul Cartea de critică, eseu şi istorie literară a fost atribuit lui Horia Roman Patapievici, pentru Două eseuri despre paradis şi o încheiere, editura Humanitas.
Premiul Special a fost acordat lui Vintilă Mihăilescu pentru opera Etnogeneză şi ţuică, editura Polirom, şi lui Ioan T. Morar, cu Şapte ani în Provence, editura Polirom.
Lui Ovidiu Genaru i-a fost atribuit Premiul Cartea de poezie pentru La opt, gaura cheii şi alte patimi, apărută la editura Junimea.
Premiul Cartea de proză a fost acordat Gabrielei Adameşteanu, pentru Fontana di Trevi, editat de Polirom.
Juriul care a decernat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2018 a fost alcătuit din: Dan Cristea (preşedinte), Daniel Cristea-Enache, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Alex. Ştefănescu şi Răzvan Voncu (membri).