Premieră extraordinară la ICR Londra cu celebrul Warwick Davis şi povestea unică a celor şapte pitici din Rozavlea

Institutul Cultural Român de la Londra găzduieşte pe 13 martie premiera unui documentar de excepţie despre povestea neobişnuită a familiei Ovitz din Maramureş, care a supravieţuit experimentelor doctorului Mengele în lagărul de la Auschwitz.

Premiera filmului “Warwick Davis: The Seven Dwarves of Auschwitz” este organizată în colaborare cu Ambasada Israelului în Marea Britanie, simultan cu publicarea cărţii "Giants: The Dwarfs of Auschwitz" scrisă de autorii israelieni Yehuda Koren şi Eilat Negev, cu o introducere de semnată de celebrul actor Warwick Davis, naratorul filmului.

Warwick Davis, consacrat prin apariţiile din "Războiul Stelelelor", "Harry Potter" şi "Cronicile din Narnia”, a fost extrem de impresionat de istoria piticilor şi a acceptat să devină naratorul filmului, călătorind la Rozavlea, Vişeu de Jos, Sighetu-Marmaţiei şi Auschwitz, unde a stat de vorbă cu locuitorii din sat, a vizitat sinagoga şi cimitirul din zonă şi a citit registrele primăriei şi ale morţii. Actorul este invitatul de onoare al premierei de la ICR Londra şi va susţine un dialog cu publicul şi invitaţii Dr Marius Turda (istoric şi specialist în eugenie, profesor la Oxford University), Judy Ironside (director executiv UK Jewish Film), Ursula Macfarlane (producătorul filmului) şi autorii cărţii Eilat Negev şi Yehuda Koren.

O producţie Chameleon TV pentru canalul de televiziune ITV, documentarul relatează fascinanta istorie a trupei ”Liliput” - cei şapte pitici evrei din comuna Rozavlea, celebri pentru spectacolele susţinute în Europa în anii ’30, înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Familia Ovitz avea cea mai mare casă din sat, au adus prima maşină la Rozavlea şi se bucurau de simpatia ţăranilor, care au şi acum fotografii sau pagini de ziar cu trupa Lilliput pe scenele Europei Centrale şi de Est, apreciată atât pentru talentul muzical cât şi pentru reprezentaţiile de circ.
După ocuparea Transilvaniei de către hortişti, însă, piticii au fost duşi la Auschwitz, unde au devenit cobaii doctorului Mengele. Au supravieţuit experimentelor şi dramei lagărului morţii, s-au întors în Rozavlea, unde au găsit neatinse bijuteriile şi aurul ascunse sub maşină, dar satul nu mai era acelaşi: doar 50 de everei din 650 reveniseră pe plaiurile natale. În 1949, familia Ovitz a emigrat în Israel, unde au continuat să susţină spectacole, dar succesul şi aplauzele nu le-a şters niciodată din memorie amintirea teribilă a Holocastului.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.

Foto: cadru din film cu Warwick Davis, © Chameleon TV