- 17 January 2017
- Etichete Ziua Culturii Naționale Icr lisabona Rui zink
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale și în seria evenimentelor celebrative derulate de-a lungul întregului an 2017 sub semnul marcării a 100 de ani de relații diplomatice româno-portugheze, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona au organizat, sâmbătă, 14 ianuarie 2017, începând cu orele 10.00, un maraton de lectură din literatura română. Exercițiul literar-interpretativ propus a fost deschis tuturor iubitorilor literaturii române, textele care au fost citite putând fi alese de participanți din rafturile bibliotecii ICR Lisabona sau aduse din bibliotecile personale, fiind atât fragmente în română, cât și traduceri în portugheză ale unor segmente din opere reprezentative ale literaturii române.
După circa trei ore și jumătate de lectură în flux continuu, timp în care au citit/ recitat mai bine de patruzeci de persoane sub privirile unui public care a adunat circa o sută de entuziaști, s-au perindat nume de mari scriitori români clasici, moderni sau contemporani (Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Ion Creangă, Ionel Teodoreanu, Urmuz, Păstorel Teodoreanu, Marin Sorescu, Ana Blandiana, Mircea Cărtărescu, Varujan Vosganian, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu), texte grave sau jucăușe, lirice sau ironice, reflexive sau descriptive, extrase din basme, schițe, nuvele, poeme sau eseuri. Multe dintre intervenții au beneficiat de comentarii ale performerilor, de precizări utile vizând opera și personalitatea scriitorilor aleși.
Această aventură culturală a dat prilejul participanților să-și afirme gustul și preferințele, într-o deplină libertate de opțiune. Mihai Eminescu, figura tutelară a evenimentului, a fost scriitorul numărul unu în sufletele și opțiunile participanților, urmat de Lucian Blaga, scriitor foarte cunoscut, apreciat și tradus în spațiul lusofon.
Evenimentul a avut, dincolo de latura celebrativă, și o componentă dinamic incitantă, de dezvăluire, prin lecturile în limba portugheză, a unor valențe literare insuficient cunoscute publicului și lumii editoriale din Portugalia.
Sesiunile de lectură, deschise de E.S. doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză, au fost onorate de scriitori portughezi, personalitați ale vieții culturale lisaboneze, traducători, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai administrațiilor locale, oameni de cultură aparținând diasporei românești, universitari, studenți și elevi.
Printre personalitățile care au citit în cadrul maratonului literar s-au numărat: Excelența Sa Doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză; Excelența Sa Domnul Dumitru Socolan, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Portugheză și Tamara Socolan, soția acestuia; Maria Do Ceu Garcia, viceprimar al Municipiului Cascais; domnul Rui Zink, romancier portughez; domnul Corneliu Popa, unul dintre cei mai importanți traducători din română în portugheză ai momentului; Mircea Lazăr, Prim Colaborator al Ambasadei României în Republica Portugheză; Alina Dociu, Consul al Ambasadei României în Republica Portugheză şi Ana Dociu; Rodica Gherasim, Asociația Miorița, Almada; Laura și Daniel Aelenei, cercetători și profesori universitari; Renato Souza, om de afaceri și Mirela Șuta, fondatoarea Camerei de Comerț și Promovare Culturală Română-Portugheză; Ștefan Olaru, NATO Portugalia și Clara și Matei Olaru.