- 7 July 2016 - 25 August 2016
- Tags ICR Institutul Cultural Român ICR Beijing Teatrul de Animație „Țăndărică
În perioada 8.07 - 25.08.2016, Teatrul Național pentru Copii din Beijing organizează cea de-a șasea ediție a „Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii din China" cu tema „Light Children's Heart and Shape the Future Build – Chinese Dream Together".
Vor participa 25 de trupe din România, Spania, Lituania, America, Australia, Japonia, Coreea de Sud, dar și din Beijing și provincie. Spectacolele vor avea loc pe scena Teatrului Național pentru Copii din Beijing, dar și în provinciile Jinan, Chengdu și Ningbo.
Teatrul Național pentru Copii din Beijing a invitat la această ediție a acestui festival să participe două teatre pentru copii din România: Teatrul de Animație „Țăndărică" și Opera Comică pentru Copii din București.
Teatrul de Animație „Țăndărică” are patru reprezentații ale spectacolului de păpuși „Cine ești tu?", adaptare după motive din basmul „Pisicuța indisciplinată" de L. Bjelisey. Scenariul și regia sunt semnate de Romano Bogdan, artist din Croația. Din distribuție fac parte actorii Olga Bela, Dan Codreanu și Adrian-Alexandru Neculcea. Este un spectacol al formelor, al vocilor, al cuvintelor și al bunului simț.
Spectacolul de balet „Cenușăreasa" are trei reprezentanți în zilele 6 și 7 august pe scena Teatrul Național pentru Copii din Beijing. Aflat de 5 ani în repertoriul instituției, spectacolul „Cenușăreasa" a fost jucat cu mare succes în fața a mii de copii. Regia și coregrafia sunt semnate de Corina Dumitrescu, scenografia de Viorica Petrovici, iar ilustrația muzicală de Alexandru Istrate.
Teatrul de Animație „Țăndărică" a fost înființat la București, în anul 1945 și a fost condus de Elena Pătrășcanu și de Lucia Calomeri. La momentul înființării sale, teatrul nu avea propriul său sediu și spectacolele se jucau în cinematografe, biblioteci și în școli. Începând cu 1953, Teatrul Țăndărică capătă o locație proprie, cu echipamente profesionale specifice pentru spectacole cu păpuși și marionete. Din 1955, până în jurul anilor '80, este perioada de dezvoltare modernă a teatrului de păpuși din România, perioadă în care se dezvoltă un nou limbaj estetic, care înlocuiește cuvântul cu imaginea vizuală, creând astfel imagini poetice și filosofice. De-a lungul anilor, teatrul a participat la numeroase festivaluri naționale și internaționale. Anul trecut, sub conducerea managerului Călin Mocanu, teatrul a făcut un turneu în patru orașe din China.
Opera Comică pentru Copii din București a fost fondată în 1998 și instituționalizată în 2003, iar în prezent, este condusă de artista Felicia Filip. Instituţia este unică în România datorită spectacolelor pe care le promovează, acestea incluzând operă, musicaluri, balet, dans şi teatru. Din anul 2009, își prezintă spectacolele în Calea Giulești nr. 16, Sector 6. Pe scena evoluează tinere talente ale scenei lirice românești. Opera Comică pentru Copii a câștiga 70 de premii naționale și internaționale la festivalurile de profil și susține anual peste 200 de reprezentații atât în București, cât și în turneele naționale și internaționale pe care le desfășoară.