- 15 December 2016 - 15 December 2016
- Etichete ICR ICR Londra Oana Cătălina Chițu Valeriu Caşcaval
Institutul Cultural Român din Londra pune capăt unui an foarte intens, plin de diversitate și culoare, cu un concert de colinde şi cântece de iarnă, susținut de inconfundabila Oana Cătălina Chiţu, acompaniată de moldoveanul Valeriu Caşcaval, un adevărat maestru al ţambalului.
Cu timbrul său grav, misterios şi bogat şi cu prezenţa sa scenică deosebită, Oana Cătălina Chiţu va introduce publicul în atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferind britanicilor, dar și românilor din diaspora colinde românești clasice și cântece mai puțin cunoscute.
Într-un interviu oferit ziarului „Adevărul”, solista declara: „acest concert este o poveste de Crăciun, o poveste românească pe acorduri de țambal, instrument care sună ca o cutiuță muzicală şi care, după părerea mea, se potrivește cel mai bine acestor cântece. Pentru mine această muzică este un cadou pe care-l fac cu mare drag [...]”
Oana Cătălina Chițu a studiat pian, jazz și canto. Stabilită la Berlin după 1990, artista a înființat trupa de ritmuri tradiționale balcanice „Romenca, alături de acordeonistul sârb Dejan Jovanovic. A devenit cunoscută publicului larg prin albumul „Bucharest Tango” (2008). Tributar cântecelor nemuritoare ale Mariei Tănase, repertoriul artistei mai cuprinde tangouri celebre din Bucureştiul interbelic. Aranjamentele Oanei Cătălina Chițu sunt originale, cu influențe jazz, sinti, swing și flamenco, însă păstrează fondul tradițional.
Valeriu Caşcaval a absolvit în 1996 Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chişinău. În 2003 si-a încheiat studiile la Facultatea de Teorie şi Compoziţie a Şcolii Superioare de Muzică din Hamburg. În activitatea sa artistică se înscriu diverse colaborări cu nume sonore ale muzicii folclorice din Basarabia, precum Vasile Iovu, Nicolae Botgros, fraţii Ştefăneţ şi Advahov. Valeriu Caşcaval a avut numeroase turnee în Europa, participând în diferite proiecte de muzică contemporană şi de operă. A înregistrat cu vestita Orchestră „Lăutarii”, dar şi cu alţi interpreţi renumiţi din Republica Moldova şi România. Pentru mai multe detalii despre eveniment, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.ukși https://www.facebook.com/ICRLondon/