- 22 November 2023
- Etichete Icr Ambasada romaniei la oslo La nord de cuvinte Ziua nationala Ziua romaniei Rares besliu Oh jee eun Dragos andrei cantea Stefan linu
Ambasada României în Regatul Norvegiei în parteneriat cu Institutului Cultural Român marchează aniversarea a 105 ani de la Marea Unire din 1918 prin vernisajul expoziţiei de artă fotografică „La NORD de cuvinte“, cu lucrări realizate de Rareș Beșliu, și prin recitalul cu piese din patrimoniul muzical românesc, susținut de pianiștii Dragoș-Andrei Cantea și Oh Jee Eun, alături de artistul liric Ștefan Linu, momente artistice care vor prefața, în data de 30 noiembrie 2023, tradiționala recepție de Ziua Naţională a României, organizată în acest an de misiunea diplomatică română la Centrul cultural Gamle Raadhus Scene, situat în centrul orașului Oslo.
Fotograful Rareș Beșliu este dedicat fotografiei de natură și wildlife, iar expoziția sa „La NORD de cuvinte“ prezintă frumusețea naturii așa cum o găsim astăzi și cum trebuie păstrată ca moștenire pentru generațiile viitoare. „Vin în acest proiect cu o selecţie de imagini spectaculoase din regiunile arctice realizate în cele două expediții, atât în Groenlanda, cât și în Arhipelagul Svalbard ce face parte din Norvegia. Fotografiile vor fi completate cu vizualuri în care animalele din România și Norvegia îndeamnă la un comportament sustenabil, mulțumind anticipat privitorilor pentru grija lor față de natură. Deși cele două regiuni par foarte îndepărtate, în ambele se simt efectele schimbărilor climatice și orice gest făcut de noi, românii, impactează întreaga planetă și, cu atât mai mult, nordul lumii”, a declarat Rareș Beșliu.
Cele 20 de lucrări vor fi prezentate sub forma unor planşe de mari dimensiuni, cu sprijinul sponsorilor Rom Autentic și Workspace Studio, și vor putea fi văzute la Gamle Raadhus Scene, un hub cultural cu o activitate artistică foarte intensă, până la data de 14 decembrie 2023. De asemenea, „La NORD de cuvinte” este un proiect susținut de WWF România – Fondul Mondial pentru Natură și Canon România.
Recitalul susținut de muzicienii Oh Jee Eun (Coreea de Sud), Dragoș-Andrei Cantea și Ștefan Linu (ambii din România) va completa cu o notă de eleganță evenimentul dedicat Zilei Naționale a României în Regatul Norvegiei. Programul va cuprinde lucrări importante din patrimoniul muzical românesc, cât și lieduri norvegiene, iar cei doi pianiști vor fi interpretate la patru mâini și câteva miniaturi din creația lui Sabin Păutza, unul dintre cei mai apreciați compozitori români, momentul reprezentând o primă audiție norvegiană. Din program fac parte lucrările: Bela Bartok – Dansuri populare românești: Jocul cu bâtă, Brâul, Pe loc, Buciumeana, Poarga Românească, Mărunțel; Marțian Negrea – Suita „Impresii de la țară“: Preludiu, A fost odată, Fusul, Jocul ielelor, Sara-n poartă, Alunelul; Sabin Păutza – Divertimento Nr. 3 „Charleston” și Joc de doi din Banat; Edvard Grieg – Dansurile norvegiene nr. 1 și nr. 2 la patru mâini; Sverre Eftestøl – Tico tico no Fuba, după Zequinho de Abreu; Nicolae Bretan: Noapte de vară, La groapa lui Laie, Es war ein alter konig și Lună, lună, stea vicleană; George Enescu: Estrenne a Anne; Pascal Bentoiu: Veselie, Mi-e dor, Doină, April; Tiberiu Brediceanu: Cât e muntele de'nalt, Arde-mi-te-ai codru des.
Ambasadorul României în Norvegia, E.S. domnul Cristian Bădescu a declarat: „Ambasada României în Norvegia va avea onoarea de a organiza și anul acesta la Oslo un eveniment cultural de înaltă ținută pentru celebrarea Zilei Naționale a României. Prin intermediul unui recital muzical de excepție și al unei extraordinare expoziții de fotografie artistică, evenimentul va prilejui întâlnirea publicului cu valori clasice ale patrimoniului muzical românesc și universal și va oferi oportunitatea transmiterii unui mesaj puternic privind imperativul protejării naturii. Norvegia și România se regăsesc împreună în efortul de gestionare a unui patrimoniu natural excepțional. Expoziția de fotografie prezentată în cadrul evenimentului transmite angajamentul comun al României și Norvegiei în favoarea sustenabilității și a imperativului privind combaterea schimbărilor climatice și protecția naturii și a vieții sălbatice. Totodată, aș dori să exprim cele mai călduroase mulțumiri Institutului Cultural Român, pentru sprijinul oferit în concretizarea acestui proiect într-o zi cu o încărcătură simbolică deosebită pentru membrii comunității românești din Norvegia.”
***
Rareș Beșliu este un fotograf român care documentează artistic natura și viața sălbatică de dincolo de cercul polar arctic, printr-o serie de expediții nordice în Svalbard (unde a ajuns cu spărgătorul de gheață până la 81 de grade latitudine nordică), Groenlanda și Arhipelagul Arctic Canadian. Din experiența lui, Rareș Beșliu crede că înainte să ai grijă de natură trebuie să ajungi să o iubești. Iar prin fotografia de wildlife și eforturile sale, speră să apropie oamenii de natură și de animale, să le transmită emoții și să-i facă mai atenți la consecințele acțiunilor lor. Pe lângă România, Rareș a fotografiat până acum viața sălbatică în Groenlanda, Svalbard, Islanda, Insulele Feroe, Scoția, Canada, Cuba, Cipru, Cehia, Italia și nu numai. Lucrările lui Rareș Beșliu au fost premiate la concursuri precum: Romania NOW, Annual Photography Awards, European Photography Awards, WPE Awards, London Photography Awards. În decembrie 2023 va lansa albumul fotografic „Emoții”, cu imagini ale vieții sălbatice din toate colțurile lumii. Detalii: www.raresbesliu.com și instagram.com/raresbesliu.
Dragoș Andrei Cantea (pianist) este absolvent al Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași – licență, masterat și doctorat. Este alumni solist al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo, la clasele lui Håvard Gimse și Kathryn Stott, absolvind cu proiectul „Naționalismul în muzică – un instrument artistic-diplomatic de înțelegere a valorilor comune”. Din 2017, devine principalul liant cultural independent între România și Norvegia, fiind responsabil atât de celebrarea a 100 de ani de diplomație între cele două state, cât și de evenimentele dedicate Centenarului României în Scandinavia în 2018. În 2017 fondează DAC Music Performance la Oslo, organizație prin care gestionează programul cultural al unor companii din sectorul privat și de stat norvegian, precum Telenor, Nordea, Eurodent, sau DNB Sparebankstiftelsen. Din 2019 este lector invitat la Universitatea de Științe Aplicate din Vaasa, Finlanda, activând interdisciplinar predând masterclass-uri de pian, muzică de cameră și antreprenoriat creativ. A fost membru al juriului concursului Quatre Music Youth Piano Competition din Singapore în 2021, unde a susținut și masterclass-uri pentru finaliștii competiției. În prezent, muzicianul desfășoară o bogată activitate artistică la nivel solistic dar și cameral. Simultan, este coordonator în cadrul unor proiecte internaționale sub egida Consiliului artistic norvegian și director artistic al Iași Classix Festival.
Ștefan Linu (bas) este membru în Corul Operei Naționale Române Iași, dezvoltând și o carieră solistică. Debutul ca solist a avut loc pe scena Ateneului Național din Iași, în rolul Papageno din opera „Die Zauberflöte” de W.A. Mozart. Începând cu 2012, activează în cadrul Operei Naționale din Iași, ca artist liric, făcându-se remarcat în diverse roluri solistice pe scenele Operei Naționale din Iași și București. Este cunoscut pentru rolul lui Frank din opereta „Liliacul”, Maximilian Detwailer din musicalul „Sunetul Muzicii” și Cascada din „Văduva Veselă”, în regia lui Andrei Șerban și altele. În prezent, basul Ștefan Linu se perfecționează sub îndrumarea baritonului italian Alfio Grasso și a renumitei soprane Horiana Brănișteanu.
Jee Eun Oh este pianistă de origine sud-coreeană, care și-a dezvoltat drumul muzical în Regatul Unit, mai întâi ca parte a Școlii Catedralei Wells, apoi a trecut la studiile de licență la Academia Regală de Muzică din Londra, finalizându-și Diploma de Master la „Guildhall School of Music and Drama”. Din 2018, locuiește în Scandinavia, după ce și-a șlefuit perfecționat studiile la prestigioasa Academie Norvegiană de Muzică din Oslo, cu Håvard Gimse și Marianna Shirinyan. Jee Eun Oh este beneficiară a unor burse semnificative, precum Mary Barnes și Leverhulme Trust din 2015 și a fost invitată să susțină recitaluri în locații prestigioase precum St. Martin-in-the-Fields, Milton Court și Barbican Center în Londra, și în festivaluri precum Bloomsbury Festival, Cheltenham Festival, Oslo Kammermusikkfestivalen. În prezent, pianista face parte din personalul academic al Școlii Internaționale de Pian din Oslo.
Evenimentul este coorganizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale.