- 16 September 2024
- Tags ICR ICR Varsovia Sezonul Cultural Romania-Polonia
Institutul Cultural Român de la Varșovia în parteneriat cu Filarmonica Baltică din Gdańsk și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România organizează în data de 18 septembrie a.c., în Sala de Cameră a Filarmonicii, un recital al pianistei Maria-Diana Petrache (România) și violonistului Valeriy Sokolov (Ucraina). Intitulat simbolic „Împreună, pentru libertate/ Together For Freedom”, recitalul va avea următorul program:
Yevhen Stankovych – Sonata Pastorală a pădurii
în noapte
Tiberiu Olah – Sonatina pentru vioară și pian
Dan Dediu – Două piese din Suita Un bestiar mitologic op.
133 pentru vioară și pian - Mandragorași Sfinxul
Witold Lutosławski – Recitativo e Arioso
– Subito
George Enescu – Sonata nr. 3 pentru vioară și pian op. 25,
în caracter popular românesc
Evenimentul este inclus în programul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025.
În urmă cu 35 de ani, în 1989, România și Polonia puneau capăt dictaturilor comuniste și treceau într-o nouă etapă, a libertății și democrației. Acum 10 ani, în 2014, în Ucraina avea loc Revoluția demnității, ca un punct culminant al protestelor Euromaidan. „LIBERTATE” a fost unul dintre cuvintele cheie scandate de mulțimile de oameni pe străzile din România, Polonia sau Ucraina. În prezent, România și Polonia, ca membre ale UE și NATO, sunt alături în efortul de a sprijini Ucraina pe calea libertății și democrației. Ne propunem să marcăm prin muzică această solidaritate și convergență temporală. Programul recitalului se dorește a fi o metaforă a ideii de libertate și solidaritate, cuprinzând lucrări muzicale semnate de cinci compozitori din secolele XX și XXI, provenind din cele trei țări: George Enescu, Tiberiu Olah, Dan Dediu (România), Witold Lutosławski (Polonia), Yevhen Stankovych (Ucraina).
Pianista Maria-Diana Petrache a absolvit cursurile Universitatății Naționale de Muzică din București (licență, doctorat) și ale Universității de Muzică, Teatru și Media din Hanovra (master). În timpul studiilor de licență, a beneficiat de un an de pregătire la Universitatea de Muzică din Nürnberg, iar pe parcursul studiilor doctorale a urmat un stagiu la Conservatorul „Joseph Haydn” din Eisenstadt. În prezent, este lector la Universitatea Națională de Muzică din București (disciplinele Pian principal și Pian general).
Maria-Diana a susținut recitaluri solo și camerale pe scene din Marea Britanie (Londra, Cambridge), Elveția (Vevey), Germania (Kassel, Nürnberg, Dresda, Hanovra), Austria (Graz, Eisenstadt, Baden, Reichenau), Italia (Montepulciano, Parma), Israel (Ierusalim) și România. În 2022 a cântat pe instrumente de epocă în recitalul prezentat la Palatul Esterhazy din Eisenstadt, alături de pianista Ines Schüttengruber, iar în 2023 și 2024 a susținut trei recitaluri camerale alături de violonistul ucrainean Valeriy Sokolov.
De asemenea, a performat ca solistă în peste 25 de concerte, alături de orchestre precum Webern Kammerphilharmonie din Viena, Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, Orchestra Națională de Cameră din Republica Moldova, Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, Orchestra Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, Orchestra de Cameră Radio din București, Orchestra Filarmonicii din Sibiu, Orchestra Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Orchestra Filarmonicii din Ploiești, Orchestra Filarmonicii din Botoşani, Orchestra Filarmonicii din Pitești etc., sub bagheta dirijorilor Vladimir Kiradjiev (Austria), Petre Sbârcea, Nicolas Krauze (Franța), Gabriel Bebeşelea, Valentin Doni, Radu Postăvaru, Constantin Grigore, Dieter Holzapfel (Germania), George Hariton, Iosif Ion Prunner, Bogdan Vodă, Emil Vișenescu, Dario Bisso-Sabadin, Roberto Salvalaio (Italia), Corvin Matei (Africa de Sud).
Pianista Maria-Diana Petrache a obținut peste 30 de premii în competiții naționale și internaționale, între care Premiul „Joseph Haydn” la Concursul Internațional „Anton Rubinstein”, Düsseldorf, Germania, 2018. În același an, Maria-Diana Petrache a fost solista oficială a Concursului Internațional de Dirijat „Jeunesses musicales”, București. Maria-Diana a câștigat bursa DAAD (2018-2019), două burse oferite de International Summer Academy, Viena (2015, 2017), burse DAAD pentru cursuri de master la Dresda (2017) și Montepulciano (2019) și a fost bursieră în programul „Yehudi Menuhin – Live Music Now” (Hanovra, 2019 și 2018). În domeniul muzicii de cameră, prin câștigarea a două burse SoNoRo (2012, 2010), Maria-Diana a avut privilegiul de a cânta alături de muzicieni precum David Cohen, Diana Ketler, Christina Merblum și Alexander Sitkovetsky.
Născut în 1986 la Harkov, Valeriy Sokolov este unul dintre cei mai proeminenţi violonişti din Ucraina din ultimele două decenii. A părăsit ţara natală la vârsta de 13 ani pentru a studia cu Natalia Boyarskaya la prestigioasa Yehudi Menuhin School din Anglia.
Evoluează frecvent ca solist al unor orchestre de prestigiu: Chamber Orchestra of Europe, NDR Elbphilharmonie Orchestra, Basel Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Tonhalle-Orchester Zürich, Rotterdam Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Tokyo Symphony, Orchestre National de France, Seoul Philharmonic Orchestra, Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo ș.a. De asemenea, printre dirijorii cu care colaborează se numără personalităţi precum Vladimir Ashkenazy, Charles Dutoit, Cristian Măcelaru, Sasha Goetzel, David Zinman, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Peter Oundjian, Rafael Payare, Santtu-Matias Rouvali, Yannick Nézet-Séguin, Juraj Valčuha, Eivind Gullberg Jensen, Kirill Karabits.
A concertat în numeroase festivaluri europene importante, inclusiv Verbier, Lockenhaus și Lucerna.
În sezonul 2022/23, Valeriy Sokolov a fost Artist in Residence al Filarmonicii Arturo Toscanini, având mai multe proiecte orchestrale și camerale care au inclus colaborări cu Stanislav Kochanovsky și Roberto Abbado. Valeriy cântă în mod regulat în cele mai importante săli de concerte din întreaga lume, cele mai importante momente incluzând apariții regulate în seria Sunday Morning la Theatre du Chatelet, precum și la Wigmore Hall, Lincoln Center, Teatro alla Scala, Mariinsky Theatre, Prinzregenten Theatre din München și Musikverein din Viena.
Violonistul ucrainean Valeriy Sokolov are puternice conexiuni cu România, fiind un excelent ambasador al culturii române. Câștigător al Premiului I la Concursul Internațional „George Enescu” (2005), Valeriy este un rafinat interpret al muzicii enesciene, cu aceeași ocazie fiindu-i decernate Premiul pentru cea mai bună interpretare pentru Sonata pentru vioară nr. 3 de Enescu și Premiul Fundației Enescu.
Foto: Marcin Korbus