- 20 September 2024
- Etichete ICR Ziua Europeană a Limbilor
Institutul Cultural Român celebrează Ziua Europeană a Limbilor, în data de 26 septembrie, printr-un program de evenimente dedicat publicului de toate vârstele.
Vă așteptăm la sediul ICR din București (Aleea Alexandru 38), cu ateliere și jocuri lingvistice, live painting și un spectacol emoționant despre prietenie.
Programul evenimentelor
9.00-17.30 – live painting – artiștii Lucian Sandu-Milea și Ana Toma vor picta o pânză dedicată Zilei Europene a Limbilor; Tema din acest an este Languages for Peace;
17.30-18.30 – ateliere în care vor fi prezentate curiozități legate de anumite cuvinte și expresii din limba română, jocuri lingvistice, precum și exerciții de dicție și improvizație; prezentarea ofertei de cursuri de limba română pentru străini – Oana Dragnea și Roxana Preda;
18.30-18.40 – prezentarea picturii realizate de Lucian Sandu-Milea și Ana Toma;
18.40-18.50 – prezentarea panoului filatelic conceput special pentru a sărbători Ziua Limbii Române și Ziua Europeană a Limbilor – o colaborare între ICR și Romfilatelia;
19.00 – spectacolul Platero și cu mine – despre prietenie, o poveste încărcată de emoție pentru cei mari și cei mici, cu chitaristul Costin Soare şi actorul Ionel Barac.
Spectacolul Platero și cu mine
O poveste încărcată de emoţie dedicată deopotrivă celor mici şi celor mari, spectacolul Platero şi cu mine– despre prietenie propune o incursiune în spaţiul sonor/literar a doi importanţi artişti din secolul XX: italianul Mario Castelnuovo-Tedesco, compozitor prolific, cu o carieră de succes în lumea muzicii, şi spaniolul Juan Ramon Jimenez, poet din generaţia lui Garcia Lorca, laureat al premiului Nobel pentru literatură. Publicată în 1914, Platero şi cu mine este un omagiu adus prieteniei dintre poet şi măgăruşul acestuia, prilej de reflecţie asupra „bucuriilor şi amărăciunilor, gemene ca urechile lui Platero”. (https://www.platero.ro)
Costin Soare este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi muzicieni români, îmbinând în mod fericit cariera concertistică (chitarist şi lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. „Dinu Lipatti”, Bucureşti şi cadru asociat dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în perioada 2002-2023). Este, de asemenea, director artistic al Festivalului Internaţional „Serile de chitară”, proiect de succes în cadrul căruia concertează chitarişti de top din întreaga lume.
Ionel Barac (narator) este actor, absolvent al UNATC I.L. Caragiale București în anul 2009, secția Păpuși-Marionete, cu o experiență vastă în teatru, atât ca păpușar în proiecte de teatru independent, cât și în spectacole de stradă, muzicale, farse medievale, commedia dell’arte ș.a.m.d. Chitarist, membru component al grupului de muzică medievală „Truverii”, cu un album solo lansat in 2023 (Eclectic) și participant, alături de Alexandra Stroe, la festivalul “Weekend Sessions” cu „Concert de Chitară Eclectică”.
Profesor de actorie și instructor de tir cu arcul și spadă medievală, cu experiență în lucrul cu copiii.
Lucian Sandu-Milea este absolvent al Facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM, activează ca artist (street-art, ilustrator și grafician 3D), arhitect și organizator de evenimente culturale, membru fondator al proiectului Carol 53. Lucian Sasu Milea e în primul rând un om care înțelege foarte bine spațiul public și funcționalitatea lui, atât prin lentila arhitectului care măsoară de 10 ori și taie o dată, cât și prin cea a artistului creativ care face ilustrație, artă stradală și grafică 3D, printre altele.
Ana Cristina Toma a absolvit Universitatea Națională de Arte Plastice București. Cunoscută pentru explorarea intersecționalității, Ana Cristina Toma este specializată în pictură, grafică, artă textilă, artă murală și ceramică. Compozițiile ei, adesea inspirate din natură și viața cotidiană, îmbină cromatici vibrante, texturi diverse și materialități neconvenționale, prin abordări inovatoare ale artei vizuale. Lucrările sale s-au regăsit în expoziții de grup precum cele organizate în colaborare cu Etaj, Carol 53, Art Safari, Uniunea Artiștilor Plastici. A colaborat cu Lucian Sandu-Milea la realizarea mai multor picturi murale.