Marți, 30 mai 2017, a avut loc deschiderea oficială a celui de-al doilea Forum China – Țările Central și Est Europene în domeniul culturii și industriilor creative și al 11-lea Forum Internațional pentru comerț și servicii. Guvernul chinez a fost reprezentat de Ding Wei, adjunct al Ministrului Culturii, Wang Ning, viceprimar al Beijingului, Huo Yuzhen, ambasador, reprezentant special al MAE pentru cooperarea China – CEE, Li Jiashan, profesor, decan executiv al Institutului Național pentru Dezvoltare Culturală, din cadru Universității de Studii Străine. Din partea țărilor europene au rostit cuvântări de salut Irina Cajal Marin, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, Ivana Zecevic, șef de departament din Ministerul Culturii și Media din Serbia, țară organizatoare a forumului precedent.
În cadrul secțiunii tematice a forumului „Industriile creative învie moștenirea culturală”, Ioana Drăgan, director general al DGRS din cadrul Institutului Cultural Român (ICR) a vorbit despre misiunea ICR de promovare a valorilor culturale românești în lume, precum și contribuția ICR Beijing la cooperarea culturală dintre România și China.
Tot în cadrul Forumului China – Țările Central și Est Europene în domeniul culturii și industriilor creative, au fost vizitate și au avut loc seminarii și întâlniri de lucru la Grupul Media Huayi Brothers specializat în filme și seriale TV, spațiul de viață Wuyong cu seminarul deprinderi manufacturiere – moștenire și dezvoltare, Teatrul de operă din Beijing – Li Yuan, Galeriile de artă 798, Muzeul Palatului Imperial. La eveniment participă peste 40 de persoane, reprezentând statele central și est-europene pentru schimburi de opinii având ca tema culturii și industriilor creative.
Institutul Național pentru Dezvoltarea Culturală a fost înființat în anul 2012 de Universitatea de Studii Străine și de Ministerul Culturii, drept un institut de cercetare teoretică și practică în domeniu. Urmând conduita primului Forum, organizat anul trecut la Belgrad, Forumul actual a continuat dezbaterile privind dezvoltarea industriilor creative și cooperarea dintre China și cele 16 țări CEE. A fost lansată o Cartă Albastră a pieței spectacolului în China, un raport privind comerțul cultural internațonal Beijing, 2008-2017 și seria de traduceri Europa Răsăriteană Albastră de către redactorul șef al Editurii Orașul Florilor din Canton (Guangzou), editură care a publicat în ultimii ani o culegere de poezie românească modernă, „Aforisme” de Lucian Blaga, romanul „Vladia” de Eugen Uricaru și altele. Următorul Forum va avea loc în anul 2018.