- 9 December 2016
- Etichete Matei Ioachimescu Ata Üstün Bilgin Icr Icr istanbul
Joi, 8 decembrie 2016, la Sala de concerte „Leyla Gencer" din Istanbul, una dintre cele mai importante scene din Turcia, a avut loc o întâlnire cu doi muzicieni de excepție: flautistul român Matei Ioachimescu și pianistul turc Ata Üstün Bilgin. ICR Istanbul le-a susținut ideea de a concerta împreună, astfel încât proiectul lor a prins viață, în premieră, la Istanbul.
Cei doi artiști au prezentat un program divers, dificil și de virtuozitate, care a cuprins lucrări din sfera universală a muzicii clasice, o călătorie prin intermediul armoniilor în multe puncte de pe globul pământesc. Proiectul a adus împreună doi muzicieni de excepție, care trec cu ușurință prin diferite stiluri muzicale, dar și un public numeros.
Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri crossover. A studiat la Universitatea de Muzică din Viena și este laureat al numeroaselor competiții naționale de interpretare, fiind totodată câștigator al burselor "Thyll-Dürr", "Yamaha Grant Wien" și artist al Fundației Yehudi Menuhin. Instrumentul la care cântă Matei este un flaut din aur al producătorului japonez Muramatsu. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, Ministerul de Externe austriac i-a oferit titlul de "Ambasador al Integrării" în anul 2013.
Pianistul turc Ata Üstün Bilgin s-a născut la Bursa și a început să studieze pianul la vârsta de patru ani. Este un muzician foarte căutat, atât ca solist, cât și ca partener de muzică de cameră în diferite formații. Cariera sa îl poartă pe scene importante din Franța, Slovenia, Rusia, Japonia sau Austria. Este câștigător al multor competiții internaționale, iar în urma succesului de la Concursul Sergei Rachmaninoff, a fost invitat să studieze la celebrul Conservator din Moscova. În prezent își continuă studiile de perfecționare la Universitatea de Muzică din Graz, Austria.
Inaugurată în urmă cu doi ani, sala de spectacole a Centrului Cultural „Leyla Gencer" are o capacitate de aproximativ 700 de locuri și poartă numele marii soprane de origine turcă Leyla Gencer. Artista a fost una dintre marile voci ale secolului XX și a preferat belcantoul. Soprana a petrecut cea mai mare parte a carierei sale în Italia - din 1950 până în 1980. În repertoriul ei, a acoperit mai mult de 70 de roluri importante, interpretând majoritatea eroinelor lui Donizetti.
Programul recitalului:
W.A. Mozart - Sonata pentru flaut și pian KV 305
P. Elinescu - Dansul vrăjitoarelor
Ian Clarke - Touching the ether
Fazil Say - Black Earth
E. Granados - Dans spaniol nr. 5, Andaluza
J. Villoldo - El choclo
Franz Liszt - Rapsodia ungară nr. 2
P.I. Ceaikovski - Aria lui Lenski din opera Evgheni Onegin
B. Bartok - Dansuri populare românești
La finalul concertului, cei 350 de spectatori au cerut bis, după un șir lung de aplauze. De asemenea, cei doi muzicieni au acordat autografe.
Recitalul a reprezentat o oportunitate extraordinară de colaborare a celor doi muzicieni, fiecare de altă naționalitate, un român și un turc, care cântă rar împreună și care se bucură de succes pe scena internațională.