- 5 June 2019
- Tags Biserici demolate Icr Mirel talos Beatrice todireanu Razvan theodorescu Comunism Biserici
„Un deceniu întunecat (1977-1987). Biserici demolate“ este titlul expoziției vernisate astăzi, 5 iunie 2019, la Biblioteca Academiei Române din București, care reunește imagini de arhivă cu bisericile ortodoxe demolate în București într-unul dintre cele mai întunecate decenii ale istoriei noastre. Inițiativa îi aparține cercetătoarei Beatrice Todireanu, președintele Asociației România Culturală, care, sub îndrumarea prof. univ. Ioan Opriș și a acad. Răzvan Theodorescu, a finalizat recent o teză de doctorat pe aceeași temă, ce prezintă nu doar bilanțul bisericilor distruse, ci mai ales mecanismul perfid al puterii de atunci care a dus la dărâmarea lor.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități culturale remarcabile, în cadrul vernisajului luând cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, PS Varlaam Ploieșteanul Episcop, vicar patriarhal, prof. univ. dr. Ioan Opriș, Alexandru Pugna, Secretar de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român și conf. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române.
Bilanțul demolărilor de edificii religioase ortodoxe din București este cât se poate de trist: 20 de biserici au fost distruse, iar alte șapte au fost translatate, grație genialului inginer Eugeniu Iordăchescu și echipei sale.„Tăcerea asurzitoare“ a celor care ar fi putut schimba ceva, dar nu au făcut-o, a fost vremelnic întreruptă de unele inițiative excepționale, printre care și cea a unui grup de intelectuali din care a făcut parte și acad. Răzvan Theodorescu, care, după propriile declarații, este „singurul supraviețuitor al echipei care acum 35 de ani a încercat să oprească tăvălugul buldozerelor, dar n-am reușit, am fost învinși“.
Proiectul expozițional va fi itinerat în străinătate, la reprezentanțe ale ICR
Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român, a subliniat că mesajul expoziției este îndemnul de a nu uita ce a însemnat comunismul, readucând în discuție necesitatea înființării unui muzeu al crimelor comunismului la București: „Expoziția aceasta este împotriva uitării crimelor comunismului. Într-un necesar muzeu al comunismului, această expoziție ar trebui să aibă o încăpere separată, în care să se vadă ura cu care regimul a distrus nu doar lăcașuri de cult, ci și tezaure ale culturii naționale“. Totodată, a spus că proiectul expozițional va fi itinerat în străinătate, la reprezentanțe ale Institutului Cultural Român.
„Spațiul sacru este ultima redută pe care Europa creștină o are de apărat“, a fost mesajul teologului Radu Preda, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc, care consideră expoziția un exercițiu memorial important, „cultura memorială fiind un ingredient nelipsit pentru construcția viitorului“.
Despre perioada neagră din istoria neamului românesc, în care zeci de lăcașuri de cult au fost demolate, dar și despre viitorul creștinismului aflat sub amenințarea unor „ideologii subtile, mai periculoase decât ideologia comunistă“ a vorbit și PS Varlaam Ploieșteanul Episcop, vicar patriarhal, care l-a citat pe Sanctitatea Sa Papa Francisc.
Proiectul expozițional a fost realizat cu sprijinul mai multor instituții: Academia Română – Biblioteca Academiei Române, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), Institutul Național pentru Studierea Totalitarismului (INST), Institutul Cultural Român (ICR), Arhivele Naționale ale României (ANR), Muzeul Național Cotroceni (MNC).
Expoziția va fi deschisă în holul Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125, București) în perioada 5-28 iunie 2019.