ICR Stockholm îşi deschide porţile în 2013 cu expoziţia itinerantă „Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”. Expoziţia este parte a proiectului european omonim, organizat de Muzeul Țăranului Român și Institutul Cultural Român în cadrul programului Cultura 2007-2013, în colaborare cu Ministerul Culturii, Lebork Museum din Polonia și Asociația Artees din Franța.
În 2012, expoziţia a fost prezentată la Londra, Paris, Madrid și Roma, urmând ca, după Suedia, să îşi continue itinerariul în Polonia, la Varșovia și Lebork. Vernisajul va avea loc joi, 24 ianuarie 2013, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm. Curatorii expoziției sunt Lila Passima şi Cosmin Manolache.
Expoziţia dezvăluie câteva din ritualurile şi pragurile esenţiale care marchează şi delimitează vârstele omului mic, fie el de la oraş sau de la ţară (nașterea, botezul, ruperea turtei, masa ursitoarelor etc.). Totodată, surprinde raporturi care conturează relaţia dintre omul mic și omul mare, dar şi relaţia cu obiectele și lumea lor însuflețită, în care jucăriile pot deveni prieteni. Obiectele şi imaginile din expoziţie povestesc despre o limbă comună a copilăriei, marcând atât diferenţele, cât şi dialogul viu între mediul rural şi urban, în spaţiul Europei de Est. Expoziţia construieşte un discurs vizual care transgresează lumea sfârșitului de secol XIX, ajungând până în contemporaneitate. Prin obiectele comune, asimilate de mai multe spaţii geografice şi devenite iconuri – de la legănuşul de lemn, scăunelul şi costumul ţărănesc al anilor 1900, la maşinuţa de metal interbelică şi jucăriile de plastic ale copilăriei comuniste, la recuzita tehnologiei postmoderne – publicul este invitat să-şi recompună propria copilărie, descoperind în acelaşi timp diferite teritorii culturale.
Expoziţia poate fi vizitată până la 15 februarie 2013.
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.