La eveniment au participat vicepreședintele ICR Mirel Taloș, academicianul Răzvan Theodorescu, criticul de artă Ruxandra Garofeanu, importanți artiști vizuali între care Horea Paștina, Mircea Roman, Marian Zidaru, Florentina Voichi , Aurel Vlad, Mirela Trăistaru, scriitoarea Aura Christi. actori, jurnaliști și un numeros public.
,,Aveam acasă multe ţesături şi haine rămase de la mama şi bunica şi de la femeile din familia soţiei. Îmi sunt dragi şi de aceea le-am pictat. Am avut răbdare şi m-am apropiat de fiecare în felul ei. Uneori conta jocul de culori, alteori efectul grafic, altădată materialitatea, cu o abordare câteodată realistă, altădată mai abstractă sau urmăream o rezolvare plastică ţinând strict de pictură. Cazuri diferite, fără a pune în faţă un concept, ci, mai degrabă, o stare de căutare şi de redare prin pictură a unui fel de ţesătură mentală, emoţională şi estetică de unde nu lipsea uimirea, noutatea şi neputinţa. Am pictat şi haine mai noi, făcute industrial, dar purtate de cei din familie. Excepţie face o manta de ceferist, nouă la vremea ei, nepurtată încă, pe care tatăl meu mi-a lăsat-o să-mi fac din ea un palton. Observ că am pomenit nu hainele, ci, de fapt, oamenii. De aceea am preferat şi titlul expoziţiei "Înveşmântare" şi nu îmbrăcare. Nu cred că sunt atât de importante hainele în sine, ci starea care te învăluie, cu care te înconjoară cei dragi” a mărturisit Gheorghe Ilea.
Bun cunoscător al operei pictorului, Mirel Taloș, vicepreședinte al Institutului Cultural Român: ,,Interesul domniei sale pentru cultura tradiţională se vede şi în expoziţia de față. El a putut menţine această legătura şi şi-a putut alimenta interesul pentru imagistica culturii tradiţionale. Trăim într-o perioadă în care cultura tradiţională moare; ea va trăi doar în forma conservată sau preluată în arta plastică, aşa cum este în această expoziţie. Gheorghe Ilea reconstruieşte satul tradiţional pentru care şi-a manifestat de atâtea ori admiraţia, din care îşi trage seva. Interesul pentru cultura tradiţională pe care judeţul Sălaj, marginal, unde a trăit, i l-a putut alimenta se concentrează pe ie, pe prapori, pe fân ca nutreţ existenţial, pe şură ca spaţiu existenţial. ICR va duce această expoziţie la Londra, în toamna acestui an, şi, poate în anii următori, şi în alte locuri, pentru că ICR, ca instituţie care se dedică exportului de cultură românească, trebuie să-şi îndrepte atenţia nu doar spre centrele culturale, ci şi spre marginile culturale”.
Expoziția, al cărei curator este Vladimir Bulat, reprezintă summa gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepțiilor sale despre rolul, funcția și limitele picturii: „Înveșmântare” este un remember și totodată o meditație asupra a ceea ce înseamnă în existența umană hainele, veșmântul, înțolirea - elemente care trimit la memoria noastră sau la uitarea noastră.
În comparație cu alte proiecte ale artistului, expoziția „Înveșmântare” aduce în prim-plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite, din perioada 2009-2018.
Expoziția „Înveșmântare” include 51 de lucrări și va fi deschisă până pe 9 septembrie.
Mai multe informații: http://galeriaromana.ro/
Adresa: Galeria Romană (Bd. Lascăr Catargiu, nr.1, Piața Romană)