Institutul Cultural Român de la Beijing are plăcerea de a anunța organizarea a două evenimente remarcabile dedicate Reginei Maria, una dintre cele mai influente personalități ale României din secolul al XX-lea, cunoscută atât pentru rolul său la Marea Unire din 1919, cât și pentru contribuțiile semnificative în domeniile literaturii și artelor.
Spectacolul „1919 Misiune regală” are loc sâmbătă, 18 mai 2024, ora 19.00, la sediul ICR Beijing din Galaxy SOHO. Adaptare scenică realizată de actrița Liana Ceterchi, bazată pe jurnalele Reginei Maria și pe lucrarea „The Later Chapters of My Life”. Acest spectacol unic, prezentat în format one-woman show, cuprinde turbulentul an 1919, în care Regina Maria, după gripa spaniolă, de care reușește să scape cu bine, pleacă în misiune diplomatică (neoficială) la Conferința de Pace de la Paris, și mai apoi în turneu diplomatic în Anglia. Întoarsă în țară, alături de Regele Ferdinand, întreprinde un mare turneu în Transilvania, proaspăt devenită pământ românesc. Este apoi relatată deschiderea primului Parlament al României Mari, ce avea reprezentanți din toate regiunile/ provinciile țării. Și culminează cu memorabila dată de 15 octombrie 1922, încoronarea de la Alba Iulia.
Liana Ceterchi este actriță și regizoare de teatru, născută la 03.04.1955, în Cluj - Napoca. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1978, la secția actorie și UNATC în 1998, secția regie de teatru. Pe lângă o carieră bogată la Teatrul Mic, a jucat în filme celebre românești, precum: "Cuibul salamandrelor", "Ecaterina Teodoroiu" (1978), "Drumul oaselor"(1980), "Orgolii" (1981), "Șantaj" (1982), "Omul zilei" (1997), "Regal" (2010) etc.
Conferința „O incursiune în viața și scrierile Reginei Maria” are loc luni, 20 mai 2024, ora 10:00, la Universitatea de Limbi și Culturi Străine din Beijing (BLCU). Evenimentul va fi susținut de conf.univ.dr. Cristina Ungureanu, și va oferi o analiză aprofundată a vieții și operelor Reginei Maria, subliniindu-i contribuția la cultura și literatura română, dar și pe scena politică internațională.
Conf.univ.dr. Cristina Ungureanu, Facultatea de Limbi Străine din cadrul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București este autoare la rândul ei a două cărți de analiză și introspecție: "Taină și sens în Povestea vieții mele, capodopera reginei Maria", București, Editura Curtea Veche, 2021 și „Romania through Queen Marie‘s Eyes. Identity and Self Identification”, Cluj Napoca, Editura Casa Cărții de Știință, 2022.
Evenimentele subliniază importanța Reginei Maria nu doar ca personalitate istorică, ci și ca simbol al dedicării față de cultură și educație.