- 7 November 2022
- Tags ICR Paris Paris Photo Aurora KIRÁLY Iosif Király Mircea Cantor Patricia Moroșan
Institutul Cultural Român prin reprezentanța sa de la Paris susține participarea la cea de-a 25-a ediție a Târgului de fotografie Paris Photo, unul dintre cele mai prestigioase saloane de fotografie contemporană din lume, a galeriilor Anca Poteraşu Gallery din Bucureşti și Jecza Gallery din Timişoara, precum și a fotografei Patricia Moroșan. Paris Photo se desfășoară în perioada 10-13 noiembrie 2022, la Grand Palais Ephemere.
Galeria Anca Poteraşu, prezentă pentru a treia oară la acest eveniment, va participa cu o expoziţie realizată de artiştii Aurora Király și Iosif Király, iar Jecza Gallery va participa în Main Section cu lucrări ale artistului franco-român Mircea Cantor si ale grupului Sigma, curatoriate de Ami Barak.
Aurora Király abordează domeniul artei contemporane din perspective diferite: ca artist, curator și manager cultural. Din 2007 predă la Catedra de Fotografie și Imagine Dinamică a Universității Naționale de Arte din București; o experienţă care a făcut-o să-şi reevalueze activitatea artistică din anii '90-2000 şi să revină cu noi proiecte. În lucrările sale recente, ea se concentrează asupra modului în care artiștii se raportează la istoria recentă/ istoria artei.
Iosif Király este arhitect și artist vizual român, profesor la Universitatea Națională de Arte București, unde predă din 1992. Este co-fondator al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică (1995). În 2007 a inițiat și de atunci coordonează RO_Archive, un amplu proiect de documentare vizuală a mutațiilor ce se petrec la nivel național în mai multe domenii (industrie, agricultură, comerț, cultură, educatie, religie, turism etc.).
Mircea Cantor, un artist al cărui nume este recunoscut pe plan internațional, reper major al artei contemporane românești, a primit în 2004 Premiul Fundației întreprinderii Ricard, și apoi prestigiosul Premiu Marcel Duchamp, în 2011. Punctul de plecare al operelor sale îl reprezintă copilăria sa, petrecută într-o țară condusă de un regim comunist, dar și amintirile sale personale. Prin creațiile sale se străduiește să evidențieze diferențele sociale și frontierele care încă există între țări.
Grupul Sigma este un grup de artiști din anii 1970 din Timișoara, format din artiștii Stefan Bertalan, Elisei Rusu, Lucan Codreanu, Ion Gaita, Doru Tulcan, Constantin Flondor. Sigma a însemnat o schimbare majoră a modului de manifestare și o intensificare a prieteniei profesioniale. "Laboratorul" principal al grupului era Liceul de Arte Plastice Timișoara unde s-au realizat multe proiecte experimentale ale grupului, având și efectul modernizării radicale a învățământului de artă la Timișoara, sub influență puternică Bauhaus, a constructivismului și noi tendințe în artă și arhitectură.
Artista Patricia Moroșan va fi prezentă în secțiunea Polycopies a salonului Paris Photo cu ultimul său album, intitulat « (I)Remember Europe », apărut la editura Fotohof. Proiectul fotografic care dezvăluie centrul ca fiind o căutare existențială, un destin geografic și o metaforă în același timp, conține în nucleul său imagini reprezentând diversele centre geografice ale Europei: Germania, Lituania, Polonia, Ucraina, Slovacia. Artista este ea însăși o cetățeană a Europei, fiind născută la Făgăraș dar lucrând și creând și la Berlin sau Atena. În fotografiile sale ea caută mereu dualitatea care există între identitate și intimitate.
Paris Photo este unul dintre cele mai prestigioase târguri de fotografie contemporană din lume. An de an, mii de vizitatori, printre care reprezentanți ai celor mai importante colecții publice din Europa, sunt invitații evenimentului parizian care se va desfăşura în acest an la Grand Palais Ephémère. Curatori, directori de muzee și instituții culturale din peste 20 de țări și-au anunțat deja participarea.