Expoziția „Omnia Communia Deserta”, semnată de artiștii români Mona Vǎtǎmanu și Florin Tudor, este găzduită până sâmbătă, 28 noiembrie, de Galeria La Loge, situată în inima orașului Bruxelles. Proiectul reprezintă o cercetare cu privire la istoria Sălii Omnia, spațiu ce urmează să devină Casa Centrului Național al Dansului din București după finalizarea lucrărilor de restaurare și recondiționare.
ICR Bruxelles, în calitate de partener al proiectului, a inițiat realizarea unui material video de prezentare a expoziției, ocazie cu care curatorul și directorul galeriei, domnul Wim Waelput, va putea prezenta publicului conceptul curatorial, lucrările expuse în spațiul Galeriei La Loge, precum și activitatea prolifică a celor doi artiști români, Mona Vǎtǎmanu și Florin Tudor. Filmul va fi difuzat în exclusivitate pe canalele de comunicare ale reprezentanței ICR Bruxelles vineri, 5 noiembrie. De asemenea, la invitația echipei ICR Bruxelles, va fi organizat un tur privat al expoziției, cu sprijinul specialiștilor galeriei La Loge.
Mona Vǎtǎmanu și Florin Tudor au dezvoltat, de-a lungul timpului, o practică colaborativă, bazată pe cercetare, care analizează manifestările materiale și formale ale schimbărilor ideologice. După cum sublinia Peter Osborne într-o prelegere susținută în anul 2010, „arta contemporană modelează practici experimentale de negociere care străpung orizonturile noastre de așteptare.” Tot astfel, urmărind rămășițele simbolice ale structurilor de putere din peisajul și arhitectura urbană, cei doi artiști se ocupă în mod critic de problemele legate de memoria individuală și colectivă din societatea post-comunistă. Obiectele recuperate, filmul, lucrările de pictură, instalațiile proiectului „Omnia Communia Deserta” constituie împreună un ansamblu aparte, ce pare că prelevă o mostră dintr-un timp și un spațiu bine întipărite în memoria multor generații, pentru a semnaliza posibilitatea unor reconfigurări, puterea noastră de a depăși orizonturile, de a re-cartografia și re-începe totul dintr-o perspectivă nouă.
Proiectată în 1967 de arhitectul Cezar Lăzărescu, ca parte a sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român, Sala Omnia a fost folosită în principal pentru mitingurile partidului. O clădire brutalistă, cu un interior decorativ din elemente de lemn, care face referire la principii arhaice și elemente folcloristice, cadrul său arhitectural modernist socialist și funcția sa de arenă politică au servit retoricii și ideologiei naționaliste ale regimului lui Ceaușescu. Prin planul de renovare, interiorul sălii Omnia, ornamentele și elementele sale sculpturale sunt demontate, eliminând funcția simbolică a clădirii și moștenirea istorică inconfortabilă. Proiectul „Omnia Communia Deserta” propune o schimbare de paradigmă în abordarea acestor transformări, invitând publicul la dialog și reflecție.
Wim Waelputeste directorul galeriei La Loge, un spațiu prestigios din Bruxelles dedicat artei, arhitecturii și teoriei contemporane. Anterior, a fost director fondator și curator la KIOSK (2006-2020) din Gent, unde a curatoriat peste 40 de expoziții cu artiști precum Ion Grigorescu, Leonor Antunes, Katinka Bock, Ulla von Brandenburg, Latifa Echakhch, Shilpa Gupta și Vincent Meessen. Este membru al comitetului de achiziții a colecției Comunității Flamande și lector la diferite universități și școli de artă. De asemenea, este membru al mai multor jurii și consilii academice. În cadrul Europalia România, Wim Waelput a susținut, alături de parteneri, organizarea la Gent a expoziției dedicate lui Ion Grigorescu și a fost co-curator al expoziției Perspectives, organizată la BOZAR.
Galeria La Loge este un spațiu expozițional situat în zona centrală a orașului Bruxelles, dedicat artei, arhitecturii și abordărilor contemporane, o instituție de cultură ce și-a început activitatea în anul 2012. Obiectivul său declarat este acela de a dezvolta un program de înaltă calitate pentru a juca un rol critic în conversațiile culturale de astăzi, prin proiecte specifice și precise. Arhitecții, artiștii, curatorii și agenții culturali sunt invitați să elaboreze propuneri în care aceștia caută caracteristicile și particularitatea din practicile lor. La Loge este un spațiu în care ideile, dialogul și experimentul coexistă. Formatele de exprimare variază în funcție de proiect: de la expoziții, simpozioane, proiecții, prelegeri și spectacole până la serii de evenimente.