- 5 May 2020
- Etichete ICR IRCCU Venetia Mercoledi Musicale
„I Mercoledi Musicale” („Miercurea Muzicală”), un nou proiect al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se va desfăşura în perioada 6 – 27 mai 2020 şi va aduce în atenţia publicului italian tineri artişti muzicieni români. În fiecare zi de miercuri a lunii, începând cu 6 mai, de la ora 17:00 (ora Italiei) pagina de facebook a Institutului şi canalul de youtube vor găzdui un material inedit cu tinerii muzicieni. Materialul va conţine un scurt recital însoţit de un mesaj adresat publicului.
Stagiunea muzicală virtuală este deschisă de grupul vocal de tineri ce adoptă stilul pop-opera, Ad Libitum Voices. Trupa este formată din doi tenori, un bariton şi un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuţa, absolvenţi ai Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Grupul are o bogată activitate artistică, membrii săi fiind şi colaboratori activi ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Grupul Ad Libitum Voices, înfiinţat în noiembrie 2012, la Cluj-Napoca este unul dintre puţinele grupuri vocale din România ce adoptă stilul pop-opera.
Pe data de 13 Mai, publicul IRCCU va avea ocazia de a-l asculta pe Ghenadie Rotari, un tânăr acordeonist, câştigător a diferite concursuri internaţionale precum: Strumenti & Musica Festival, Citta di Piove di Sacco în Italia, Svirel în Slovenia etc. A concertat la Carnegie Hall din New York, Guri Arts Center din Seul, sala de concerte Kioi din Tokyo, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Gasteig la München, Teatro Regio din Torino, St. Martin in the Fields şi alte săli prestigioase de concert. Intervenția din a treia miercuri a lunii mai (20 mai 2020) îi este dedicată baritonului Silviu Alexandru Mihăilă, un tânăr bariton care şi-a început cariera de solist de la vârsta de 9 ani. Silviu Alexandru Mihăilă are o experienţă profesională notabilă, confirmată de concerte sustinute pe importante scene din ţară şi din Europa, precum Sala Mare a Ateneului Român, The Bridgewater Hall din Marea Britanie, Studioul de Concerte Radio „Mihail Jora”, Salonul de Concerte al Castelului Regal Peleş, Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul George Enescu, etc. I-au fost oferite numeroase distincţii, la concursuri naţionale şi internaţionale de canto precum: The International Grand Prix of Romania „Trophaeum Artis Cantorum”, ediţia 2019 (Premiul I şi Premiul Special „George Enescu”), Concursul Naţional de Lied Românesc organizat de soprana Mariana Nicolesco (Premiul I), concursurile „Frederic Cox”, „Ionel Perlea”, „Victor Giuleanu”, „George Georgescu”, „Dinu Lipatti”. Silviu Mihăilă a obţinut o bursă de merit pentru a-şi efectua Studiile de Licenţă la prestigioasa instituţie Royal Northern College of Music din Marea Britanie, studii finalizate cu distincţia „Bachelor of Music, with HONOURS”. Ulterior, a absolvit Studiile de Masterat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu distincţia „Summa cum laude”. Ciclul de concerte şi recitaluri ”Mercoledi Musicali” dedicat tinerilor artişti muzicieni în luna mai se va încheia cu mezzosoprana Lavinia Bocu absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Participarea la cursurile de interpretare a operei „Master Classes”, din ţară şi din străinătate, au deschis calea succesului pentru tânăra mezzosoprană. Repertoriul clasic abordat corespunde tipului său de voce „mezzosoprană lejeră”, cuprinzând roluri de operă printre care: Cherubino („Nunta lui Figaro”), Suzuki („Madame Butterfly”), Maddalena („Rigoletto”), Lola („Cavalleria Rusticana”), Fenena („Nabucco”) etc. Acestui repertoriu i se alătură muzica secolului XX, oratoriu şi lied. În Italia colaborează cu diverse orchestre simfonice şi pianişti de mare clasă.
Mai multe informaţii depre proiect pot fi regăsite pe pagina de facebook a IRCCU Veneţia:
https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/