"Sunete în Timp: Enescu și Compozitori Contemporani — Concert Extraordinar pentru Vioară și Pian cu Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea de Ziua Națională a României"

Ziua Națională a României a fost celebrată la Beijing printr-un concert extraordinar în interpretarea de excepție a violonistului Alexandru Tomescu și a pianistei Sinziana Mircea, intitulat "Sunete în Timp: Enescu și Compozitori Contemporani” joi, 7 decembrie, ora 19.30, la grandiosul Silk Road International Arts Center– Diamond Concert Hall, una dintre cele mai mari săli de concerte din China.

La eveniment au participat numeroși invitați, printre care personalități ale lumii culturale, ambasadori și reprezentanți ai corpului diplomatic, jurnaliști, membri ai clusterelor EUNIC, reprezentanți de marcă din comunitatea românească si publicul minunat din China.

Programul a fost un bogat caleidoscop de măiestrie, incluzând lucrări semnificative din patrimoniul muzical românesc, cum ar fi “Balada pentru pian și vioară”, “Lăutarul” și “Hora Unirii” de George Enescu și “Dans Țărănesc” de Constantin Dimitrescu, aducând totodată în prim-plan și compoziții valoroase din repertoriul compozitorilor contemporani-“Meditație din opera Thais” a lui Jules Massenet, “Schon Rosmarin” și “Caprice Viennois” de Fritz Kreisler, Niccolo Paganini, “Centone di sonate, Op. 64, MS 112” și, în final, Saint-Saens, “Introduction et Rondo Capriccioso Op. 28.” Sinziana Mircea a interpretat “Time reflection”, piesă compusă de ea, pentru a marca împlinirea a 120 de ani de la nașterea marelui compozitor român Theodor Rogalski, acesta fiind compozitorul care a inspirat-o în cele mai recente creații muzicale.

Impresionați de talentul și interpretarea muzicienilor români, publicul a aplaudat minute în șir, Alexandru Tomescu și Sinziana Mircea revenind pe scenă și interpretând "Balada” lui Ciprian Porumbescu. Mai bine de o oră, în Sala de concerte Diamond, Ziua Națională a României fost celebrată grandios.

Mulțumim celor doi artiști excepționali și publicului pentru o seară absolut memorabilă. 

Concertul a fost organizat de Institutul Cultural Român / Romanian Cultural Institute, ICR Beijing - 罗马尼亚文化中心, cu susținerea Ambasada României la Beijing și a Silk Road International Arts Center din Beijing.

Seria evenimentelor celebrării marelui compozitor român, George Enescu, a continuat în perioada 9-12 decembrie, la Tianjin Conservatory of Music și Langfang Silk Road International Arts Center cu un masterclass și un concert, susținute solo de pianista Sînziana Mircea: 

Ziua 1 și 2: Lecții, cu auditoriu, pentru studenții de licență din anul 2 și 3 și cei de masterat de la Conservatorul de Muzică de la Tianjin și recital de pian;

Ziua 3 și 4: Cursuri de pian cu elevi ( 7-13 ani), sesiune 1-1(30-40 min/ elev) la Langfang International Arts Center. 

Alexandru Tomescu este un violinist român de renume mondial, laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale. Cu o carieră impresionantă, concertând pe scene celebre precum Théâtre des Champs Elysées din Paris, Carnegie Hall din New York și Metropolitan Arts Centre din Tokyo, a colaborat cu unii dintre cei mai mari dirijori, printre care Valery Gergiev și Kurt Masur. În 2003, alături de talentații muzicieni Horia Mihail și Răzvan Suma, a inițiat "Romanian Piano Trio", o prezență notabilă în peisajul muzicii de cameră. Un punct culminant în cariera sa a fost acordarea privilegiului de a interpreta pe celebra vioară Stradivarius Elder-Voicu din 1702, considerată un veritabil tezaur printre instrumentele Stradivarius.

Sinziana Mircea este o talentată pianistă română, cunoscută pentru cariera sa internațională în Europa, America de Nord și Asia. Debutul ei a avut loc la Tokyo Metropolitan Theatre din Japonia și St. Martin-in-the-Fields din Londra, iar la vârsta de 24 de ani, a debutat la Carnegie Hall din New York. În 2017, a fost recunoscută ca Young Steinway Artist, marcând-o drept una dintre cele mai promițătoare talente internaționale. Înregistrările sale, difuzate pe marile posturi de radio europene, au contribuit la afirmarea sa în lumea muzicală. Sînziana Mircea, cu trei CD-uri lansate, printre care și "Nihil Sine Deo", distins cu locul al treilea la concursul național pentru cel mai bun CD de muzică clasică din România în 2016, își împărtășește pasiunea și experiența actualmente ca profesor la Conservatorul „Luigi Canepa” din Sassari, Italia.

Silk Road International Arts Center este unul dintre cele mai mari centre de spectacole din nordul Chinei și un complex cultural important în regiunea Beijing-Tianjin-Hebei din China. Clădirea principală a centrului are o suprafață de 270.000 de metri pătrați și include 4 mari teatre, o sală de muzică, 14 săli de expoziții de artă și spații artistice multifuncționale, proiectate de renumitul arhitect japonez Yoshinori Chidori, inspirat de "nori în mișscare". Acest centru este dedicat schimburilor culturale internaționale, un spațiu creativ complex pentru artiști, care aduce împreună muzeul și centrul de spectacole cu muzeul de artă, într-un fel cu totul aparte.

#ZiuaNationalaARomaniei#1Decembrie#ICR#ICRBEIJING#SînzianaMircea#AlexandruTomescu#SilkRoadInternationalArtsCenter