Sărbătoarea dragostei la români – „Dragobetele” la Beijing , 24 februarie 2024

"Sărbătoarea dragostei la români – „Dragobetele” a fost celebrată de reprezentanța ICR Beijing - 罗马尼亚文化中心, sâmbătă, 24 februarie, de la 20:00, în grădina interioară Jinshangyuan din districtul Chaoyang al capitalei Chinei, prin organizarea unui spectacol de muzică populară, cu participarea a doi artiști renumiți Gheorghe Turda și Georgiana Pană, încheiat cu un recital de pop-rock al cântărețului Helciug Dan. Spectacolul a fost întregit printr-o paradă a modei cu 14 ținute inspirate din tradiția Țării Oașului, din colecția INEDIT EtnoGlam a creatoarei Sorina Tulan, prezentate pe scenă de tinere modele profesioniste ale unei agenții de modă din Beijing.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului ICR Beijing, Liviu Țăranu, care a vorbit despre semnificația acestei sărbători la români, apoi a invitat-o în scenă pe Marina Almasan, jurnalist și realizator tv, inițiatorul proiectului. Aceasta a plimbat publicul printre amintirile pe care le-a strâns în vizitele anterioare avute în China, prezentând cărțile proprii și imagini din acele călătorii.

Artistul de muzică populară Gheorghe Turda a cântat despre dragostea pentru țară și dragostea pentru locurile natale. El a încheiat recitalul cu un cântec chinezesc de dragoste renumit, spre satisfacția spectatorilor, spunându-le că a mai cântat în China în anul 1982, la prima sa vizită.

Georgiana Pană, care provine dintr-o familie de muzicieni, a încântat publicul cu melodii precum "Mociriță cu trifoi", "Am o mândră mititică", "Joc moldovenesc", "Geamparale", "Sanie cu zurgălăi", "Săracă inima me", "Ciocârlia" și altele. La fel ca și Gheorghe Turda, Georgiana Pană a încheiat recitalul cu un cântec popular chinezesc.

La finalul spectacolului, scena i-a aparținut îndrăgitului cântăreț și compozitor pop-rock, Helciug Dan, care a cucerit imediat publicul prin interpretarea sa originală, jocul de scenă, prin comunicarea cu cei prezenți, interpretând melodii precum "Ce bine că ești", "Cântec din palma ta", "Fluturi", "Bună dimineața!", "Oameni". Iar la final, o melodie chinezească la modă, spre bucuria chinezilor din sală.

La eveniment au fost prezenți ambasadorul României la Beijing, E.S. dl. Dan-Horia Maxim și ambasadorul Republicii Moldova, E.S. dl. Dumitru Braghiș, consulul României la Beijing, dl. Valentin Petrache, membri ai corpului diplomatic precum și alți peste 200 de invitați, dintre care personalități din lumea artistică și academică, printre care amintim, prof.univ. dr. Ding Chao și prof.univ.dr. Dong Xixiao de la Universitatea de Studii Internaționale din Beijing (BFSU).

Evenimentul a fost apreciat de colegii din centrele chineze pentru promovarea culturii în străinătate dar și de jurnaliștii din mass-media locală: CCTV6 și Radio China Internațional. De asemenea, promovarea evenimentului a fost realizată pe platformele online ale ICR/ ICR Beijing de social-media (Site/WeChat/Facebook), pe pagina de wechat a gazdelor de la JinShang, precum și pe paginile artiștilor.