Institutul Cultural Român prin Direcția Relații Internaționale sprijină participarea delegației române la Festivalul Internațional de Poezie din Patras, desfășurat în perioada 19–22 septembrie 2024. Festivalul este unul dintre cele mai importante eveniment de acest gen din Grecia la acest moment și reunește la ediția din acest an peste 60 de poeți din 20 de țări, iar România este invitat de onoare pentru cea de-a 7-a ediție.
Delegația României va fi prezentă sub egida Ambasadei României la Atena și a Consulatului Onorific al României din Patras, al Uniunii Elene din România, al Societății Române de Televiziune și al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. Delegația este alcătuită din 11 poeți (Magda Cârneci, Liliana Ursu, Nicolae Băciuț, Peter Sragher, Adrian Lesenciuc, Mircea Teculescu, Anca Iulia Beidac, Camelia Iuliana Radu, Lena Chilari, Bogdan Alexandru Petcuși Victor Adam), doi pictori (Sorin Adam din România și Petre Dragomir din Atena) și Ansamblul de muzică de cameră, membri ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu”, format din: Maria-Cristina Ionescu-pian și Ondin Brezeanu-vioară. Evenimentele festivalului vor fi redate de echipa condusă de Roxana Amzar Gheorghe, producătorul emisiunii „Kalimera” de la Televiziunea Română.
Acest lucru a fost posibil în urma semnării unei convenții de parteneriat între Comitetul științific și cel Organizatoric al Festivalului, prin domnul Antonis Skiathas și Uniunea Elenă din România, prin domnul Dragoș Gabriel Zisopol. Pe lângă coordonarea participării delegației românești la acest festival, Uniunea Elenă din România este cea care va publica Antologia bilingvă a Festivalului, precum și cea, de asemeni bilingvă, a participanților români la festival.
Tema centrală și titlul Festivalului, I had a dream, which was not only a dream | Είχα ένα όνειρο, το οποίο δεν ήταν καθόλου όνειρο| Am avut un vis, care nu a fost deloc un vis, vin din poezia Darkness|Întuneric, a poetului Byron, deoarece anul acesta se împlinesc 200 de ani de la moartea sa la Messolonghi. Prin diverse evenimente, festivalul va onora rolul Lordului Byron ca filoelen dar și contribuția sa la lupta pentru independența Greciei. Festivalul este sprijinit de un comitet științific și un comitet de organizare cu mai mulți membri care au avut în vedere ca discursul poetic, rămas permanent în epicentru, să dialogheze cu celelalte arte prin prestații pe mai multe niveluri, cu muzica, cu artele vizuale și cu teatrul, iar poeții invitați din 20 de țări ale lumii să converseze cu poezia și viziunile lui Byron.
Programul festivalului este unul bogat și evenimentele sale se vor desfășura în repere istorice ale Greciei de Vest, locuri pe unde a trecut și a trăit Lord Byron, în timp ce pentru poeții participanți a fost deja planificată vizita în școlile din zonă. Au fost programate mese rotunde cu secțiuni tematice privind arta poetică. La una dintre ele, directorii marilor festivaluri europene vor lua parte pentru a discuta despre epoca modernă a festivalurilor de poezie. La evenimente sunt prezenți invitați importanți, recunoscuți universitari, de renume internațional, scriitori și reprezentanți de instituții.
Reprezentanții culturii române vor avea posibilitatea demarării unor schimburi poetice româno-elene în cadrul organizat și pe lungă durată; pentru că este important de știut că la această ediție se va semna înfrățirea cu festivaluri renumite din Franța, Cehia etc., dar și cu Festivalul Internațional de Poezie „Nichita Stănescu” de la Ploiești, care se desfășoară sub egida Academiei Române și a Uniunii Scriitorilor din România.
Festivalul se desfășoară sub auspiciile și cu sprijinul Ministerului Culturii Regiunii Greciei de Vest și a Universității din Patras și este organizat în conformitate cu standardele mondiale ale Festivalurilor Internaționale de Poezie, prin colaborarea atât a comitetului științific, cât și a vastului comitet de organizare, precum și a profesioniștilor și antreprenorilor din diverse domenii, întotdeauna în prezența neobosită și de fond a domnului Antonis Skiathás. În plus, festivalul acordă premii valoroase prin care onorează și personalități care deservesc prin întreaga lor operă arta cuvântului. De asemenea, se acordă pentru poezie Marele Premiu Jean Moreas, Premiul Kostis Palamas, Premiul Thanasis Nakas și Premiul pentru Elenistul sau Elenista care prin activitatea proprie promovează în exterior literatura greacă.
Organizatori:
„Oficiul de Poezie” este o structură culturală care prin întreprinderile sale susține creația poetică contemporană, înregistrează, arhivează și studiază poezii, poeți și poete care trăiesc și crează în spațiul grecesc contemporan. Dialoghează și colaborează cu organizații, Universități, cadre didactice universitare, instituții care servesc și promovează arta poeziei atât în Grecia, cât și în străinătate. A creat o rețea umană care cooperează cu filologi, eleniști, critici literari, poeți și poete care susțin, fiecare în felul său, creația poetică greacă modernă. În același timp, valorifică sprijinul din partea unor organisme importante.
culturebook.gr este spațiul electronic care deservește literatura greacă modernă, colaborează cu BIBLIOTECA GRECĂ DIN LONDRA și are drept scop promovarea poeților și scriitorilor greci atât în Grecia cât și publicului de limbă engleză din străinătate. Pe lângă editorialiștii și editorii permanenți și membrii comunității universitare, poeții, filologii și criticii literari susțin cu textele lor culturebook.gr.
Centrul Syn Patras desfășoară acțiuni de program educațional centrat pe copil, care vizează istorie, artă și în special literatură.
Cube Gallery funcționează exclusiv ca o galerie de artă și este situată în Patras. Și-a început programul expozițional în decembrie 2010. Fondatoare, director artistic și curator este Liana Zoza.
Scopul Galeriei Cube, prin expozițiile și proiectele sale, este de a prezenta artiști consacrați și emergenti, greci și străini, precum și toate formele de artă contemporană, precum pictura, sculptura, fotografia, instalația, arta video și spectacolele.