Regizorul Eugen Jebeleanu și criticul de film Victor Morozov, la Festivalului Internațional de Film Independent IndieLisboa

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internațional de Cinema Independent IndieLisboa se va desfășura în capitala Portugaliei în perioada 1 – 11 mai 2025. La invitația organizatorilor și cu susținere din partea Institutului Cultural Român de la Lisabona, la actuala ediție vor participa regizorul Eugen Jebeleanu și criticul de film Victor Morozov.

Eugen Jebeleanu va fi prezent la proiecția lungmetrajului său„Interior Zero”/„Internal Zero”, care va avea loc sâmbătă, 3 mai 2025, ora 19.15, la Cinema Fernando Lopes din Lisabona, iar Victor Morozov va face parte din Juriul Competiției Internaționale de Scurtmetraje.

Lungmetrajul„Interior Zero”/„Internal Zero”,a fost selectat în categoria Smart 7, un program dedicat regizorilor emergenți din 7 țări europene. Regizat de Eugen Jebeleanu, după un scenariu scris de Ioana Moraru, filmul este o ecranizare a romanului Interior zero scris de Lavinia Braniște șispune povestea Cristinei, o secretară de 35 de ani care trăiește într-un București alienant și ostil. Ea încearcă să înțeleagă ce înseamnă să fie adultul funcțional pe care societatea îl pretinde, în timp ce se străduiește să fie un copil bun pentru mama care a crescut-o singură. Filmul este o producție Icon Production, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

După absolvirea studiilor de actorie la UNATC - București și a Masteratului de Regie și Dramaturgie la Paris, Eugen Jebeleanu și-a dedicat activitatea regiei de teatru, operă și, mai recent, filmului. În 2010, împreună cu dramaturgul Yann Verburgh, a fondat Compania 28, iar ulterior Cie des Ogres în 2017, colaborând în ultimii ani cu cele mai importante teatre din țară, inclusiv din Sibiu.De asemenea, a regizat numeroase spectacole jucate pe scene din Franța și Germania. În 2017 a regizat „Căpcăuni”, un proiect recompensat de către Fédération d’Associations de Théâtre Populaire (FATP).Pentru spectacolul „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba” din 2019 a primit premiul pentru cea mai bună regie în cadrul Galei UNITER.A colaborat cu Opera din Lyon pentru piesa „I Was Looking at the Ceiling and Then I Saw the Skyˮ, de John Adams. În 2020, și-a făcut debutul ca regizor de film cu lungmetrajul Câmp de maci (Poppy Field), premiat la Festivalul TIFF 2021 pentru cel mai bun regizor.

Victor Morozov este critic de film, cercetător și curator din România. A studiat film și teatru la Grenoble, Paris și Dublin.A scris pentru Cahiers du cinéma, Libération, MUBI Notebook, Revue Débordements, Dilema, Scena9, Films in Frame etc. Este programator al festivalului de film documentar One World Romania și a participat la ateliere de critică de film organizate de diverse festivaluri de film (Locarno, Viennale, Porto/Post/Doc, Rotterdam).

IndieLisboa – Festival Internaţional de Film Independent – îşi propune să contribuie la promovarea în Portugalia a filmelor şi cineaştilor din universul cinematografiei independente, naţionale dar şi internaţionale. Obiectivul principal îl constituie stimularea difuzării în public a filmelor care nu sunt distribuite în circuitele tradiţionale de cinema din Portugalia. Centrat pe creativitatea şi independenţa autorilor, IndieLisboa a devenit unul dintre reperele vieţii festivaliere internaţionale.

Șapte festivaluri europene din șapte țări diferite (Vilnius International Film Festival Kino Pavasaris-Lituania; IndieLisboa International Film Festival-Portugalia, FILMADRID International Film Festival-Spania, Transilvania International Film Festival-România, New Horizons International Film Festival- Polonia, Reykjavik International Film Festival-Islanda și Thessaloniki International Film Festival-Grecia) și-au unit forțele în rețeaua Smart7, o rețea care să răspundă nevoilor actuale ale industriei cinematografice și care să ofere o viziune nouă pentru viitorul culturii festivalurilor de film. În același timp, Smart7 este și o secțiune competitivă, printr-un program itinerant de colaborare și coordonat între festivaluri cu o selecție de șapte filme alese pentru valoarea lor artistică și propunerea narativă.