- 13 September 2017
- Etichete Poetul Ovidiu ICR Berlin
În cadrul prestigioasei manifestări Internationales Literaturfestival Berlin, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României în Germania, colocviul intitulat „Exil și însingurare: Ovidiu – România – Identitate Europeană – Patria cuvântului”. Evenimentul este consacrat împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului. Colocviul va avea loc în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României.
Poetul latin Publius Ovidius Naso a murit în exil, în anul 17 d.Hr., la Tomis, la țărmul Mării Negre, actualmente Constanța. Versurile lui Ovidiu deplâng exilul și înstrăinarea, invocând în permanență întoarcerea și patria. În același timp dezvăluie că nu există refugiu adevărat decât în „patria cuvântului”. În deschiderea evenimentului, scriitorul, poetul și publicistul Emil Hurezeanu, Ambasador al României în Germania, va vorbi despre „Metamorfozele” lumii moderne, cu evocarea transformărilor României în Europa contemporană, o Europă în care exilul, ca realitate și metaforă, continuă să reprezinte o temă majoră, la două milenii de la moartea autorului „Tristelor” și „Ponticelor”.
Într-o dezbatere cu participarea istoricilor și istoricilor literari Rüdiger Görner, Michael Wolffsohn, Peter Steinbach, Ingeborg Fialová-Fürst, vor fi puse în discuție noțiunile „Demos – Europa – Exil”. Moderator al întâlnirii va fi scriitorul și poetul german Matthias Buth. Pianistul și violonistul Kolja Lessing va prezenta în continuare creații ale unor compozitori din România și Germania, precum Sergiu Natra, Leon Klepper, Bertold Goldschmidt, Franz Schreker.
Festivalul Internaţional de literatură de la Berlin (Internationales Literaturfestival) este un eveniment de prestigiu, aflat în acest an la a 17-a ediție, în cadrul căruia sunt invitați scriitori, critici, editori de renume, pentru lecturi, întâlniri și discuții cu publicul larg și cu presa de specialitate. Festivalul Internațional de Literatură este susținut prin contribuția Ministerului German de Externe, Ministerului Federal pentru Educație și Cercetare, Însărcinatului Federal pentru Cultură și Mass/Media, Fundaţiei Heinrich Boll, precum și prin contribuțiile a numeroși sponsori din domeniul privat.
Matthias Buth (născut în 1951), este jurist, poet și publicist german. După studii de drept la Universitatea din Köln a lucrat ca referent și ulterior consilier cultural în ministerul federal de Interne. Din 1998 a fost director în cadrul Însărcinatului Federal pentru Cultură și Media și consilier în cadrul Cancelariei Federale. Poeziile sale au fost traduse în română, engleză, franceză, arabă, polonă și cehă. Este laureat al Premiului pentru literatură al landului Renania de Nord-Westfalia și al bursei Amsterdam al Senatului din Berlin. Este autor a numeroase eseuri și poezii dedicate României, unele reunite în volumele Liniștea de după lovitura de secure, București 1998, și România dincolo de pleoape, București 2009.
Michael Wolffsohn (născut în 1947), este istoric și publicist german de origine evreiască. Wolffssohn a studiat istorie, științe politice și economie politică la Universitatea Liberă din Berlin, Universitatea Tel Aviv și la Columbia University. Între 1981 și 2012 a predat la Academia Militară din Munchen ca profesor pentru istorie contemporană, unde a înființat și Centrul de cercetări în istorie contemporană germano-iudaică. Este autorul a numeroase cărți și articole, acestea din urmă fiind publicate îndeosebi în cotidianele Die Welt și Tagesspiegel.
Prof. Dr. Rüdiger Görner (născut în 1957) este fondatorul Centrului pentru Relații culturale britanice-germane. Din 1999 până în 2004 a fost director al Institute of Germanic Studies din cadrul Universității Londra, unde a înființat, în 2002, Centrul Ingeborg Bachmann pentru Literatură Austriacă. A predat la Universitățile Mainz, Hanovra, Heidelberg, Viena și Salzburg. Görner este membru corespondent al Academiei Germane pentru Limbă și Poezie.
Prof. Kolja Lessing (născut în 1961) este pianist, violonist și compozitor. A studiat la Basel, apoi a predat la Universitatea de Muzică din Würzburg. Din 2000 predă la Universitatea pentru Muzică și Artă din Stuttgart. Lessing se dedică foarte mult muzicii din secolul 20, în special perioadei național-socialiste și artiștilor persecutați din această perioadă, Franz Schreker și Ignace Strasfogel. Programul complet al ICR Berlin îl găsiţi pe www.rki-berlin.de şi pe Facebook.