- 4 February 2019
- Etichete Ioan Holender Icr tel aviv Cafeneaua romaneasca
Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, cu un eveniment dedicat personalității lui Ioan Holender. Evenimentul, constând într-o masă rotundă, se va desfășura în prezența lui Ioan Holender și a invitaților săi: Ladislau Roth (dirijor, apoi prim-dirijor al Operei din Timișoara, în Israel dirijor al Orchestrei simfonice radio din Ierusalim, al Corului de cameră din Tel Aviv, al Corului Tzadikov, director muzical al Ansamblului israelian de folclor „Anahnu Kan”) și Sofia Gelman-Kiss (muzicolog); discuțiile vor urmări traseul biografic și artistic al lui Ioan Holender, legăturile cu Timișoara natală și conexiunile cu Israelul.
Evenimentul, în limba română, se va desfășura la sediul ICR Tel Aviv, în data de 4 februarie 2019, de la ora 17:00.
Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei din Timișoara. A început studiile la Universitatea Politehnică din Timişoara în anul 1953. În anul 1959 s-a stabilit împreună cu părinţii la Viena unde s-a înscris la Conservatorul de Stat. A studiat muzica clasică între 1960 şi 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt şi Sankt Pölten (între 1962 şi 1966).
Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic şi manager muzical la Agenţia de teatru „Starka“, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică şi pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenţia de impresariat artistic Holender“.
În anul 1988 a devenit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper, iar în 1992 a fost numit manager general al celor două instituţii. A fost director al Operei de Stat din Viena între anii 1992 şi 2010, fiind director al celebrei instituţii pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze. Până în 2015, a fost director artistic al Festivalului Internaţional „George Enescu“ din Bucureşti.
Ioan Holender a dobândit de-a lungul carierei numeroase premii: Officier de L‘Ordre des Arts et des Lettres, Franţa (1999); Österreichisches Ehrenkreuzes für Wissenschaft und Kunst 1. Klasse; Goldenes Ehrenzeichen der Republik Österreich; Clemens-Krauss-Medaille der Konzertvereinigung Wiener Staatsopernchor; Franz-Schalk-Medaille in Gold der Wiener Philharmoniker; Großes Goldenes Ehrenzeichen für Verdienste um die Republik Österreich (2002); Großes Goldene Ehrenzeichen (Commenda) der Italienischen Republik (2004); Membru de onoare al Academiei Române; Doctor honoris causa al Universităţii de Muzică din Cluj-Napoca; Medalia de onoare în aur a oraşului Viena (2010); Cetăţean de onoare al oraşului Timişoara; Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti; Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara; Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Sofia; Cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca (1994).
ICR Tel Aviv intenționează, prin acest proiect, să promoveze activitatea unor personalități reprezentative pentru cultura română și să contribuie la menţinerea relaţiilor cu comunitățile românești din Israel.
„Cafeneaua Românească”, un cadru cultural dinamic, efervescent și interactiv, în care vocea publicului joacă un rol principal, în calitate de participant activ la discuțiile și temele din program, oferă o platformă de dezvoltare și consolidare a relației cu publicul local, prin implicarea directă și fidelizarea acestuia către proiectele ICR Tel Aviv.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.