Festivalul Serile Lipatti, ediția a II-a

Asociația Art à la carte vă invită la cea de-a doua parte a festivalului Serile Lipatti 2013, desfășurată în perioada 17 septembrie - 2 noiembrie 2013 în spațiul încărcat de memorie al conacului familiei Lipatti din satul Fundățeanca (comuna Leordeni, jud. Argeș), dar și la Filarmonica din Pitești și Ateneul Român din București. Evenimentul, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, se află sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti. Institutul Cultural Român este partener al proiectului.
În seara de 17 septembrie, Conacul își redeschide porțile pentru secțiunea autumnală a Festivalului cu primul concert susținut de pianistul Horia Maxim. Publicul se va delecta cu miniaturi din marea literatură pianistică universală, de la Händel și până la Enescu și Paul Constantinescu. De la acest prim concert de toamnă, festivalul continuă pe 24 septembrie, 1, 8, 15 octombrie, cu recitalul sopranei Camelia Clavac și apoi cu recitalurile pianiștilor Andrei Tănăsescu, Viniciu Moroianu și Andrei Licareț.

Festivalul o are apoi ca invitată pe pianista Alexandra Silocea, care va concerta în 22 octombrie la Filarmonica din Pitești și în 23 octombrie la Ateneul Român. Festivalul Serile Lipatti - ediția a II-a se va încheia ca o adevărată sărbătoare, prin prezența marelui pianist rus Nikolai Demidenko, care va susține la Ateneul Român două concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub conducerea muzicală a celebrului dirijor român Christian Badea, în 31 octombrie și 1 noiembrie, și un recital de pian în data de 2 noiembrie.

Alexandra Silocea, pianista română stabilită la Londra, va susține două concerte în cadrul festivalului Serile Lipatti, la Filarmonica din Pitești și la Ateneul Român. După debutul din 2008 alături de Wiener Kammerorchester urmează recitalurile de la Musikverein și Carnegie Hall în 2009 și marele succes al CD-ului cu cele 5 Sonate de Prokofiev, înregistrate la Avie Records. Numeroasele premii obținute de această înregistrare îi deschid drumul Alexandrei Silocea către London Philharmonic Orchestra, sub magheta marelui dirijor Vladimir Jurowski. Din acest moment cariera pianistei se desfășoară prin concerte și turnee în toată Marea Britanie, Franța, Austria și Italia. Cel mai recent CD al pianistei, Sound Waves, a apărut în luna mai 2013 la Avie Records și conține lucrări de Debussy, Ravel, Liszt și Schubert.
Nikolai Demidenko este un pianist rus de talie mondială, finalist al competițiilor Montreal (1976) și Ceaikovsky (1978), profesor la Menuhin School of Music și la University of Surrey, Marea Britanie. A fost acompaniat de marile orchestre ale lumii, printre care Moscow Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Symphony, Royal Philharmonic și St. Petersburg Philharmonic. Repertoriul său este extrem de vast, incluzând Bach, Clementi, Mendelssohn, Mozart, Mussorgsky și Scarlatti, și este cunoscut pentru afinitatea specială pe care o are pentru lucrările lui Chopin, una dintre interpretările sale fiind singurul recital live inclus în programul BBC Radio 3 Chopin Experience. Demidenko este prolific și în studioul de înregistrări, lansând cu sprijinul casei de discuri Hyperion Records CD-uri ce conțin lucrări de Bach–Busoni, Chopin, Clementi, Liszt, Medtner, Mussorgsky, Prokofiev, Rachmaninov, Schubert și Schumann, concerte de Chopin, Medtner (CD-ul a câștigat un premiu Gramophone), Skriabin, Ceaikovsky și Weber, precum și toate concertele lui Prokofiev alături de London Philharmonic Orchestra, sub conducerea muzicală a lui Alexander Lazarev. În toamna anului 2008 a lansat un nou CD Chopin, ce include prima lui înregistrare cu cele 24 de preludii, distins cu MIDEM 2010 Special Chopin Award.
Prezentarea evenimentului va fi făcută, ca și la prima ediție și ca și în prima parte a celei de a doua ediții, de către muzicologul Saviana Diamandi, adăugând un plus esențial gradului de receptivitate. Printr-un parteneriat reînnoit cu redacția Patrimoniu din cadrul Societății Române de Radiodifuziune, prelegerile vor beneficia și de această dată de scurte ilustrări muzicale din înregistrările pianistului Dinu Lipatti.

Cofinanțatori: Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Argeş, Primăria Leordeni
Sponsor principal: Volksbank
Parteneri: Muzeul Judetean Argeș, Filarmonica din Pitești, Filarmonica George Enescu, Societatea Română de Radiodifuziune, Centrul Cultural Pitesti
Sponsori: PKF, Vel Pitar
Parteneri media: Adevărul, Observator Cultural, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Antena 1 Pitești, Muscel TV, Magic FM, Argeșul, Jurnal de Argeș, Bitpress, Obiectiv Argeșean, Zile și Nopți, Port.ro, Hotnews.ro și SmartWoman.ro.

Prin concertele de înaltă ținută propuse de Festivalul Serile Lipatti 2013, Asociația Art à la carte își dorește să creeze un adevărat eveniment în viața și opțiunile culturale ale publicului argeșean, să facă din Serile Lipatti o prezență permanentă în peisajul cultural piteștean și național și să imprime în conștiința publică valoarea artistică universală a lui Dinu Lipatti.

PROGRAM

Detalii suplimentare pot fi găsite pe serilelipatti.ro și facebook.com/serilelipatti


PROGRAM CONCERTE ATENEUL ROMÂN
Miercuri, 23 octombrie 2013, ora 18:00 // Recital de pian Alexandra Silocea
În program: Schubert, Liszt, Debussy și Ravel, având drept temă apa, precedate de Sonata op. 53 Waldstein de Beethoven

Joi, 31 octombrie, ora 19.00 // Nikolai Demidenko și Orchestra Filarmonicii George EnescuDirijor Christian Badea
În program: F. Chopin - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestra in mi minor, op. 11
și
Vineri, 1 noiembrie, ora 19:00 - repetarea concertului de joi, 31 octombrie
Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 18:00 // Recital de pian Nikolai Demidenko
În program: S.Rachmaninov - Variatiuni pe o tema de Corelli
F.Schubert: Sonata în la major D664
F.Schubert: Sonata în la minor D784