- 31 August 2018
- Etichete Centrul pentru Artă Contemporană din Toruń ICR Varșovia
În perioada 31 august – 14 octombrie, la Centrul pentru Artă Contemporană „Znaki Czasu” din Toruń va fi prezentată expoziţia colectivă Copilăria, la realizarea căreia au participat şi doi artişti români: curatorul Radu Stern şi artista Irina Botea Bucan. Vernisajul va avea loc în prezența curatorului Radu Stern, în timp ce artista Irina Botea Bucan va fi prezentă la Toruń la finalul expoziţiei, pentru a susține un ghidaj și o prezentare publică a lucrărilor, urmate de o prelegere despre arta contemporană românească, creația proprie și un atelier practic de artă video. Expoziția prezintă o selecție de fotografie și video contemporane pe tema copilăriei, create de un grup de artiști internaționali. Curatorul Radu Stern a selectat un număr de șapte artiști din șapte țări ale lumii: Belgia, China, Franța, Germania, Polonia, România și Statele Unite.
Fără îndoială, copilăria este etapa cea mai bine și mai atent documentată din viața omului. Chipurile copiilor sunt imortalizate în fotografii mult mai des decât încântătoarele apusuri de soare, Canal Grande din Veneția, Tour Eiffel din Paris sau Marele Zid Chinezesc. Odată cu răspândirea mediului fortografic la finalul secolului al XIX-lea, a apărut un număr enorm de fotografii similare ale odraslelor, creând ceva ce poate fi definit ca o istorie a familiei în imagini.Povestea începe de obicei imediat după naștere, cu fotografia obligatorie a copilului așezat pe burtă, pe o blană albă, și continuă pe toată perioada dezvoltării lui, până la maturitate. În prezent, ținând cont de progresul tehnologiei, istoria ilustrată a vieții începe chiar dinainte de naștere, ultrasonografia permițând surprinderea copilului încă din burta mamei.
Cu toate acestea, chiar de la începturile fotografiei au apărut artiști a căror ambiție a fost să depășească experiența individuală și să aprofundeze copilăria ca pe o un proces mult mai amplu. Au tratat fenomenul nu ca pe o fază biologică a dezvoltării, ci înainte de toate, ca pe un construct social.Această abordare îi inspiră în continuare pe artiștii contemporani.
Radu Stern este istoric de artă, curator independent și cercetător. După mai bine de zece ani în care a predat istoria artei la Universitatea din Lausanne, a fost director adjunct al L'École Supérieure d'Arts Appliques din Vevey, unde a fondat, în 1997, Programul de Educatie Superioară în Fotografie (La Formation supérieure en photographie). În perioada 2004-2014 a fost director pe probleme de educație la Musée d'Elysée din Lausanne, unul dintre cele mai importante muzee de fotografie din lume.În 2011 a organizat și curatoriat la Muzeul de Istorie a Evreilor din Amsterdam ampla expoziție From Dada to Surrealism: Jewish Avant-Garde Artists from Romania. Este autorul, printre altele, al publicațiilor Against Fashion: Clothing as Art 1850–1930 (Cambridge, Mass.: The MIT Press, 2004); The Ubiquity of the Image (împreună cu Christian Caujolle și Joan Fontcuberta, Barcelona: KRTU, 2009); From Dada to Surrealism. Jewish Avant-Garde Artists from Romania (Amsterdam: The JHM, 2011).
Irina Botea Bucan este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, mai apoi specializându-se în artă şi tehnologie (urmând cursurile masterale din cadrul School of Art Institute of Chigago), momentan fiind doctorandă la Goldsmiths College din Anglia. Printre participările sale expoziţionale se numără: cele din cadrul Bienalei de Artă de la Veneţia sau de la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, Centrul Pompidou-Paris, expunerile muzeale de la New York, Madrid, Praga sau Viena, la care se adaugă proiectele realizate în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.Irina Botea utilizează diverse medii – video digital, film, instalație video, performance, fotografie — pentru a inspecta dinamica mediului politico-social și potențialul de transformare a acestuia.