Vineri, 1 decembrie 2017, la ora 17.00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în splendida şi rafinata atmosferă oferită de Scuola Grande di San Marco din Veneţia (Portego delle Colonne, Campo SS. Giovanni e Paolo), va avea loc inaugurarea expoziţiei foto–documentare «Românii şi Marele Război». Iniţiativa culturală este organizată şi promovată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, de Institutul Cultural Român de la Bucureşti, de Azienda Ulss 3 Serenissima şi de Scuola Grande di San Marco, cu colaborarea Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, a Arhivelor Naţionale ale României şi a Universităţii «Babeş–Bolyai» din Cluj-Napoca, sub patronajul Ambasadei României în Italia, a Regiunii Veneto, a Zonei Metropolitane Veneția şi a Primăriei din Veneţia. Vor lua cuvântul: Dl. Giuseppe Dal Ben, Director General al Azienda Ulss 3 Serenissima, Excelenţa Sa Dl. Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al României la Trieste, Prof. Cristian Luca, Director adjunct al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia; va modera Dl. Mario Po’, Directorul Muzeelor Scuola Grande di San Marco.
Expoziţia, ce cuprinde aproximativ douăzeci de panouri cu reproduceri de documente, fotografii, desene, planuri ale unor campanii militare, stampe de epocă, însoţite de descrieri amănunţite în limba italiană, evocă evenimentele istorice care s-au succedat în Europa Răsăriteană în perioada Marelui Război, subliniind contribuţia românilor la operaţiunile militare, alături de aliaţii lor din Antantă, precum şi lunga perioadă de neutralitate (1914–1916) premergătoare intrării României în război.
Expoziţia va fi deschisă până la data de 30 ianuarie 2018 şi va putea fi vizitată în fiecare zi de la 6:00 la 21:00. Intrarea este liberă.
După inaugurarea expoziţiei, de la ora 18.00, tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în Sala degli Angeli din Scuola Grande di San Marco, va avea loc concertul extraordinar «Lipatti 100» având-o ca protagonistă pe tânăra artistă româncă Mălina Ciobanu, solistă la vioară, ce va fi acompaniată la pian de Matteo Andri. Programul cuprinde compoziţii de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Béla Bartók, George Enescuși Dinu Lipatti. Evenimentul muzical este promovat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, de Institutul Cultural Român de la Bucureşti, de Azienda Ulss 3 Serenissima şi de Scuola Grande di San Marco, sub patronajul Ambasadei României în Italia, a Regiunii Veneto, a Zonei Metropolitane Veneția şi a Primăriei din Veneţia. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Mălina Ciobanu este un muzician cu un talent înnăscut, dublat de o tehnică excelentă de execuţie şi de o adâncă pasiune pentru vioară. A absolvit cum laude Liceul artistic «Octav Băncilă» din Iaşi, iar în prezent îşi continuă pregătirea profesională la Barenboim–Said Akademie din Berlin. A obţinut numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale dintre care trebuie menţionate Grand Prix «Remember Enescu», Grand Prix «Paul Constantinescu», Premiul «Lira de Aur», Premiul «Jurjac», Marele Premiu «Young Talents with Orchestra», Marele Premiu «Concertino» din Praga, premiul întâi la Concursul Internaţional «Erich Bergel» etc.
Matteo Andri a absolvit liceul cum laude şi menţiune specială la clasa de pian, şi a obţinut licența în compoziție la Conservatorul din Udine «Jacopo Tomadini». A urmat mai multe cursuri de perfecționare cu maeștri de renume internaţional. În 2001 s-a clasat pe locul întâi la Concursul Naţional «Città di Castiglione Fiorentino», în 2002 a câştigat premiul întâi la Concursul Naţional «S. Pietro in Vincoli»; şi-a adjudecat premiul întâi la Concursul Internaţional de Execuţie la Pian «Amadeus», premiul SIAE în «Rassegna dei Migliori diplomati d’Italia» la Castrocaro Terme şi premiul al doilea însoţit de o bursă de studiu la Concursul «Giovani talenti per la musica – Alda Rossi da Rios»; în 2005 a obţinut locul I la cea de-a IX-a ediţie a Premiului «Stefano Marizza» (Trieste); în 2011 a câştigat premiul trei «Mario Zanfi – Premio Liszt» la Parma şi a cântat la Teatro Regio din acest oraş, acompaniat de orchestra teatrului. A cântat alături de muzicieni faimoşi la Wiener Saal del Mozarteum din Salzburg, ca solist sau făcând parte din orchestre de cameră.
Pentru detalii suplimentare:
Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia
Palazzo Correr, Campo Santa Fosca
Cannaregio 2214, 30121 Venezia (VE)
Italia
Tel.: +39 041 52 42 309
Fax: +39 041 71 53 31
E-mail: istiorga@tin.it
Afiş Ziua Naţională a României 2017 / Locandina Festa Nazionale della Romania 2017