- 22 January 2024
- Etichete Accademia di Romania din Roma
În anul 2024, Accademia di Romania in Roma inițiază seria de evenimente „Cultura română și editurile italiene” dedicate editurilor din Italia care publică volume de literatură română clasică și contemporană, precum și instrumente de învățare a limbii și culturii române. Primul eveniment din serie este dedicat prestigioasei edituri Hoepli din Milano și are loc în data de 22 ianuarie 2024, de la ora 18.00, la sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
În cadrul evenimentului „Cultura română și editurile italiene: Editura Hoepli” va fi prezentată impresionanta serie de volume destinate învățării și practicării limbii române în Italia, printre care se numără o nouă lucrare de referință în domeniul lexicografiei „Dicționarul Român-Italian și Italian-Român”, semnat de Valentina Negrițescu, „Grammatica d’uso della lingua romena” de Valentina Negrițescu și Nicoleta Neșu, „Comunicare in romeno. Corso di lingua romena per italiani” de Ileana Bunget și „Bine ați venit! Corso di lingua romena”, semnat de Harieta Topoliceanu.
La eveniment vor participa: dl. Marco Sbrozi (director editorial Hoepli), prof. Paolo D’Achille (lingvist, profesor la Universitatea Roma Tre, Președinte al Accademia della Crusca) și dl. Antonio Ricci (cercetător la Centrul de Studii și Statistici, senior redactor la revista anuală Dossier Statistico Immigrazione), alături de autoarele Nicoleta Neșu (lingvist, lect. dr. la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și lector de limba și cultura română la Universitatea La Sapienza din Roma) și Harieta Topoliceanu (lector univ. la Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași și lector de schimb la Universitatea din Torino – Departamentul De Limbi și Literaturi Străine și Culturi Moderne).
Spectatorii vor lua contact cu volumele prezentate și vor afla informații despre alcătuirea și consultarea unui dicționar, despre strategii de predare a limbii române, despre tipologia publicului căruia i se adresează aceste instrumente de lucru și de învățare. În a doua parte a întâlnirii, publicul este invitat la o serie de întrebări și discuții cu invitații evenimentului.