Cvartetul Chilingirian, unul dintre cele mai renumite ansambluri camerale britanice, prezintă, alături de violonistul român Horia Văcărescu şi alţi invitaţii speciali, un concert dedicat uneia dintre cele mai complexe şi de anvergură lucrări scrise de George Enescu, Octetul pentru coarde (1900). Concertul va avea loc pe data de 20 octombrie 2013, în prestigioasa Purcell Room a unuia dintre cele mai importante centre culturale londoneze, Southbank Centre. Cvartetul Chilingirian a devenit, în ultimii doi ani, un constant promotor al muzicii enesciene în Londra şi Marea Britanie, începând să includă partituri enesciene în repertoriul său odată cu susţinerea ultimului recital din stagiunea 2011-2012 a Seriei Concertelor Enescu, organizată de Institutul Cultural Român din Londra şi Societatea Enescu din Marea Britanie.
Evenimentul de la Purcell Room oferă publicului britanic şansa rară de a asculta Octetul, cea mai pregnant contrapunctică lucrare enesciană, a cărei audiţie generează un „efect bogat, plin de sonoritate şi de o melodicitate neîntreruptă” (Noel Malcolm, George Enescu – Viaţa şi muzica), alături de una dintre cele mai iubite lucrări camerale din repertoriul internaţional, Sextetul Nr. 2 de Johannes Brahms.
Concertul este organizat de London Chamber Music Society în parteneriat cu ICR Londra şi face parte din cadrul stagiunii 2013-2014 a Sezonului Clasic de la Southbank Centre.
Cvartetul Chilingirian este alcătuit din: Levon Chilingirian – vioară, Ronald Birks – vioară, Stephen Orton – violoncel şi Susie Mészáros – violă. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt: Horia Văcărescu – vioară, Alexander Sitkovetsky – vioară, Vladimir Mendelssohn – violă și Alexander Chaushian – violoncel.
Cvartetul Chilingiran este caracterizat de un sunet viu, energic, ce încântă criticii şi publicul din întreaga lume de mai bine de 40 de ani. Din repertoriul cvartetului fac parte lucrări de muzică clasică, dar şi piese din muzica de cameră contemporană. Întotdeauna aproape de viziunea compozitorului, muzicienii impresionează, însă, prin libertatea cu care reuşesc să adauge note de originalitate oricărei interpretări. Astăzi, cvartetul continuă să susţină turnee în toată lumea, dând dovadă de o energie fantastică. Repertoriul lor se îmbogăţeşte în fiecare an cu ceva nou, iar cele mai recente înregistrări, de la casele de discuri Hyperion şi Chandos, au fost foarte bine primite.
Violonistul român Horia Văcărescu aduce un suflu nou pe scena muzicală. Distinsa violoncelistă Rivka Golani l-a descris ca fiind "un mare talent". În august 2005, Horia şi-a făcut debutul londonez la Saint Martin-in-the-Fields, alături de pianistul Geoffrey Pratley. Premiat la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale, Horia a concertat pe multe scene internaţionale: Purcell Room, St. John’s Smith Square, Tenby Arts Festival (UK), Fimu Festival (Franţa), Verbier Festival (Elveţia) şi cântă pe o impresionantă vioară italiană datând din 1772, pusă la dispoziţie cu multă generozitate de profesorul său, maestrul Eugen Sârbu.