Pe 3 și 4 decembrie 2015, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, cu sprijinul Institutului Cultural Român, organizează cea de-a doua ediție a Bucharest - Oxford Workshop in Applied Ethics, eveniment care reunește o echipă de profesori și cercetători din cadrul Universității din Oxford.
Evenimentul are loc la sediul Facultății de Filosofie, (Splaiul Independenței, nr. 204) în amfiteatrul Mircea Florian, începând cu ora 09.00. Prezentările și dezbaterile vor avea loc în limba engleză. Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și celor interesați de etica aplicată în limita locurilor disponibile.
Întâlnirile vor porni de la întrebarea Does Applied Ethics Need A Better Moral Philosophy? (Are nevoie etica aplicată de o filosofie morală mai bună?)
În cadrul workshop-ului vor fi abordate numeroase subiecte de interes public folosind instrumentele eticii aplicate și filosofie practice. Drepturile cuplurilor gay de a înfia copii, etica alocării resurselor medicale, responsabilitatea morală și pedepsirea organizațiilor, etica războiului și terorismului, a muncii, a eugeniei, moralitatea Internetului dar și a jocurilor video sunt doar câteva dintre subiectele pe care cercetătorii britanici și români le vor analiza împreună pe parcursul celor două zile. Printre cei peste 25 de participanți se află Julian Săvulescu (Oxford), Walter Sinnott-Armstrong (Duke University, SUA), Roger Crisp (Oxford), Jeff McMahan (Oxford), Mircea Dumitru (rector, Universitatea din București), Ilie Pârvu (Academia Română), Adrian Paul Iliescu (Universitatea din București) și Valentin Mureșan (Universitatea din București).
De asemenea, reputatul profesor de filosofie morală Roger Crisp, din cadrul Colegiului St. Anne al Universității din Oxford, se va alătura echipei Facultății de Filosofie a Universității din București timp de o săptămână. Acesta va susține o serie de conferințe și un curs doctoral asupra uneia dintre lucrările fundamentale ale filosofiei din toate timpurile, Etica Nicomahică a lui Aristotel.
Reunind pentru a doua oară cercetătorii din sfera eticii aplicate și filosofiei practice din Anglia și România, după o primă întâlnire care a avut loc anul trecut la Oxford, „Bucharest - Oxford Workshop in Applied Ethics" este rezultatul unui parteneriat între Universitatea din Oxford și Universitatea din București. Acesta este menit să încurajeze o colaborare de lungă durată între profesori și cercetători în filosofie morală ai celor două universități.
Programul prelegerilor și discuțiilor poate fi consultat aici.