- 15 December 2015 - 15 December 2015
- Etichete Institutul Cultural Roman Cartografie Dunare DESCRIPTIO DANUBII
Institutul Cultural Român a găzduit marți, 15 decembrie 2015, lansarea albumului bilingv Descriptio Danubii. Hărțile Dunării în patru secole de cartografie/ Maps of the Danube Spanning Four Centuries of Cartography, publicat în parteneriat de Editura ICR și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Despre semnificația apariției au vorbit Radu Boroianu, președintele ICR, acad. Răzvan Theodorescu, Silvia Davidoiu, director general al Biroului Strategia UE pentru regiunea Dunării din cadrul MAE și editorii lucrării, prof. Adrian Năstase și Ovidiu Dumitru, directorul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.
„Ne aflăm în fața unui eveniment editorial foarte important, cu o valoare excepțională pe mai multe planuri (...). România are o tradiție extraordinară în ceea ce privește Dunărea. (...) Institutul Cultural Român își propune să facă proiecte pentru redeșteptarea istoriei legate de cetățile dunărene de odinioară, și în acest context era nevoie să stârnim într-un fel opinia publică, cea intelectuală, prin această apariție" - a spus, în deschiderea evenimentului, președintele ICR, Radu Boroianu, dezvăluind apoi că un viitor demers similar va viza hărțile Mării Negre.
„Prin Dunăre și prin Marea Neagră aparținem spațiului euro-mediteranean" a amintit, în intervenția sa, acad. Răzvan Theodorescu, apreciind, în continuare, că „ați realizat într-adevăr un act de cultură. Sper că Descriptio Danubii va circula și va fi o contribuție românească la cartografie, așa cum Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi este o contribuție muzeografică de talie europeană".
„Intenția noastră a fost de a prezenta bazinul Dunării dintr-o perspectivă istorică și cartografică (...) Istoria, geografia, arta, precum și alte științe, sunt prezente în realizarea acestor hărți. Fiecare hartă, gravură, carte ascunde propria ei istorie." a explicat Ovidiu Dumitru, arătând că demersul a avut în vedere întregul bazin al fluviului, Dunărea europeană, nefiind limitat la hărțile și gravurile vechi în care este reprezentată partea românească a Dunării.
Silvia Davidoiu, director general al Biroului Strategia UE pentru regiunea Dunării, a menționat aspirația europeană de a transforma fluviul din graniță în punte de legătură între națiuni. „Nu am pierdut din vedere dimensiunea culturală, România fiind, alături de Bulgaria, în Strategia Dunării, coordonator al ariei prioritare 3, Cultură-Turism, lucru care ne pune la dispoziție o largă paletă de instrumente prin care să ne punem în valoare moștenirea istorică foarte bogată."
„Atlasul este un proiect politic, un proiect cultural și un proiect educațional. Cartea ca atare este un pretext pentru a călători în trecut dar și pentru a înțelege șansele pe care România le are în viitor. Atlasul este o lucrare politică prin faptul că ea încearcă să reprezinte o carte de vizită pentru ideea de a aduce în prim-planul preocupărilor europene Dunărea. (...) Cred că această lucrare poate să deschidă un front foarte larg de interes, de cercetare." - a declarat Adrian Năstase, editor al volumului.
Albumul valorifică într-o concepție vizuală de excepție piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, unul dintre puținele muzee cu specific cartografic din Europa și din lume. Cele 86 de hărți ale Dunării europene prezentate în volum sunt creația marilor maeștri cartografi aparținînd diverselor epoci și școli, de la Münster, Vischer, Ortelius pînă la cartografi mai recenți, din seolele al XVIII-lea și al XIX-lea - Homann, Nicolas de Fer, Hasius, Wolf, Fesca ș.a. Hărțile și gravurile vechi, repere ale evoluției României și a celorlalte națiuni în context european, constituie un veritabil document istoric, geografic și cultural. Consultantul științific al lucrării este prof. Ion Ciortan, expert cartograf, iar versiunea în limba engleză a fost realizată de Samuel Onn.