Spectacolul Amsamblului Doina Gorjului la Hanoi, capitala Vietnamului

Institutul Cultural Român de la Beijing și-a manifestat în aceste zile vocația asiatică prin ieșirea pentru prima oară de la înființare dincolo de granițele Chinei, planificarea și realizarea în două orașe din Vietnam, Hanoi și Saigon, a 5 spectacole ale unui grup românesc de folclor.

În seara zilei de 15 martie 2017, la Sala Cong Nhan din centrul orașului Hanoi a avut loc spectacolul extraordinar susținut de Ansamblul "Doina Gorjului", aflat în turneu în Vietnam organizat de ICR Beijing, în parteneriat cu Ambasada României la Hanoi și Ministerul Culturii din Vietnam. Spectacolul se înscrie, totodată, în programul acțiunilor vizând marcarea Zilei Internaționale a Francofoniei în Vietnam, în cadrul căruia Ansamblul Doina Gorjului va concerta, în zilele următoare, la Sala Operei și la Universitatea din Hanoi și în orașul Ho Chi Minh (Saigon).

La eveniment au participat din partea oficialităților adjunctul ministrului Culturii, Sporturilor și Turismului, domnul Vuong Duy Bien, vicepreședintele Grupului parlamentar de prietenie Vietnam-Romania, domnul Ta Van Ha, președintele Asociației de prietenie Vietnam-Romania, domnul Tran Van Huynh, șefi ai misiunilor diplomatice, reprezentanți ai institutiilor centrale, dar și parte dintre cei câteva mii de vietnamezi care și-au făcut studiile în țara noastră, membri ai Asociației de prietenie Vietnam-Romania, membri ai comunității românești.

Au rostit alocuțiuni adjunctul ministrului Culturii Vuong Duy Bien și șeful misiunii diplomatice a României în Vietnam, Valeriu Arteni, însărcinat cu afaceri, care au reliefat relațiile culturale tradiționale și contribuția acestora la mai buna cunoaștere și la apropierea dintre cele două țări și popoare. Au fost evidențiate inițiativa și sprijinul Institutului Cultural Roman de la Beijing pentru a face cunoscute în Vietnam arta și cultura României.

Adjunctul ministrului culturii din Vietnam a menționat în discursul său că „Avem convingerea că bogatul program artistic prezentat de talentații artiști români va arăta publicului bogăția culturală a României, contribuind la aprofundarea legăturilor sufletești dintre cele două popoare și în același timp la întărirea cooperării în domeniul schimburilor culturale…”

S-a dat citire salutului „Bucuria de a fi împreună”, semnat de directorul Institutului Cultural Român de la Beijing, pe care îl redăm în cele ce urmează:

„Bucuria de a fi împreună!

Bună seara! Turneul Ansamblului artistic Doina Gorjului este organizat de Institutul Cultural Român de la Beijing, în parteneriat cu Ambasada României la Hanoi, cu Ministerul Culturii și de asemenea cu Biroul Francofoniei. Salutăm prezența Domniilor Voastre la acest spectacol și, fiind la început de an, urăm tuturor prietenilor vietnamezi Sănătate, Prosperitate, Fericire!

Suntem fericiți să vă avem astăzi, aici cu noi, pentru a ne bucura împreună de momente sensibile, introduși, grație măiestriei artiștilor români, în lumea plină de simboluri și idei care se cheamă folclorul românesc!

Cu acest concert, Institutul Cultural Român de la Beijing, inaugurat în iulie 2015, își face simțită prezența în Vietnam și vom reveni ori de câte ori gazdele își vor manifesta interesul pentru una sau alta dintre evenimentele culturale românești din Asia. Adresăm recunoștința noastră tuturor celor care au fost alături de noi, începând cu Excelența Sa Însărcinatul cu afaceri Valeriu Arteni, Ministerul Culturii, autoritățile locale, Biroului Francofoniei și mulți alții.

Dorim totodată să adresăm mulțumiri artiștilor români plini de energie și talent, care vă vor înfățișa dansuri și piese muzicale de răsunet, selecționate astfel încât să vă ofere o înțelegere nuanțată a bogăției folclorului României. Le urăm un succes de răsunet!

În numele Institutului Cultural Român de la Beijing, directorul Constantin Lupeanu își exprimă gratitudinea pentru prezența Dvs., dragi prieteni, și vă urează o seară plăcută!

Martie 2017”

În cadrul spectacolului, Ansamblul Doina Gorjului, a încântat publicul cudansuri din mai multe provincii istorice românești, Moldova, Muntenia, Ardeal, Banat, iar soliștii orchestrei și-au demonstrat măiestria în cadrul momentelor instrumentale de vioară, nai, acordeon și țambal. Programul a început și s-a terminat cu câte o suită orchestrală. Programul a fost ales pentru a arăta diversitate folclorică a țării noastre și pentru a pune în evidență măiestria artiștilor.

Spectacolul s-a bucurat de un deosebit succes, cei cca 600 de spectatori prezenți răsplătind cu aplauze furtunoase performanțele artiștilor gorjeni.