Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în premieră în Franța, expoziția personală a artistei fotografe Patricia Moroșan (I) Remember Europe și prezentarea cărții omonime. Expoziția va fi dezvăluită publicului pe 9 mai 2023, ora 18:30, la Galeria Macadam, în prezența artistei și a curatorilor expoziției, Laura Serani și Niccolò Hébel, și poate fi văzută din 10 mai până în 22 iunie (acces gratuit L-V: 10:00-18:00). (I) Remember Europe a câștigat premiul juriului la festivalul „Rencontres photographiques de Montpellier” în 2019 și a fost nominalizată la premiul pentru documentar Wüstenrot și la premiul artistic Haus am Kleistpark Berlin 2019.
(I) Remember Europe este o călătorie fotografică care dezvăluie centrul ca o căutare existențială și ca o metaforă politică. Pentru munca sa, Patricia Moroșan a călătorit în localități din șapte țări ale Europei Centrale și de Est (Estonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Slovacia, Germania și Polonia) care, în diferite momente istorice, au fost considerate „centrul geografic al Europei”. Lucrarea nu arată doar variabilitatea granițelor - ci și o poziționare emoțională în coordonatele care se definesc drept centrul geografic al Europei.
„Călătoria întreprinsă de Moroșan către inima Europei, sau să spunem inimile Europei, o duce, cu mult dincolo de cele șapte puncte identificate de cartografi, în nenumărate locuri. Proiectul fotografei nu este atât de a încerca să surprindă esența unei presupuse identități europene, de a încerca să-i localizeze sufletul, cât de a accepta să renunțe la o asemenea idee pentru a descoperi, cu fiecare întâlnire, noi centre, care vor desemna la rândul lor noi „margini ale lumii”, noi spații intermediare. În fiecare moment al călătoriei sale, Europa pare să se mute pentru a găsi un nou echilibru puțin mai departe.
(…..) Ce este această Europă care dă titlul proiectului și ce înseamnă „(I) Remember” care o precede? Să citim acolo, pe lângă retragerea subiectului, expresia regretului pentru o lume dispărută, sau reamintirea, îndemnul de a menține vie, în numele ei, o comunitate de valori, de imagini, de bărbați și femei? Un pic din ambele, cu siguranță: într-un moment în care polarizarea lumii pare să vrea să nege sedimentarea lentă a poveștilor noastre, Moroșan ne reamintește că europeanitatea noastră comună nu poate exista decât în permanentă trepidație și reînnoire a identităților noastre. Potrivit etimologilor, numele „Europa” evocă vastitatea (eurys, pământul „larg”) privirii (ops, „ochiul”). Ar fi cam așa: un continent care există doar prin felul în care îl privim, ale cărui limite sunt în mod constant împinse înapoi sau redefinite de expresia colectivă a milioanelor de subiectivități care îl locuiesc.” (Sonia Voss, autoare și curatoare de expoziții)
Patricia Moroșan a studiat cinematografia, istoria artei și fotografia la Berlin. Este membră a colectivului internațional de fotografie „Time Zero”, a expus în unele dintre cele mai importante festivaluri de fotografie și galerii de artă din Europa și a câștigat, în 2019, „New European Photography Award” - Premiul juriului la Rencontres Photographiques din Montpellier și Premiul pentru Curaj la Berlin, în 2019. A primit numeroase burse, inclusiv bursa inițială a Akademie der Künste Berlin, bursa de schimb a Senatului Berlin pentru cultură și Europa. Moroșan este reprezentată de Galerie Franzkowiak Berlin și are lucrări incluse în colecția permanentă a MNAC București (Muzeul Național de Artă Contemporană), Muzeul Municipiului Montpellier și în mai multe colecții private din Germania, Franța și Grecia. Patricia Moroșan a fost prezentă la Polycopies, Târgul Fotografic de la Paris, cu cel mai recent album, intitulat (I) Remember Europe, publicat de Fotohof. În 2023, proiectele și expozițiile Patriciei rămân importante: (I) Remember Europe – expoziție personală, Galeria Franzkowiak, EMOP Berlin (9.3.-29.4.2023), Fotografia în România după 2000, Muzeul de Artă Recentă MARe, București (8.2.-8.5. 2023), (I) Remember Europe - expoziție personală, Goethe Institut București (19-24.06.2023).
Laura Serani este curatoare independentă italiancă, scriitoare, directoare de proiecte culturale și consilieră pentru fotografie și video. După ce a activat ca liber profesionist în radio-televiziune și editură italiene, a fost directoare a Galeriilor Fnac pentru Franța și internațional din 1985 până în 2005. A participat la constituirea colecției fotografice a Fnac, a asigurat curatorierea a foarte multe expoziții care au permis difuzarea fotografiei către publicul larg precum Brassaï, Bérénice Abbott, Eugène Atget, Walker Evans, Henri Cartier Bresson, William Klein etc. Această colecție este depozitată temporar la Musée Nicéphore Niépce. Foarte orientată spre dialogul disciplinelor și culturilor, a lucrat cu creatori precum Allen Ginsberg, Julien Green, Agnès Varda, Wim Wenders, Johan van der Keuken, Pedro Almodovar. Angajată în descoperirea și sprijinirea tinerilor fotografi, Laura Serani a creat „Premiul European Fnac pentru Fotografie”, revista video „Séquence Fnac”, și primele galerii digitale. Din 2019, Laura Serani este directoare artistică a Planches contact, Festivalul de fotografie Deauville. A fost directoare artistică pentru multe festivaluri și a face parte din numeroase jurii internaționale de fotografie (Premiul Hasselblad, Prix Niépce Gens d'images, Fotografica, World Press, New York Photo Awards, Vipa Awards Vienna). A prezidat, din 2015 până în 2021, juriul pentru „Premiul de rezidență pentru fotografie al Fondation des Trellis” și este autoarea a numeroase cărți și texte despre fotografie.
Niccolò Hébel trăiește și lucrează la Paris ca artist plastic, fotograf și scenograf. A participat ca artist graffiti la deschiderea Galeriei 159, una dintre primele galerii de artă stradală din Paris. S-a pregătit în design industrial și artă plastică precedat de o școală de ceramist unde a lucrat cu sculptorul plastic Fabrice Langlade. Fascinat de scenografia expozițională, a făcut primii pași în echipele de asamblare ale Rencontres d'Arles, apoi în diverse proiecte precum Nuits Blanches și Salon du livre. Manager de proiect la Fetart timp de 2 ani și asistent coordonator pentru ediția Circulation(s) 2014, a început să ia în considerare fotografia ca mijloc de exprimare și a urmat atelierul lui Klavdij Sluban unde a prezentat proiectul de unde este extrasă Casa Lovi.
Eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Paris cu sprijinul Catleya și Wine of Romania.
Vernisaj și prezentarea cărții (I) Remember Europe
Marți, 9 mai, ora 18.30, Galeria Macadam
Institutul Cultural Român din Paris, 1 rue de l'Exposition, 75007 Paris
Intrare liberă.