Conferință
„Sărutul lui Brâncuși la Târgu Jiu și nu numai”
Cu Lucia Corrain, Victor Ieronim Stoichiță și Claudio Strinati
În data de 28 martie 2025, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Ambasada României în Italia și Editura La Casa Uscher, prezintă conferința prof.Lucia Corrain de la Facultatea de Istoria Artei de la Universitatea din Bologna, intitulată „Sărutul lui Brâncuși la Târgu Jiu și nu numai”. Conferința pornește de la volumul „Una infinita memoria. Il ciclo di Constantin Brâncuși la Târgu Jiu” semnat de Lucia Corrain și publicat de către editura Casa Uscher, care reprezintă un aport semnificativ la critica recentă operei artistice a lui Brâncuși. Alături de Lucia Corrain se vor afla prof. Victor Ieronim Stoichiță, emerit istoric al artelor de notorietate internațională și renumitul critic de artă italian Claudio Strinati. Evenimentul va avea loc în Sala de Conferințe a Accademia di Romania in Roma, începând cu ora 18.00.
Despre carte:
La Târgu-Jiu, un oraș românesc din inima Olteniei, părintele sculpturii contemporane, Constantin Brâncuși (Hobița 1876-Paris 1957), a realizat între 1936 și 1937 un complex monumental care este cea mai importantă lucrare a sa în țara natală: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinită. Creat pentru a onora memoria soldaților căzuți în Primul Război Mondial, ansamblul este aranjat pe un traseu de 1500 de metri în total, care începe pe malul râului Jiu, se extinde în inima orașului și se termină în vechea piață, unde se află extraordinara Coloană a Infinitului: aici se manifestă relația dintre icoana și spațiul exterior considerat adevărat a întregii opere a lui Brâncuşi. Nu numai atât: Poarta Sărutului face referire explicită la ritualul funerar al nunților tanatologice care, asumând rolul de compensare, devin o practică consolatoare de reconstituire a ordinii sociale după dezordinea provocată de război și moarte; iar Masa Tăcerii însăși, ca și în Cina cea de Taină, vrea să transmită pierderea vieții printr-o paralelă strânsă între jertfa soldaților și cea a lui Hristos.
Pe scurt, ceea ce intră în joc în modernitatea radicală a operei lui Brâncuşi este cultura românească străveche, caracterizată de contactul strâns cu natura care nu rezistă morţii, „primindu-o” ca parte integrantă a ciclului vieţii. Acesta este sensul profund pe care Brâncuşi l-a putut traduce în forme figurative originale şi fără precedent, care aparţin unei Weltanschaung comune privind concepţia generală a vieţii româneşti, dar care nu încetează să ne uimească în lumea contemporană
Lucia Corrain este profesor la Universitatea din Bologna, unde predă la Departamentul de Patrimoniu Cultural în Campusul de la Ravenna, desfășurându-și cercetările în domeniul teoriei artei și al semioticii. Studiile sale științifice se concentrează pe limbajul artelor figurative în general și al picturii în special, vizând cu precădere metodele de receptare a textului artistic, mecanismele de semnificație a operei de artă și punerea în scenă a pasiunilor. În prezent își concentrează cercetările pe relația dintre expresiile artistice ale trecutului și cele ale contemporaneității.
Este reprezentantul științific al muzeului Palazzo Poggi al Universității din Bologna. A publicat în reviste italiene și internaționale. Printre cărțile sale: „Semiotica dell’invisibile. Il quadro a lume di notte”(Editura Esculapio), „Il velo dell’arte. Una rete di immagini tra passato e contemporaneità”(La Casa Usher), „La pittura di mercato: il “parlar coperto” nel ciclo Fugger di Vincenzo Campi”(Mimesis). A editat diverse colecții de eseuri, printre care: „Leggere l’opera d’arte II”(Esculapius); „Semiotiche della pittura”(Meltemi); „Anacronie. Leggibilità tra passato e presente nel display delle arti”(BUP); și edițiile italiene ale unor cărți de Victor I. Stoichiță,Cieli in cornice(Meltemi) șiL’immagine dell’altro(La Casa Usher).
Victor Ieronim Stoichiță (n.13 iunie1949,București) este critic și istoric de artă român. Face studii universitare de artă la București, Roma (unde își ia licența în Istoria artei) și Paris unde iși ia doctoratul cu teza Le Prémoderne, Aspects poïétiques et intertextuels dans la peinture du XVIe et du XVIIe siècles. Apropiat algrupului de la Păltiniș și al luiConstantin Noica, Victor Ieronim Stoichița a fost între 1973-1981 asistent la Catedra de istoria și teoria artei laAcademia de Arte Frumoase din București. A plecat apoi dinRomânia, inițial cu obursă Humboldt.
A fost profesor invitat al unor prestigioase instituții academice, precum Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales Paris sau Harvard University. A fost profesor invitat la Sorbona, Göttingen și Frankfurt. Intre 1991 și 2019 a fost titularul catedrei de artă modernă a Universității dinFribourg,Elveția. În februarie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arte din București. Este membru al Academiei Europene și membru corespondent al Academiei Naționale a Italiei ("dei Lincei"), al Academiei Regale a Belgiei și al Academiei Poloneze.
Dintre volumele publicate: Simone Martini, Ed. Meridiane, București, 1975; Ucenicia lui Duccio di Buoninsegna, Ed. Meridiane, București, 1976; Pontormo și manierismul, Ed. Meridiane, 1978; reedit. Ed. Humanitas, București, 2008; Mondrian, Ed. Meridiane, București, 1979; Georges de La Tour trad. Nicole Maria Magdalena Schelarie, Ed. Meridiane, București,1980; Creatorul și umbra lui, Ed. Meridiane, București, 1981; Efectul Don Quijote: repere pentru o hermeneutică a imaginarului european; trad. de Ruxandra Demetrescu, Gina Vieru și Corina Mircan, Ed. Humanitas, București, 1995; Visionary Experience in the Golden Age of Spanish Art, Reaktion Books, London, 1995 (,,Experiența vizionară în arta spaniolă a Secolului de Aur", trad. de Ruxandra Demetrescu șiAnca Oroveanu, Ed. Humanitas, București,2011); A Short History of the Shadow, Reaktion Books, Londra, 1997 ("Scurtă istorie a umbrei"; în colaborare cu Anna Maria Coderch; trad. de Mona Antohi, Ed. Humanitas, București, 2000; 2008); Goya: The Last Carnival, Reaktion Books, 1999 (,,Ultimul carnaval: Goya, Sade și lumea rasturnată"; în colaborare cu Anna Maria Coderch; trad. de Delia Razdolescu,Ed.Humanitas, București,2007); Past Things and Present: Jasper Johns Since 1983, Walker Art Center, 2003; Ver y no ver: La tematización de la mirada en la pintura impresionista, 2005 (,,Vezi? despre privire în pictura impresionistă"; trad. de Mona Antohi, Ruxandra Demetrescu și Gina Vieru; Ed. Humanitas, București, 2007); Simulacros: el efecto Pigmalión: de Ovidio a Hitchcock, Siruela, 2006 (,,Efectul Pygmalion. De la Ovidiu la Hitchcock", trad. Delia Răzdolescu, Ed. Humanitas, București, 2011); Figures de la transgression, Genève, Droz, 2013; L'image de l'Autre. Noirs, Juifs, Musulmans et «Gitans» dans l'art occidental des Temps Modernes, Paris, Hazan, coll. La Chaire du Louvre, 2014; (ciclu omonim de cinci conferințe la Muzeul Luvru, 18 septembrie - 16 octombrie 2014); ,,Imaginea Celuilalt: negri, evrei, musulmani și țigani în arta occidentală în zorii epocii moderne (1453-1800)", trad. de Anca Oroveanu și Ruxandra Demetrescu, Ed. Humanitas, București, 2017); Oublier Bucarest. Un récit, Actes Sud Editions, 2014 (,,Despărțirea de București: o povestire"; trad. de Mona Antohi, Ed. Humanitas, București, 2015); L'effet Sherlock Holmes. Variations du regard de Manet à Hitchcock, Bibliothèque Hazan, 2015 ("Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice"; trad. de Mona Antohi, Ed. Humanitas, București, 2013); Des Corps. Anatomies, Défenses, Fantasmes, Geneva, Droz, 2019.
Claudio Strinati: Născut la Roma în 1948, a absolvit Literatura Modernă la Universitatea La Sapienza din Roma în 1970. După facultate a predat Istoria Artei la Liceul Clasic din Cassino, apoi a lucrat în Ministerul Culturii din 1974, ca oficial istoric de artă la Direcția Galeriilor din Genova și la Direcția pentru patrimoniul artistic și istoric al Romei. Din 1991 a fost director al acestei Direcții, A fost Superintendent al aceleiași Supraintendențe din 1991, apoi Director al Polului Muzeal din Roma până în 2009 și din 2009 până în 2013 Director General. A predat legislație artistică la Universitatea din Udine. Din 2001 până în 2005 a făcut parte din comitetul științific al Muzeului Luxemburg al Senatului Republicii Franceze, colaborând la organizarea de expoziții despre marii maeștri ai Renașterii italiene, printre care Rafael și Veronese.
A organizat numeroase expoziții, printre care cea despre Sebastiano del Piombo (Roma-Berlin) 2008 este deosebit de relevantă. A publicat eseuri de istoria artei în reviste de specialitate din Italia și din străinătate, precumBollettino d’ arte, Storia dell’ arte, Prospettiva, Ricerche di Storia dell’ Arte, Burlington Magazine. A publicat diverse cărți printre care Raffaello Universale, ScriptaManeant Bologna 2010,Il mestiere dell’artista, Sellerio 2014, Il Giardino dell'arte, Salani Milano 2020; Caravaggio/Vermeer.L’ ombra e la luce, Einaudi Stile libero 2021. La împlinirea a 70 de ani i-au fost dedicate două volume omagiale: L’ arte di vivere l’ arte, Scritti in onore di Claudio Strinati, editat de Pietro di Loreto, etgraphiae 2018, șie Amica Veritas, Scritti di Storia dell’ arte in onore di Claudio Strinati, editat de Antonio Vannugli, Edizioni Quasar 2020. A editat programe de radio și televiziune de diseminare artistică printre care Divini Devoti, Rai 5, 2014 și Strinarte, Rai 5, 2015.
Este membru al Consiliului de Administrație al Galeriilor Naționale Barberini/Corsini. Colaborează cu Teatro di Roma în seria de lecții și conferințe Luce sull'Archeologia. Din 2015, prezideazăSocietà Dialogues raccontare l’arte, care produce expoziții, evenimente culturale, diseminare de artă și audiovizuale. Face parte din comitetul științific al revistei Arte Dossier. Colaborează cu ziarul „La Repubblica”. Este Ofițer de Merit al Republicii Italiene și a obținut Legiunea de Onoare a Republicii Franceze.
Academician din 2015, în 2021 a fost ales Secretar General al Academiei Naționale din San Luca.
ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
Tel. +39.06.3201594
accadromania@accadromania.it