Artiștii Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș prezintă un proiect performativ în cadrul expoziției „Confessions of the Imperfect 1848 – 1989 – today“, care se va deschide sâmbătă, 22 noiembrie 2014, la Van Abbemuseum din Eindhoven, Olanda. Participarea românească la acest eveniment este susținută de Institutul Cultural Român.
Expoziția, deschisă până pe 22 februarie 2015, face parte dintr-un program de cinci ani intitulat „The Uses of Art – The Legacy of 1848 and 1989“, organizat de confederația de muzee L’Internationale, program care cuprinde 20 de expoziții, o serie de evenimente publice și un website.
Etapă importantă a acestui program, expoziția „Confessions of the Imperfect 1848 – 1989 – Today“ pornește de la două momente cruciale pentru societatea europeană modernă: 1848 și 1989. Baricada și Zidul sunt cele două simboluri asociate anilor revoluționari în cauză. Demersul este inspirat de critica modernității pe care a formulat-o criticul de artă și gânditorul britanic John Ruskin, cu referire la aspirația omului modern de a elimina imperfecțiunea și de a creea o lume perfectă, dar inumană.
Lucrarea Alexandrei Pirici și a lui Manuel Pelmuș reprezintă un act performativ continuu realizat de un grup de trei dansatori care recreează în oglindă opere de artă și evenimente emblematice pentru perioada 1848 – 1989.
Alături de proiectul realizat de Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș, expoziția curatoriată de Alistair Hudson (Grizedale Arts), Steven ten Thije (Van Abbemuseum) include opere semnate de Adam Clarke, Constant, Jeremy Deller, Fernando García-Dory, Liam Gillick, Renzo Martens, Antoni Miralda, Li Mu, Wendelien van Oldenborgh, John Ruskin, Static și Akram Zaatari. Lucrarea performativă a Alexandrei Pirici și a lui Manuel Pelmuș are alocată camera centrală a spațiului pus la dispoziție de Van Abbenmuseum.
Van Abbemuseum din Eindhoven este unul dintre primele muzee publice de artă contemporană din Europa. Colecțiile sale cuprind în jur de 2700 de lucrări, printre care se află opere semnare de Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls, Körmeling. Muzeul promovează o abordare experimentală a rolului artei în societate.
Sursa foto: http://vanabbemuseum.nl/