- 30 August 2023
- Tags ICR Institutul Cultural Roman Ziua Limbii Romane Reteaua ICR
Reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate organizează, în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din țările de reședință, o serie de evenimente dedicate limbii române: de la conferințe și cursuri tematice de limbă, cultură, tradiție și civilizație românească, la prezentări de carte, concerte și expoziții. Ziua Limbii Române este sărbătorită anual pe 31 august, în țară și în străinătate în baza Legii 53/2013, dar și în Republica Moldova (din 1990) și în comunitățile de români din afara granițelor (din 2012, la inițiativa unor asociații de români din Serbia, Bulgaria, Ungaria și Ucraina). Anul acesta, este pentru prima dată când limba română este sărbătorită ca limbă de stat pe ambele maluri ale Prutului.
La Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău (30 august – 3 septembrie), la standul Editurii ICR este prezentată oferta editorială în limba română din domeniile istorie, literatură, critică literară și albume de artă. De Ziua Limbii Române, pe 31 august, de la ora18.00, în Spațiul Central de evenimente al Centrului Mediacor, are loc dezbaterea „Două țări, aceeași limbă, o familie și mai multe istorii literare” cu scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski, moderată de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Național al Cărții.
„Institutul Cultural Român are un rol esențial în promovarea limbii române, nu doar ca limbă străină, ci și în rândul copiilor din comunitățile de români din afara granițelor.ICR, prin Biroul Limba Română, organizează programul permanent de cursuri de limba română atât în țară, la București și Brașov, cât și în cele 18 reprezentanțe ale sale din străinătate, dar și la Tokyo University of Foreign Studies și la Liceul Amlieh din Beirut. Preocuparea constantă pentru promovarea limbii române este o misiune asumată prin Strategia ICR pentru 2022-2026.”, declară Liviu Jicman, președintele ICR.
Joi, 31 august, ICR Lisabona și Ambasada României în Republica Portughezăvor organiza un eveniment care va oferi publicului portughez și membrilor comunității românești ocazia de a descoperi și cunoaște mai bine România. Cu scopul promovării limbii și culturii române, dar și pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei, vor avea loc, la sediul ICR Lisabona, patru cursuri tematice de limbă, cultură, tradiție și civilizație românească, susținute de prof. Rodica-Adriana Covaci. Printre subiectele abordate se vor regăsi noțiuni generale despre limba română, aderarea României la Consiliul Europei, evocări ale unor importante personalități românești, lecții demonstrative de artă culinară cu degustare și informații turistice despre România.
ICR Tel Aviv va organiza o serie de evenimente literare, la Tel Aviv și Haifa, cu participarea scriitoarei Corina Ozon. Manifestările vor avea loc pe 31 august, la sediul reprezentanței, și vor continua vineri, 1 septembrie, la Haifa, în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu organizația HOR Haifa. Invitați: Corina Ozon (scriitoare), Dan Romașcanu (critic literar) și George Schimmerling (blogger literar). Prezentările vor avea ca punct de discuție volumele scriitoarei române Corina Ozon „Cineva în orașul ăsta te iubește” (Editura Trei, 2023) și „Povești scrise în palmă” (Editura Național & Editura pentru Artă și Literatură, 2022). Manifestarea de la sediul ICR Tel Aviv va fi completată de un recital muzical cu compoziții românești, în interpretarea sopranei israeliene de origine română Monica Schwartz.
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia celebrează Ziua Limbii Române printr-o „lectură muzicală” a versurilor filosofului, poetului şi dramaturgului român Lucian Blaga (1895–1961), puse pe muzică de compozitorii Sigismund Toduţă (1908–1991), Eduard Terényi (1935–2020) şi Cornel Ţăranu (1934–2023), într-un recital de lieduri susţinut de Mira Natalia Gavriş (pian) şi Ioana Olivia Badiu–Avram (soprană). Recitalul, organizat de IRCCU Veneția, în colaborare cu Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, va avea loc pe 31 august la sediul Institutului.
ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează joi, la Sala de arte și hărți a Bibliotecii, conferința publică Dimitrie Cantemir: „…Ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci românească...”. Evenimentul se înscrie în seria ce marchează Ziua Limbii Române și Anul Cultural „Dimitrie Cantemir – 2023” în Republica Moldova. În cadrul conferinței, moderată de Monica Babuc, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău, vor susține prelegeri istoricul Nicolae Enciu, pe tema „Dimitrie Cantemir - personalitate istorică de anvergură europeană” și academicianul Andrei Eșanu, despre „Dimitrie Cantemir și limba română”. Totodată, reprezentanța ICR la Chișinău, în colaborare cu Primăria Municipiului Cahul, organizează un concert în Piața Independenței din Cahul.
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează proiectul „Descoperind bogăția limbii române - O incursiune interactivă în patrimoniul lingvistic și culturalˮ, în sala de conferințe a Taksim Square din Beyoğlu-İstanbul, joi, 31 august. În cadrul evenimentului, vor avea loc prezentări realizate de prof. Jenny-Marilena Șișli, concentrate pe semnificația zilei și pe modul interactiv de prezentare a limbii române. Proiectul este împărțit în mai multe segmente, cu o perspectivă cuprinzătoare asupra limbii și culturii române, începând cu semnificația zilei de 31 august și importanța limbii române, formare, dialecte, istoric, diversitatea graiurilor, urmată de 22 de întrebări de cultură generală despre România adresate participanților, precum și de o lecție interactivă. Prezentarea se va încheia cu evidențierea cuvintelor comune în limbile română și turcă.
Accademia di Romania in Roma propune publicului italian vizionarea unei serii de scurte video-interviuri luate unora dintre participanții la cursurile pe care le organizează prin intermediul Biroului Limba Română din cadrul ICR, în anul academic 2022/23, predate de prof. Nicoleta Neșu. „Gânduri despre România” / „Pensieri sulla Romania” este titlul montajului video realizat în limba română. Această selecție de interviuri reprezintă un exemplu sugestiv al bucuriei și al afecțiunii cu care se raportează acești italieni la România, precum și al dorinței autentice de a comunica aceste sentimente în limba română, devenind, astfel, un omagiu cât se poate de potrivit adus Zilei Limbii Române.
ICR Budapesta și Filiala Seghedin organizează conferința Trecerea de la grai la limba literară, sau traseul cuvântului de la uz la normă, cu participarea scriitoarei Eugenia Crainic. Evenimentul va avea loc laUniversitatea „Gyula Juhász” din Seghedin, în data de 1 septembrie 2023, de la ora 17.00 și va fi moderat de dr. Mihaela Bucin, coordonatoarea Catedrei de Limba Română în cadrul universității. În cadrul conferinței vor fi abordate teme precumDiferențele esențiale dintre grai și limba literară; Limba literară – în raport cu graiurile și dialectele populare; Incursiune în graiul ardelenesc;Uz versus normă.
Expoziția fotografică „Timișoara - patrimoniu și cultură europeană” va fi organizată de ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și Universitatea de Vest din Timișoara. Expoziția va putea fi vizitată în Galeria ICR Madrid, în perioada 1-30 septembrie2023. Inaugurarea va avea loc vineri, 1 septembrie, ora 19.00. Vor lua cuvântul reprezentanți ai Ambasadei României și Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, precum și jurnalistul Carlos Pascual de la publicația El País. Va fi proiectat un mesaj video al Rectorului Universității de Vest din Timișoara. Participanții la inaugurare vor putea să aleagă o carte în limba română, oferită în mod gratuit de ICR Madrid.
ICR Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Școala „Calitate” din Cracovia, îi vor sărbători pe cei care au ales să studieze limba română ca limbă străină. Sâmbătă, 9 septembrie 2023, ora 11.00, va avea loc, în sala de evenimente a Ambasadei României, o întâlnire la care sunt invitați cursanți ai ICR Varșovia și ai Școlii „Calitateˮ, singura instituție privată din Polonia care oferă un program permanent de cursuri de limba română ca limbă străină din anul 2008. De asemenea, vor participa studenți de la universitățile unde cursurile de limba română au o tradiție îndelungată, respectiv Universitatea Jagiellonă, unde limba română se studiază din 1921, și Universitatea „Adam Mickiewiczˮ din Poznań (U.A.M), unde cursurile de limba română sunt organizate fără întrerupere din 1957. Sunt invitați să mai participe și cursanții la lectoratul de limba română de la Universitatea din Łódź și de la Varșovia. Alături de cursanți și studenți vor participa lectori și profesori.
Institutul Cultural Român de la Paris a sărbătorit Ziua Limbii Române și 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituțională prin organizarea unei proiecții a filmului documentar România neîmblânzită regizat de Tom Barton-Humphreys, producția Alex Păun. Proiecția a avut loc în data de 28 august, ora 19.00, la Sala de conferințe a ICR Paris, fiind urmată de un tur ghidat al expoziției BORANGIC. Versiunea în limba română a filmului România neîmblânzită îl are ca narator pe actorul Victor Rebengiuc.
Un bun prilej de promovare a limbii române în lume și a culturii scrise în limba română și traduse în limba franceză îl constituie participarea mai multor scriitori români, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii, ca reprezentanți ai României - țară invitată de onoare la festivalul Le livre sur les quais, care se desfășoară în perioada 1 - 3 septembrie 2023, la Morges, în Elveția. Programul cuprinde evenimente cu Cristian Fulaș, Gabriela Adameșteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Eugène, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora și Ion Vianu, precum și cu traducătorii Jean-Louis Courriol și Florica Courriol.