- 24 April 2024
- Tags ICR Institutul Cultural Roman ICR Berlin EUNIC Berlin Berlin Design Week
Colaborarea dintre EUNIC Berlin (rețeaua europeană a institutelor culturale naționale) și Berlin Design Week a dat naștere expoziției „NEXT – Tineri Designeri Europeniˮ, un format care îi succede mai vechiului „Tinere Talente”, un real succes în edițiile anterioare.
În celebrul Muzeu de Artă Decorativă (Kunstgewerbemuseum), NEXT își propune să evidențieze tinerii designeri europeni și operele lor ancorate în noile realități ale zilelor noastre, în care sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă sunt predicatele care dau greutate discursului public indiferent de unde vine acesta. În fapt, NEXT va încerca să ne arate că tinerii designeri de astăzi pot influența societatea și comportamentul corpului social prin inovație și adaptarea la noile circumstanțe.
Având-o curator pe Alexandra Klatt, fondatoarea și directorul de programe al Berlin Design Week, ediția de anul acesta va aduce în fața publicului, în perioada 27 aprilie - 26 mai 2024, 30 de proiecte și lucrări din 11 țări - Estonia, Marea Britanie, Luxemburg, România, Slovacia, Slovenia, Austria, Polonia, Elveția, Ucraina și Ungaria, oferind o perspectivă aproape panoramică asupra diversității și potențialului tinerilor designeri din Europa. NEXT nu este doar o vitrină pentru lucrări de design vizionar, ci și un spațiu de discuție și networking care încurajează schimbul de idei despre rolul design-ului ca motor pentru soluții durabile și viabile în viitor. Vernisajul expoziției „NEXT – Young European Designˮ va fi organizat vineri, 26 aprilie, ora 19:00, iar sâmbătă, 27 aprilie, la ora 14:00, vor avea loc discuții cu designerii și un tur ghidat al expoziției. Expoziția NEXT face parte din seria de proiecte din cadrul Galllery Weekend Berlin.
România propune pentru Berlin Design Week trei artiști care vor prezenta în capitala Germaniei câteva dintre lucrările lor notabile.
Dragoș Dogaru este designer de produs și de arte aplicate care urmărește o abordare multidisciplinară a designului. Având studioul de creație în București, orașul său de inspirație, Dragoș este și inițiatorul proiectului #artdecobucharest. Este co-autor și coordonator al primelor ghiduri și albume de arhitectură cu accent pe patrimoniul și elementele de limbaj art deco. A expus la mai multe ediții ale Paris Design Week și Romanian Design Week. Absolvent în studii de inginerie tehnologică și mecanică în România și Danemarca, abordarea sa multidisciplinară urmărește să integreze toate aspectele designului interactiv și personalizabil pentru utilizatori, care împreună cu multifuncționalitatea stă la baza conceptelor sale de design. Pornind de la designul corpurilor de iluminat (CuploTM 360, Colors, Vasa, Alma, Moody, Nude Collection, Moody Nude) și designul de mobilier (canapele modulare Playstraptm, rafturi modulare Billiplaytm, mese și banchete Benchy) până la designul grafic și artele decorative (Collection 2017, #opartdeco 2021), Dogaru mizează pe o abordare coerentă, în cheie geometrică jucăușă, cu culori, texturi și forme surprinzătoare.
Lucrările prezentate în selecția de la expoziția „Next – Young European Design” din cadrul Berlin Design Week fac parte din colecția #opartdeco 2021 și sunt influențate de vocabularul Art Deco și Bauhaus din arhitectura primei jumătăți a secolului XX și a Bucureștiului dintre cele două războaie Mondiale.
Mai mult despre Dragoș Dogaru, aici: www.dragosdogaru.ro
Para Project (Alina Moise și Iustin Băisan) este un studio de design care creează corpuri de iluminat și obiecte pornind de la un concept sustenabil. Ocupând tărâmul liminal dintre fizic și digital, Para caută să combine progresele tehnologice cu sensibilitatea pentru a crea forme vizuale care se află la intersecția dintre design și artă, vechi și nou, lumină și umbră. Prin utilizarea tehnologiei de imprimare 3D, echipa Para localizează producția, minimizează deșeurile de materiale și reduce consumul de energie. Materialul de lucru este format din filamente din plastic reciclat de origine europeană, care sunt realizate din sticle de băut reciclate și materiale bioderivate produse inițial din amidon de porumb, dar reciclate din nou din ambalaje alimentare. Designul este optimizat pentru a evita post-procesarea și a construi suporturi suplimentare pentru a reduce deșeurile și poluarea inutile.
Colecția actuală din care sunt selectate și obiectele din cadrul expoziției „Next – Young European Design” aduce un omagiu sculpturii moderne, provocând în același timp formele contemporane de astăzi prin imagini, materiale și tehnici noi, pentru a crea sculpturi realizate digital. Opera lui Para se bazează pe o explorare estetică a simbiozei dintre formele arhetipale ale pătratului, cercului și triunghiului. Între meșteșug și tehnologie, obiectele sculpturale prind contur datorită imprimării 3D.
Alina Moise- Founder & Creative Partner (n.1994) este arhitect licențiat și designer de produs premiat în cadrul Romanian Design Week și a Anualei Naționale de Arhitectură, pasionată de pictură, plante și fotografie.
Iustin Băisan - Founder & Strategic Partner (n.1995) este profesor de școală, dornic să aducă experiența artei și frumusețea în viața oamenilor.
Despre studioul Para mai multe aici: www.project-para.com
Pentru mai multe informații, vizitați: www.berlindesignweek.com
Eveniment realizat în colaborare cu Forumul Cultural Austriac – Institutul Cultural Slovac – Ambasada Estoniei – Collegium Hungaricum Berlin – SKICA Centrul Cultural Sloven de la Berlin – Institutul Ucrainean – Consiliul Britanic – Ambasada Elveției – Ambasada Luxemburgului – Institutul Polonez – Institutul Cultural Român Berlin și cu sprijinul generos al Fundației IKEA.