Institutul Cultural Român de la Viena prezintă expoziția „Spirala timpului” / „Zeitspirale” a artistei Eufrosina Săbiescu în galeria ICR Viena. Expoziția este curatoriată de Ana-Maria Altmann.
Vernisajul are loc pe data de 3 octombrie, ora 18.30, în prezența artistei și a curatoarei.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 24 noiembrie, de luni până vineri între orele 10.00 - 17.00.
„Ca într-o spirală a timpului care se rotește încet, în fața privitorului se rostogolesc imagini ale amintirilor din copilăria de mult apusă. Figurine mici din bronz cresc din palme supradimensionate sau se întind contemplativ pe urme de picioare scobite. Figuri cu priviri poznașe, amuzate, triste sau îngrozite sunt expresia unei lumi care amintește de poveștile lui Antoine de Saint Exupéry. Nu călătoria înapoi în timp către propria copilărie în sine, nici Micul Prinț în forma sa sculpturală sunt cele care uimesc ochiul publicului, ci experimentarea cu forma, volumul și materialul într-o execuție care pare unică. Amprentele propriului chip și ale corpului artistei devin mulaje ale gesturilor expresive și îndoielilor interioare care formează contraponderea figurilor fragile, miniaturale, care simbolizează agitația jucăușă a copiilor. Eufrosina Săbiescu este, în sensul clasic al cuvântului, un sculptor pasionat; modelează, ia amprente, toarnă în bronz, retușează și șlefuiește. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Mâinile ei sunt obosite, suprasolicitate și umflate, ele îi poartă arta și pe cei trei copii ai ei printr-o poveste de viață care are nevoie de timp pentru a se desfășura. În lucrările sale, Eufrosina Săbiescu își articulează propria înțelegere a timpului, nu cu plictiseală sau cu relaxare, ci cu curaj în timpul parcursului artistic. Problema catharsisului se află în centrul operei ei. Răspunsul este reflectat în lucrările care și-au găsit drumul în spirala timpului ei. În căutarea constantă a echilibrului, munca ei devine un rollercoaster pentru mama celor trei copii. Va fi posibilă depășirea suveranității creației ca un fir comun prin spațiu și timp, fără fisuri, pliuri și fracturi în viața de zi cu zi?” (Ana-Maria Altmann).
Eufrosina Săbiescu trăiește și lucrează la Viena. Născută într-o familie de artiști, ea a considerat arta ca fiind vocația sa încă din fragedă copilărie. Cunoștințele sale în domeniul artei au fost aprofundate prin studiile sale la Universitatea Națională de Artă din București, România. Aici a finalizat studiile în Sculptură cu o diplomă de Licență în Arte și ulterior a absolvit și programul de Master în Arte. După absolvire a primit o bursă internațională pentru artiști din partea DAAD la prestigioasa Kunstakademie Düsseldorf unde a studiat cu profesorii David Rabinowitch și Anthony Cragg. De atunci, Eufrosina Sabiescu a participat la numeroase expoziții internaționale și Bienale de Artă, fiind nominalizată pentru Premiul Asociației Naționale a Artiștilor Plastici, Bienala de Artă România în 2013. Crezând cu tărie că un artist ar trebui să exploreze diferite materiale și tehnici, frumoasele sale sculpturi fac acum parte din colecții private din Germania, Austria, Italia și România, iar sculptura sa „Aqua di Volterra” a devenit parte a TAAM Museo Itinerante d'Arte Contemporanea di Sculptura Volterra, Italia în 2011. Pentru contribuția sa în domeniul artei a fost distinsă cu prestigiosul Woman Art Award, 2022, Paris, de către Fundația Internațională Musa.