- 12 April 2023 - 19 April 2023
- Tags IRCCU Scoala de arta sacra de la Alba Iulia
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, în perioada 12-19 aprilie 2023, în galeriile IRCCU Veneția, proiectul Școala de Artă Sacră de la Alba Iulia, care va cuprinde expoziția „Arta Mozaicului Antic și Bizantin” în Galeria IRCCU Veneția și o expoziție de fotografie, pictură și icoane pe sticlă, intitulată „Etnografie și Tradiții Populare din Județul Alba”, în Spațiul Piccola Galleria. Curator: lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu.
Expoziția „Arta Mozaicului Antic și Bizantin” va ilustra activitatea didactică a facultății și va cuprinde lucrări în mozaic, realizate de către studenți, imagini foto-document cu detalii despre ornamentica și tehnica mozaicului pavimentar antic și bizantin, fotografii cu lucrări realizate de studenți, inclusiv cu focalizarea unor detalii tehnice, precum și picturi in tehnica icoanei pe sticla, realizate după mozaicuri din zona Veneției și Ravenna.
Expoziția „Etnografie și Tradiții Populare din Județul Alba” va cuprinde icoane și picturi în tehnica tempera pe sticlă, cu foiță de aur și argint, realizate de lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu și fotografii realizate în județul Alba de Vasile Sârb, absolvent al aceleiași facultăți.
Miercuri, 19 aprilie 2023, de la ora 16:00, în cadrul expoziției va avea loc un workshop de artă sacră, în baza documentării realizate la Veneția, Ravenna și în alte centre reprezentative pentru arta bizantină, în călătoria efectuată atât cu prilejul expoziției, cât și în primul semestru al anului universitar 2022-2023 sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Albu. La workshop, care va fi deschis pentru public, vor participa și studenți și absolvenți ai facultății aflați la studii în Italia în cadrul unor schimburi universitare.
Cele două expoziții vor fi deschise pentru public zilnic, în perioada 13-19 aprilie, în intervalele orare 10:00-12:00 și 15:00-19:00.
Vernisajul va avea loc în data de 12 aprilie, de la ora 17:00.
La început de secol XXI, la Alba Iulia este reluată și reintegrată o tradiție artistică milenară: mozaicul roman-bizantin, realizat cu piatră naturală.
Piatra are discreție, dar și forță. Este un limbaj plastic ce amintește de autenticitatea civilizației noastre, de o lume așezată, dar în căutarea afirmării valorilor. Biserica Sfânta Sofia (Istanbul), bazilica San Marco din Veneția, bazilica Santa Maria Asunta din Torcello, bazilica din Cefalù (Sicilia), bazilicile din Ravenna, biserici din Salonic ș.a., dar și situri arheologice de pe teritoriul Turciei, Greciei și Italiei etc. sunt mărturii după care se ghidează studenții de la secția Artă Sacră, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia. Aici au fost puse baze unei adevărate „școli” românești a mozaicului. Se lucrează doar cu piatră naturală, paleta de culori aleasă în contextul principiul tetra-cromiei amintind de cromatica icoanelor bizantine.
Deoarece
proiectul cuprinde Paștele Ortodox (15-17 aprilie), acesta va fi dedicat
Sărbătorilor Pascale.
Lect. univ. dr. Simona-Teodora Roșca-Neacșu este artist plastic, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP), Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare și membră a Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Are studii de istoria artei, sociologie, teologie și arte vizuale la Universitatea Națională de Arte, București, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și Universitatea din București. În prezent, este cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, unde predă disciplinele: Erminia picturii bizantine; Artă Creștină - tehnici și stiluri, tehnici paleocreștine; Istoria artei universale.
Vasile Sârb este absolvent al secției de Artă Sacră, instructor de arte vizuale și fotograf al Centrului de cultură „Augustin Bena”, jud.Alba, membru FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique). A avut numeroase participări și expoziții personale de fotografie, a obținut numeroase premii naționale și internaționale și a participat la realizarea de albume de fotografie.
Albume cu fotografii de la cursul de Artă Sacră: https://e.pcloud.link/publink/show?code=kZu7k7Z6ClnabVNF27GdJbFgEgqDhAOLNGX