România celebrează pe data de 24 ianuarie Unirea Principatelor Române realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza - Primul domnitor al principatelor române unite - 20.03.1820, Bârlad, Moldova – 15.05.1873, Heidelberg, Germania

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al celor două principate românești, Moldova și Țara Românească, marcând un moment crucial în istoria României. Această alegere a condus la unirea celor două principate într-un principat unic, cunoscut ulterior sub numele de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Evenimentul istoric a avut loc la Alba Iulia, reprezentând un pas important în procesul de formare a statului român modern și a pregătit terenul pentru unificarea completă a tuturor provinciilor locuite de români, care s-a realizat în anul 1918. Ziua de 24 ianuarie este, așadar, un moment de sărbătoare și comemorare a unității naționale românești.

Rolul lui Cuza în calitate de domnitor a fost de a asigura stabilitatea noului stat și de a introduce reforme menite să modernizeze țara. Cu toate acestea, dorința politicienilor de a aduce un monarh străin pentru a obține recunoașterea internațională a condus la abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza în 1866 și la plecarea acestuia în exil.

Alexandru Ioan Cuza a trăit în exil timp de trei ani la Viena, pe strada Billrothstraße, nr. 26-30, între 1867 și 1870. Aici se află o placă comemorativă instalată de Asociația „Unirea“ - Freunde Rumäniens in Österreich, marcând perioada petrecută de domnitor în capitala austriacă.