Poeți români prezenți la Festivalul Internațional de Poezie Offline Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 16:00 la sediul institutului un eveniment literar la care vor participa poeții români Tudor Crețu, Svetlana Cârstean și Dan Coman. Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Internațional de Poezie Offline Istanbul, care se desfășoară între 31 octombrie și 2 noiembrie 2024, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, alături de Ministerul Culturii din România.

Tema festivalului din acest an este „Apă, coaste litorale, ecologie” și subliniază rolul apei și importanța sa ecologică în poezie și în viața noastră. Prezența poetului Tudor Crețu se conturează în sfera temei festivalului printr-o dezbatere care aduce în dialog perspectivele ecologice prin prisma artei poetice.Participarea poetului Tudor Crețu la Festivalul Internațional de Poezie Offline Istanbul va aduce în prim-plan poezia românească într-un context internațional prestigios, contribuind astfel la creșterea vizibilității culturii românești. Pe toată durata festivalului acesta va avea ocazia să împărtășească și să promoveze literatura română, generând un interes crescut pentru cultura și literatura română. Prin intermediul întâlnirilor cu studenții de la Universitatea Yeditepe și Universitatea Boğaziçi, precum și prin lectura publică la Yaykoop din Kadıköy, Tudor Crețu va avea ocazia să interacționeze direct cu tinerii și cu comunitatea locală.

Programul include următoarele evenimente:

31 octombrie 2024
Workshop de poezie
Masă rotundă despre tema principală: „Apă, coaste litorale, ecologie”
Interpretare fragmente din opera proprie la centrul cultural al primăriei din Istanbul


1 noiembrie 2024
11:00 Interpretare fragmente din opera proprie și întâlniri cu studenții Universității Yeditepe din Istanbul
14:00 Interpretare fragmente din opera proprie și întâlniri cu studenții Universității Boğaziçi din Istanbul
19:00 Interpretare fragmente din opera proprie la Yaykoop (Cooperativa editurilor) din Kadıköy


2 noiembrie 2024
14:00 Poetry Walk în centrul istoric
19:00 Interpretare fragmente din opera proprie la sediul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Poezie Offline Istanbul este organizat de Editura Vavi Delta Istanbul. Festivalul este considerat una dintre cele mai importante manifestări poetice în limba turcă ale anului, fiind un eveniment de poezie independent, conturat prin munca mai multor poeți și voluntari. Festivalul reunește poeți din întreaga lume, care vor participa la evenimentele desfășurate în orașul Istanbul, timp de trei zile, oferind oportunități de colaborare și schimb de idei. La această ediție participă scriitori din mai multe țări precum Anglia, Chile, Croația, Letonia, Mexic, Olanda Polonia, România, Țara Galilor și Republica Turcia.

***

Tudor Crețu este poet, scriitor și jurnalist, distins cu premii prestigioase. Autorul semnează mai multe articole de poezie, proză, critică literară în reviste literare românești, precum Vatra, Dilema veche, Observator cultural, Orizont, Poesis International, Iocan, România literară, precum și în publicații internaționale: Kenyon Review, Buenos Aires Poetry, Levure littéraire, The Punch Magazine. În 2020, a realizat, în colaborare cu European Literature Network, o premieră în istoria a două culturi: The Romanian Riveter, primul număr al unei publicații britanice consacrat integral literaturii române, cu precădere celei timișorene, lansat și la ICR Londra.

POEZII: Dantelăriile Adelei, Mirton, 2001 – manuscris distins cu Premiul Național al Cenaclului „Pavel Dan”; Obiectele oranj, Vinea, 2005; Fragmente continue. Poeme live, Printpress, 2014 – Premiul pentru Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara; studio live, antologie, Printpress, 2015; Blesteme & more, Casa de pariuri literare, 2021 – Premiul Cartea de poezie a anului al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara.

ROMAN: Omul negru, Cartea Românească, 2008 – roman nominalizat la Premiul Național „Euridice”; Casete martor, Tracus Arte, 2013 – volum nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori, categoria Tânărul prozator al anului; Premiul „Ioan Slavici” pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara;

CRITICĂ. ESEU: Developări literare, Editura Universității de Vest, 2010.

DIARISTICĂ: Jurnal fantasmatic 2010-2012, Paralela 45, 2016 – volum nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor, filiala Timișoara, categoria Proză.