- 18 July 2017
- Etichete „Legământ” de Sebastian Ungureanu ICR Beijing
Marți 18 iulie 2017, la Centrul Cultural al Primăriei Dongcheng, va avea loc proiecția piesei „Legământ” de Sebastian Ungureanu, în prezența dramaturgului român. Spectacolul de teatru, în interpretarea actorilor Teatrului Gong din Sibiu, este o rememorare a legendei „Meșterul Manole”. Piesa va fi urmată de dansul popular românesc „Țarina”, oferit de grupul artistic „Iubitorii din Beijing ai cântecului și dansului național românesc”, care s-a format la cursurile de dans popular românesc organizate la sediul ICR Beijing. Evenimentul este organizat de ICR Beijing, în parteneriat cu Primăria Districtului Dongcheng din Beijing.
Piesa „Legământ” reprezintă un text contemporan după legenda Meșterului Manole, despre „legământul” celor nouă meșteri mari, calfe și zidari. Dincolo de ziduri, rămâne povestea de dragoste dintre Ana și Manole, fără de început și fără de sfârșit. Tema a trezit interesul unor consacrați scriitori români în perioada interbelică, precum piese semnate de Lucian Blaga si Octavian Goga. Pornind de la esența relației dintre Meșterul Manole și soția sa, Ana, dramaturgul a abordat această relație din perspectia legăturii sufletești dintre soți. Ana, impresionată de realizările arhitectonice al Meșterului Manole, văzând că, la un moment dat, construirea unei mănăstiri a avut drept urmare că, tot ce se clădea ziu, a se năruia noaptea, i-a cerut soțului său să o zidească în construcție, pentru ca, prin acest sacrificiu, să se dea suflare noii mănăstiri. Dramaturgul s-a oprit la numai patru personaje, fiecare cu semnificația lui, a introdus pe lângă cei doi protagoniști pe ucenicul lui Manol,e prin care opera acestuia va fi continuată în perenitate, și pe Trimisul lui Vodă, cel care a transmis comanda realizării obiectivului architectonic și religios. Piesa este înregistrată pe suport DVD și va fi însoțită de traducerea în limba chineză, realizată de către Mihaela Xuebin Burican.
Acest tip de
eveniment are menirea să încurajeze dialogul dintre scriitorii și dramaturgii
români și chinezi și are ca scop promovarea dramaturgiei românești de calitate.
Sebastian
Ungureanu este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Dramaturgul a primit
premiul de debut al Asociației Scriitorilor din București pentru volumul de
teatru Speranța într-un cuvânt, ce cuprinde piesele Legământ, De la
cină la micul dejun, În miez de noapte, Speranța într-un cuvânt și Uneori
e suficient o zi. Multe din piesele lui Sebastian Ungureanu au fost adaptate pentru Teatrul Național Radiofonic: Legământ, Uneori e suficient o zi, De la Cină la micul dejun, Sala
de așteptare, În miez de noapte, Investiția, Întâmplări întâmplătoare, Fapte bune SRL și au fost montate pe scenele teatrelor de către regizori
faimoși, iar personajele au fost interpretate de renumiți actori români.
Spectacolul Legământ a fost pus în scenă de nenumărate ori, în anul 1987, în regia lui Titel Constantinescu, cu distribuție valoroasă: George Constantin, Dana Dogaru, Florin Zamfirescu, Nicolae Pomoje, în anul 1997, în regia lui Constantin Dinischiotu, cu Ion Marinescu, Eusebiu Ștefănescu, Irina Movilă, Adela Mărculescu, Mihai Dinvale, Sorin Gheorghiu, în anul 1999, tot în regia lui Constantin Dinischiotu, cu Viorel Baltag, Anca Bucșa, Adrian Găzdaru, Vasile Hatmanu, Daniela Rotari Vrânceanu, Liliana Dalu, Stelian Preda, în anul 2004, în regia lui Gabriel Martin, cu Jeno Major, Alina Perțea, Adrian Prohasca, Nicolae Suciu.
Foto 1 și 2: Actorii Alina Perțea și Adrian prohasca, în piesa de teartu „Legământ”.