Participare românească la Concertul Simfonic pentru marcarea a 250 de ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Mărțișor

În data de 05 martie 2020, cu începere de la orele 18.00, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Mărțișor de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”din Chișinău, a avut loc un concert de muzică simfonică pentru a omagia 250 de ani de la nașterea compozitorului Ludwig van Beethoven.

Compozitorul de talie mondială a cărui muzică impresionează, emoționează și unește oameni din întreaga lume, a revoluționat muzica printr-un radicalism fără precedent și a depășit granițele muzicale ale vremurilor sale. Din anul 1985, Oda bucuriei din Simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven, a devenit Imnul Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului, violonistul Gabriel Croitoru împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”din Chișinău, dirijor Mihail Agafița, au interpretat Concertul pentru vioară și orchestră, Re major, op.61 și Simfonia nr.3 în Mi bemol Major, op.55 ,„Eroica” și Baladă pentru vioară  de George Enescu.

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viața muzicală, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti (din anul 1987), membru (vioara I) al Quartetului de Stat "Transilvan" al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca si profesor universitar dr. la Universitatea Națională de Muzică din București. Gabriel Croitoru a aparut ca solist în compania unor orchestre importante și a sustinut recitaluri în: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A, țări din fosta URSS, Ungaria și România. În ultimii ani, artistul a participat la turneele nationale Vioara lui Enescu la sate și Duelul Viorilor: Stradivarius vs Guarneri, evenimente ce l-au purtat pe scene din numeroase localitati din întreaga țară și din Republica Moldova, unde a fost aplaudat de mii de spectatori entuziaști alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail.

Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”a fost fondată în anul 1930 şi pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind în timp unul dintre ansamblurile de vârf din Republica Moldova. Începând cu anul 2004 şi până în prezent este condusă de violonistul Mihail Agafița. Repertoriul orchestrei cuprinde cele mai reprezentative lucrări ale muzicii simfonice şi vocal-simfonice universale, acesta cuprinzând creații din diferite epoci și în variate genuri stilistice. Orchestra se numără la fel şi printre protagoniştii Festivalurilor Internaţionale din Germania, Italia, Portugalia, România etc.

Accesul publicului la eveniment se face pe bază de bilet.