- 18 January 2024
- Tags Icr Icr budapesta Holocaust Evrei Comunitatea evreiasca
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului va fi marcată la sediul ICR Budapesta printr-o proiecție de film și o prelegere despre destinul comunității evreiești din Banat. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta în parteneriat cu Ambasada României la Budapesta, intitulat „Istorie și memorie. Povești de viață”, va avea loc vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00.
În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Ioana Anghel, director ICR Budapesta și E.S. Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria. Evenimentul va debuta cu o prelegere susținută de Luciana Friedmann, președinte al comunității evreiești din Timișoara. Faptele istorice puțin cunoscute și poveștile comunității evreiești din Banat, din perioada Holocaustului, vor constitui punctul de plecare al discuției. Seara va continua cu proiecția filmului documentar Spioni de ocazie, în regia Oanei Giurgiu, premiat în 2022 cu titlul de Cel mai bun film documentar la Gopo Awards Romania.
Luciana Friedmann s-a născut în 1977 la Timișoara, într-o familie marcată de Holocaust și de pierderi tragice. După Revoluție și-a descoperit pasiunea pentru jurnalism și a studiat în cadrul Universității de Vest din Timișoara. A lucrat ca redactor al revistei Realitatea evreiască și în paralel la Centrul pedagogic, în cadrul Federației Comunităților Evreilor din România. În prezent este președintele comunității evreiești din Timișoara și continuă să scrie din pasiune la Realitatea evreiască despre problemele și întâmplările din cadrul comunității pe care o reprezintă.
Documentarul Spioni de ocazie prezintă o poveste mai puțin cunoscută despre oameni obișnuiți, recrutați de British Intelligence și trimiși în estul Europei ocupat de germani, pentru a găsi drumuri de scăpare pentru prizonierii de război și pentru a organiza rezistența. În primăvara anului 1944, soarta multor piloţi aliaţi căzuţi în Europa de Est era necunoscută. Biroul MI9 din Cairo a decis recrutarea unor agenţi din rândul sioniştilor care emigraseră din aceste ţări în Palestina, înainte de război. Misiunea lor era să găsească prizonierii şi să organizeze o potenţială evadare. Spionii de ocazie s-au trezit prinşi între război, politică şi viaţa personală.
27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică.