- 2 September 2019
- Tags Icr EUNIC Film documentar MOLDOX METAMORFOZE
Între 10 și 15 septembrie 2019, la Cahul, se desfășoară
cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar - MOLDOX. Institutul Cultural Român a sprijinit încă de la prima ediție acest eveniment și, începând cu 2017, o selecție de
filme realizate în timpul Festivalului a fost prezentată și în cadrul
Festivalului Filmului European (FFE), ce are loc anual la București.
Anul acesta, Institutul Cultural Român, prin Biroul EUNIC, susține deplasarea regizoarei Nora Agapi, care va participa, în rol de tutore, în cadrul EXPLORATION Workshop (dedicat tinerilor începători și pasionați de realizarea filmelor documentare din Cahul și din împrejurimi). Pe lângă transmiterea abilităților legate de structurile narative vizuale, crearea și gândirea/consumarea critică a unui film documentar, tutorii vor petrece timp cu participanții, vor discuta cu ei și îi vor ghida, contribuind astfel la creșterea încrederii, abilităților de comunicare, dar și deschiderea și înțelegerea unor subiecte încă sensibile la nivel local, cum ar fi drepturile omului și diversitatea culturală.
„METAMORFOZE” – tema festivalului din acest an – este ofertantă pentru
dezbaterile publice și se va reflecta în mesajele principale pe care le
transmit filmele. Peliculele vor aduce în prim plan metamorfoza politică și
economică, metamorfoza rolurilor atribuite femeii și bărbatului în societate,
metamorfoza vârstei, sau metamorfoza noțiunii de gender. Atât filmele realizate de participanți, cât și proiectele dezvoltate pe durata festivalului, vor fi proiectate în cadrul Galei de Închidere a MOLDOX.
Cu ocazia acestei ediții a Festivalului Internațioal de Film Documentar, timp de șase zile, publicul are acces liber la vizionarea a 18 lungmetraje și 12 scurtmetraje de talie internațională – actuale, inedite, care au adunat numeroase premii în palmares. La final de proiecții, creatorii din spatele peliculelor – regizori talentați veniți din toate colțurile lumii și cineaști locali îi invită pe cinefili la o discuție sinceră și inspirațională. Convingerea organizatorilor este că filmul documentar are potențialul de a produce schimbări sociale. De aceea, MOLDOX se vrea a fi o punte de dialog dintre regizor și public care să faciliteze conștientizarea de către spectatori a problemelor societății moderne, dar și identificarea soluțiilor pentru a le depăși.
La MOLDOX filmele nu doar rulează, dar și se creează. Evenimentul este de neratat nu doar pentru spectatorii dornici să conștientizeze problemele care macină lumea în care trăiesc prin prisma filmului documentar, dar și pentru cei care visează să vorbească lumii prin imagini în mișcare. Dincolo de proiecțiile celor mai premiate filme documentare sociale din întreaga lume, „MOLDOX” se va axa și pe rularea operelor create de participanții MOLDOX LAB – unicul laborator de film documentar din Moldova pentru cineaștii în devenire, care se va desfășura în paralel cu festivalul. Acesta va culmina cu realizarea a cel puțin șase scurtmetraje, proiectate în seara de închidere a festivalului.
MOLDOX LAB este structurat pe trei categorii de beneficiari, iar participanții vor avea șansa să învețe de la experți internaționali secretele creării unui documentar cu impact social:
·
InterAction Workshop – atelier intensiv
pentru membrii ONG-urilor. Se adresează activiștilor civici care vor să
utilizeze filmul documentar ca instrument de promovare al organizației pe care
o reprezintă sau a cauzei pentru care militează.
·
Inspiration
Workshop –
atelier intensiv pentru realizatorii de film care au identificat deja un
subiect de film documentar/au început producția și sunt în căutare de
finanțatori. Atelierul va culmina cu un pitch jurizat de profesioniști din
industrie de talie internațională.
·
Exploration Workshop – atelier
intensiv pentru novice, locuitori ai orașului Cahul și a localităților din
apropiere, dornici să afle noțiuni-cheie despre filmul documentar. Aceștia vor
fi inițiați în subiect în timp ce vor realiza un scurtmetraj.
Și dacă tot vorbim de un festival de film documentar la standarde internaționale, din program nu vor lipsi ceremoniile de deschidere și închidere, sesiunile de discuții publice, expozițiile de fotografii, concertele în aer liber, petreceri, etc. Experiențele inedite vor fi mai mult decât film. Organizatorii te invită și la o călătorie de descoperire a celor mai frumoase locuri, obiceiuri și tradiții gastronomice din sudul Moldovei.
Detalii despre eveniment: http://moldoxfestival.com
Festivalul de Film documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX” a fost fondat în 2016 și este dedicat în exclusivitate filmelor non-ficțiune cu relevanță socială semnificativă. Este unicul festival de film documentar din Republica Moldova care combină misiunea de culturalizare a populației – prin proiecțiile de filme cu acces gratuit, cu cea de instruire a filmmakerilor în devenire, interesați să creeze documentare cu impact social – asumată de MOLDOX LAB. MOLDOX a fost conceput ca un festival de film internațional axat pe probleme sociale actuale, accesibil tuturor, motiv pentru care intrarea la festival este liberă, iar participarea la ateliere și master-class-uri nu presupune nicio taxă. MOLDOX se desfășoară în afara capitalei țării, pentru a facilita accesul cetățenilor din regiuni la evenimente socio-culturale de amploare și a promova regiunile Moldovei ca destinații turistice.