- 6 July 2018
- Tags ICR Bruxelles Ambasada României în Regatul Belgiei Histoire de la Transylvanie
Institutul Cultural Român Bruxelles
cu sprijinul Ambasadei României în Regatul
Belgiei organizează o seară literară deosebită, prilejuită de aparițiavolumului Histoire de la Transylvanie de Jan
de Maere, la editura belgiană Avant-Propos. Evenimentul va avea loc în data de
6
iulie a.c., la Reședința Ambasadorului României în Regatul
Belgiei, cu participarea eminentului profesor universitar Răzvan Theodorescu,
vicepreședintele Academiei Române.
Programul cuprinde prezentarea cărții și o dezbatere susținută de cei doi istorici de artă despre istoria culturală a Transilvaniei de-a lungul secolelor, o regiune care a declanșat mereu mistere, mituri și legende.
Histoire de la Transylvanie (ro. „Istoria Transilvaniei”) a fost publicată în septembrie 2017, în limba franceză, și este rezultatul unei ample documentații și cercetări, bazate în special pe arhive, dar și pe exemple culturale, toponimice și lingvistice, redate de Jan de Maere în peste 280 de pagini ilustrate. Autorul recurge la prezentarea unor evenimente și personalități marcante care au plasat Transilvania într-un context istoric, cultural și economic european, precum baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Transilvaniei până în 1787.
Potrivit editorului Avant-Propos: „(...) această carte este probabil prima de acest gen, având la bază documente și nu mituri.”
„Studiul acestui autor se bazează pe o bibliografie internațională bine echilibrată, bogată în surse primare și secundare în limbile latină, germană, neerlandeză, franceză, engleză, română, maghiară, etc. Scrierea fluidă, consecventă și concisă face din această cartea o lectură ușoară, plăcută și, în unele privințe, fascinantă. Povestirea este în centrul atenției. Frumusețea stilistică este foarte prezentă.” – apreciază Profesorul emerit Adrian Nicolescu în prefața lucrării Histoire de la Transylvanie.
Publicarea acestui volum a fost salutată prin numeroase cronici și recenzii favorabile în media publicistică și literară din Belgia. Jurnalistul Marc Danval scrie în revista The Brussels Magazine: „Jan de Maere are o cunoaștere enciclopedică a Transilvaniei. Cartea este o mină inepuizabilă de informații adesea necunoscută majorității. Cartea ocupă un loc ales în biblioteca omului cinstit.” (numărul 380 / mai 2018, pagina 14)
„O observație neutră, fără prejudecăți, coerentă și precisă. Tratează toate aspectele istorice, culturale, religioase și politice, cu o obiectivitate rară.”– descrie Béatrice Ungar, redactorul șef al jurnalului Hermannstädter Zeitung, fotograf și traducător literar. (18 mai 2018)
Distinsul autor Jande Maere și academicianul Răzvan Theodorescu vor discuta despre istoria și cultura multietnică a Transilvaniei, din perspectiva criticului de artă, și vor oferi publicului un fascinant dialog cu influențe reciproce, intensitate și emoții împărtășite, bazat atât pe percepția calității și pe capacitatea de a înțelege sursa emoțiilor care apar în fața unei capodopere, cât și pe cunoașterea artistică.
Jan de Maere, critic de artă, distins profesor de istoria artei la Universitatea Vrije din Bruxelles și Universitatea Duke, este specialist în arta flamandă a secolelor XVI - XVII, și un rafinat cunoscător al artei românești contemporane, a cărei evoluție a urmărit-o și a promovat-o în ultimii 20 de ani. În iulie 2015, profesorul Jan de Maere a fost decorat de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, iar în noiembrie 2016 a primit decorația Legiunea de Onoare, cea mai importantă distincție a guvernului francez. Vasta sa expertiză în arta flamandă a secolelor XVI – XVII este strâns conectată cu istoria Muzeului Brukenthal ale cărui impresionante opere semnate de Titian, Bruegel, Jordaens și Jan van Eyck îi vor servi la redactarea tezei de doctorat în artă și științe, obținut la Universitatea din Gent, în 2011.
Alături de Musée Groeninge, National Gallery din Londres și Louvre din Paris, Jan de Maere poziționează Muzeul Brukenthal din Sibiu în topul său de preferințe muzeale.
Răzvan Theodorescu este academician, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte, membru titular al Academiei Române din 2000. Comandor din 2003 al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, membru al Academiei de Ştiinţe din New York din 1998, membru titular al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte si Litere din 2002, Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit (2000), Răzvan Theodorescu a deținut funcția de minstru al culturii în perioada 2000 - 2004. În 2018 a fost ales vicepreședintele Academiei Române.
Acces: exclusiv pe bază de invitație
Data: Vineri, 6 iulie, ora 19:00 Loc: Reședința Ambasadorului României, Rue Washington 37, Ixelles
Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro Site internet: www.icr.ro/bruxelles_ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles