- 21 September 2017 - 1 October 2017
- Tags ICR Istanbul Festivalul Internațional de film de la Istanbul Radu Muntean
ICR Istanbul susține participarea României la Festivalul Internațional de film de la Istanbul, sub genericul: Iyi Bir Komşu Mahallesini Sahiplenen Birisi Midir? / Is a good neighbour someone who owns up to their neighbourhood?
Festivalulul face parte din seria de evenimente conexe a ediției a 15-a a Bienalei Istanbul, organizat de Istanbul Modern (Muzeul de Artă Modernă din Istanbul) și care se va desfășura în perioada 21 septembrie - 1 octombrie 2017.
http://www.istanbulmodern.org/tr/sinema/pek-yakinda/iyi-bir-komsu-mahallenizde-aktif-midir_2077.html
Filmul românesc selectat pentru acest festival și care corespunde tematicii este „Un etaj mai jos”, în regia lui Radu Muntean.
Alături de România, Republica Elenă, Siria, Suedia, Japonia, Argentina, Spania, Austria, Filipine și Portugalia își susțin producțiile cinematografice în cadrul Festivalului.
Pentru acestă primă ediție a festivalului, care se dorește a fi continuată din doi în doi ani, vor fi proiectate 20 de filme, intrarea la festival fiind gratuită.
Filmul românesc va rula în zilele de 23 septembrie și 28 septembrie 2017.
„Un etaj mai jos" este cel de-al cincilea lungmetraj semnat de cineastul român Radu Muntean, iar protagonişti sunt actorii Teodor Corban şi Iulian Postelnicu. Filmul a făcut parte din selecţia de la Cannes 2015, în cadrul secţiunii Un Certain Regard şi a participat la prestigioasele competiţii de film de la Toronto şi Londra, primind elogii în presa internaţională. Acţiunea porneşte de la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă şi gravitează în jurul lui Sandu Pătrascu, singurul martor, şi frământările interioare ale acestuia legate de demascarea sau tăinuirea făptaşului, care îi este totodată vecin.
Scenariul peliculei este semnat de regizorul Radu Muntean, împreună cu vechii săi colaboratori Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.
Regizorul și scenaristul Radu Muntean s-a născut la 08 iunie 1971, în București. În 1994 a absolvit Academia de Teatru și Film din București, secția Regie - Film. A debutat cu filme documentare, realizate încă din perioada studenției: „Și ei sunt ai noștri” (1992), pentru care a obținut premiul I la Festivalul Național de Film de la Costinești. În 1994 a regizat documentarul Lindenfeld și a obținut premiul al II-lea la Festivalul de Film de la Sibiu, premiul special al juriului și premiul special al Fundației Soros la Festivalul de Film Dakino, premiul UCIN, și a fost selectat în 18 festivaluri internaționale de film.
Radu Muntean a debutat în 1994 cu filme artistice, cu pelicula „Ea", pentru care a obținut premiul special la Festivalul de Film Up and Coming de la Hanovra, Germania. Următorul film, „Tragica poveste de dragoste a celor doi" (1996), a câștigat primul loc la Festivalul de Film de la Costinești, premiul special la Festivalul de Film de la Hanovra. Documentarul „Viața e în altă parte" (1996) a obținut Premiul Special la Festivalul Video Art de la Locarno, Elveția.
În anul 2002, Muntean a scris și a regizat primul său lung metraj, „Furia", răsplătit cu premiul UCIN pentru cel mai bun debut. Filmul a participat la festivaluri internaționale de film în Montpellier (Franța), Mannheim (Germania), Salonic (Grecia), Sofia (Bulgaria), Palic (Serbia).
A urmat în anul 2006 „Hârtia va fi albastră", cu premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul International Eurasia din Antalya, mențiune specială a juriului la Sarajevo, premiul special al juriului la Festivalul Filmului Francofon de la Namur, Belgia. „Boogie", film realizat în anul 2008, și care a fost remarcat la Festivalul de Film de la Cannes. Cel mai recent lung metraj regizat de Radu Muntean este „Marți, după Crăciun", cu scenariul scris în colaborare cu Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu, prezentat la Festivalul de la Cannes.
Festivalul oferă
oportunitatea de mărire a zonei de acțiune a ICR Istanbul, iar colaborarea
propusă va fi una realizată alături de un partener de prestigiu din sfera
culturală, Muzeul de Artă Modernă din Istanbul, singurul muzeul național de
artă contemporană din Istanbul.